Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Prvi baranjski internet kafić
Barbara Becker   
Srijeda, 28 Siječanj 2009

Mladi baranjci na internetu zahvaljujući međusektorskoj suradnjiOtvara se Internet kafe u Jagodnjaku. Rezultat je to ankete koju je na svojim Internet stranicama provela istoimena baranjska općina. Na pitanje kako bi se trebao iskoristiti prostor u prizemlju mjesnoga Doma kulture i općinske zgrade, najviše glasova stiglo je za ovaj prijedlog. Jagodnjačani su se odlučivali između restorana, općinskih ureda, prostora za druženje ili iznajmljivanja.

Suradnja Općine i Udruge mladih UM 

Sam Internet kafe trebao bi se urediti i otvoriti kroz dva mjeseca, a za to će se zajedničkim snagama pobrinuti Općina Jagodnjak i Udruga mladih Jagodnjaka UM. Kafić, prema najavama, ne bi trebao biti isključivo komercijalnoga tipa, već namijenjen druženju mladih koji do sada nisu imali nikakvoga prostora za svoja okupljanja. U njemu će volonterski raditi članovi Udruge mladih UM kojima će pripasti i vlasništvo nad Internet kafeom zajedno s projektom Mreža.

 

Opširnije...
 
Rude zajednički do Rudarskog muzeja
Željka Mandić   
Četvrtak, 22 Siječanj 2009

Stari rudnik postaje turistička atrakcija - suradnjom sektoraKvalitetna suradnja svih sektora civilnog društva rezultirala je sjajnim projektom i već vidljivim rezultatima u mjestu Rude. Novcem iz europskih fondova, međusektorskom suradnjom i sjajnom “pogonskom” energijom koju imaju samo istinski entuzijasti, stari rudnik - napušten i zapušten, dobiva sasvim novu dimenziju. Bit će to muzej, mjesto posjeta, susreta, turistička atrakcija ovog malog mjesta i uvijek simbol kako suradnja osigurava korake prema naprijed, prema kvalitetnijem življenju.

No, prije nego što vam ispričamo tu uspješnu priču, poviješću vezanu uz rudarstvo, a budućnošću uz turizam - reći ćemo vam prvo gdje su Rude. Smještene su nedaleko Samobora, a kao naselje nastale su još u srednjem vijeku. Kopala se tamo bakrena ruda još i u antici. Kako u piše Vladimir Abramović, samoborske Rude imale su posebnu važnost za eksploataciju ponajprije bakrene, a zatim i željezne rude. Veliki su rudnici radili tijekom nekoliko stoljeća - i nije teško zaključiti odakle ovom mjestu ime Rude. To je prošlost. Kako je vrijeme odmicalo, rudarstvu su dolazili i teški dani, te i vrijeme zatvaranja rudnika. Njihova okna 2002. godine nisu, pak, otkopali rudari – već članovi Kulturno umjetničkoga društva Oštrc iz Ruda. I tada su pozvali rudare da krenu na posao, no ne po rudače - već da na tom mjestu urede Rudarski muzej po uzoru na slične u Austriji i Njemačkoj gdje su prava turistička atrakcija. Prema općoj ocjeni, to bi mogao postati i rudnik u Rudama, jer se nalazi u blizini ceste Samobor - Rude - Braslovje, što znači da je blizina Samobora i Zagreba velika prednost.

Opširnije...