Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Friday
Apr 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društvena odgovornost arrow Društvena odgovornost
Društvena odgovornost
Bez alata nema društveno odgovornog zanata
Željka Mandić   
Nedjelja, 21 Prosinac 2008

Alati za provođenje odgovornostiCSR Europe, vodeća poslovna mreža za društvenu odgovornost, s članstvom od oko 70 multinacionalnih korporacija i 25 nacionalnih partnerskih organizacija, s kojima provodi integraciju DOP-a u svakodnevno poslovanje, odlučila je olašati posao svima koji to žele pokušati učiniti sami za svoje poduzeće. Na svojim su web stranicama pokrenuli 'kutiju s alatima', koja se sastoji od praktično dizajniranih i pripremljenih alata koji bi trebali olakšati i pomoći tvrtkama da izgrade konkurentsku prednost kroz odgovornu poslovnu praksu i zajedno sa svojim dionicima adresiraju okolišne i socijalne izazove današnjeg doba.

Alati iz DOP laboratorija 

Alati objedinjuju praktične vodiče, online izvore korisnih podataka, nalaze raznih istraživanja i modele suradničkih mreža koji su razvijeni tijekom 18-mjesečne međusektorske suradnje u projektu 20 DOP laboratorija. U tim se laboratorijima mućkalo nekoliko stotina tvrtki i predstavnika svih dionika društva pod paskom Europskog saveza za DOP, kako bi došli do najboljeg seta alata za instalaciju dobre društveno odgovorne prakse u poslovanje.

 
Koprivnica, Geneza, te Kuehne i Nagel najposlodavci za osobe s invaliditetom
Željka Mandić   
Četvrtak, 18 Prosinac 2008
S dodjele nagradaGrad Koprivnica u kategoriji javnih poduzeća, tvrtka Geneza u kategoriji malih i srednjih poduzeća, te tvrka Kuehne & Nagel kategoriji velikih poduzeća, najposlodavci su za osobe s invaliditetom u 2008. godini. Drugu godinu za redom tu nagradu dodjeljuju portal MojPosao i UNDP, u suradnji s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ). Nagrada se dodjeljuje s ciljem informiranja i osvještavanja javnosti, prije svega poslodavaca, da osobe s invaliditetom mogu jednako doprinijeti uspjehu rada kao i drugi jednako kvalificirani zaposlenici. Nagradom se nagrađuju poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom i uključuju ih u radnu sredinu te na taj način promiču poštivanje različitosti na radnome mjestu.
 
Nije dovoljno odgovorno raspodijeliti profit - treba ga odgovorno stvarati
Željka Mandić   
Srijeda, 17 Prosinac 2008
Sudionici konferencije o DOP-uDržava i civilno društvo moraju biti ti koji će natjerati tvrtke da posluju društveno odgovorno, moglo se, između ostalog čuti na konferenciji o društveno odgovornom poslovanju 2008. Integracija strateškog menadžmenta i DOP-a koju su zajedničkim snagama organizirali Business.hr i UNDP u Zagrebu. Država mora prepoznati važnost društveno odogovornog poslovanja kao strategije koja će pomoći domaćoj konkurentnosti i sustavom poticaja odgovornih i sankcioniranja neodgovornih pokušati postići veći stupanj integracije DOP-a u strateške ciljeve tvrtki, dok civilno društvo treba biti korektiv koji će natjerati državu na takvu odluku, ali i tvrtke da shvate kako društvena odgovornost nije samo prolazni trend, nego suvremeni način promišljanja biznisa. "Svi koncepti koji su kroz prošlost pokušali uvjeriti tvrtke da se ponašaju odgovorno, ma kako se oni zvali, pokušali su tvrtkama objasniti kako da raspodjele novac nakon što su ga zaradile - no ne vodeći računa o tome na koji način su ga zaradile. Danas, pogotovo u doba krize, izranja novi koncept. On kreće od procesa stvaranja novca i traži od tvrtki da iznađu kreativan, ali odgovoran način stvaranja novca, pa onda i njegove raspodjele natrag u zajednicu", pojasnila je Dr. Nadya Zhexembayeva iz IEDC - bledske škola menadžmenta, jedna od prezenterica na konferenciji.
 
Dodjeljene prve hrvatske nagrade za društveno odgovorno poslovanje
Željka Mandić   
Utorak, 16 Prosinac 2008

Nagradu je primila i Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole tesleHrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HRPSOR) po prvi puta su danas na Zagrebačkom velesajmu dodijelili nagrade najboljim tvrtkama u području društveno odgovornog poslovanja. Tvrtke koje su dobile nagradu "Indeks DOP-a" su abecednim redom: Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o., Dalmacijacement d.d., Ericsson Nikola Tesla d.d., Hauska & Partner d.o.o., Holcim (Hrvatska) d.d., Končar Institut za elektrotehniku d.o.o. i Vetropack straža d.d. Dodjela nagrada održala se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Upitnik upućen na 1364 tvrtke - odgovorile 32

"Indeks DOP-a" zajednički je projekt HGK i HR PSOR započet prije dvije godine. Cilj je projekta omogućiti transparentni uvid u primjenu dobrovoljnih društveno odgovornih praksi poslovno najuspješnijih malih, srednjih i velikih hrvatskih tvrtki po kriterijima Zlatne kune. Indeks DOP-a je metodologija koja hrvatskim tvrtkama omogućuje procjenu društveno odgovornih praksi i njihovu usporedbu u odnosu na druge tvrtke. Metodologija definira niz kriterija za ocjenjivanje u šest osnovnih područja: ekonomska održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radna okolina, zaštita okoliša, tržišni odnosi i odnosi sa zajednicom. Rađena je po uzoru na slične metodologije, kao što su Dow Jones Sustainability i Business in the Community CR Index. Ispunjavanje upitnika je dobrovoljno, a upitnik je upućen na 1364 tvrtke te sadrži 119 pitanja za velike i srednje tvrtke i 61 pitanja za male tvrtke iz navedenih šest područja DOP-a. Projekt su financijski i stručno podržali USAID (kroz AED) i UNDP.

 
Obrazovani potrošači moraju prisiliti tvrtke da posluju odgovorno
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 15 Prosinac 2008
Kupnjom od odgovornih potičemo ostale na odgovornostČak 81% tvrtki smatra da potrošači u Hrvatskoj nisu dovoljno informirani i senzibilizirani kako bi poduzeće potakli na odgovorno poslovanje svojom odgovornom potrošnjom, ondosno odabirimo proizvoda odgovornih proizvođača. Uzrok tome je, smatra 72% tvrtki, nedovoljno informacija o odgovornim praksama proizvođača u Hrvatskoj koje bi im pomogle u donošenju odluka. Neki su to od zaključaka istraživanja kojeg je u sklopu specijalističkog rada predstavila prošlog tjedna ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjana Matešić. Iako obavljeno na uzorku od 12 tvrtki članica HRPSOR-a, što je jedno od ograničenja rada, istraživanje je, tvrdi Matešić obavljeno na uzorku nekih od najboljih praksi u Hrvatskoj, pa su i rezultati simptomatični.
 
«« Početak « Prethodna 21 22 23 24 25 26 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 101 - 105 od 127

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union