Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Saturday
Jan 20th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica
Radionica
Novi oblici financijske podrške udrugama samo su jedan od brojnih prioriteta buduće Strategije
Tea Plenar   
Utorak, 24 Svibanj 2016
Image
Vesna Lendić Kasalo, Sandra Pernar i Milana Romić

Konferencijom ''Uloga udruga u društveno-ekonomskom rastu i demokratskom razvoju'' započeli su ovogodišnji, peti po redu Dani otvorenih vrata udruga 2016. koji se ove godine održavaju od ponedjeljka, 23. do srijede, 25. svibnja u cijeloj Hrvatskoj. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao je spomenutu konferenciju kako bi se istaknula važnost djelovanja udruga i njihov utjecaj na širu lokalnu zajednicu. 

Prijepodnevni dio konferencije bio je rezerviran za raspravu o prioritetima Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u razdoblju od 2017. do 2021. godine, dok se u drugom dijelu konferencije govorilo o novim modelima financiranja programa i projekata organizacija civilnog društva. 

Vesna Lendić Kasalo iz Ureda za udruge u svom je izlaganju istaknula važnost povećanja vidljivosti udruga i njihovog djelovanja, te uključivanje organizacija u javne rasprave s ciljem dobivanja pravovaljanih informacija s terena. Naglasila je i kako Strateški dokument obvezuje sva u njega uključena tijela na aktivno postupanje, te je najavila osnivanje stručne radne skupine koja će krenuti s izradom nove Strategije čije se predstavljanje planira za početak 2017. godine. Lendić Kasalo je također iskoristila priliku i najavila kako Ured za udruge planira do kraja 2016. godine objaviti ukupno šest natječaja za organizacije civilnog društva.

Nakon stanke konferencija je nastavljena okruglim stolom o novim modelima financiranja programa i projekata organizacija civilnog društva na kojemu su sudjelovali Dražen Šimleša iz Institut  društvenih znanosti Ivo Pilar i ZMAG-a, Goran Jeras iz Zadruge za etično financiranje, Luka Piškorić iz Kretaivnog centra Poligon iz Slovenije, Drago Vručinić iz Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah i Hrvoje Hafner iz Doniralice. 

U raspravi su predstavljena iskustva korištenja različitih modela financiranja, govorilo se o privlačenju privatnog profitnog sektora u filantropske aktivnosti, te mogućnostima koje se otvaraju osnivanjem prve etične banke u Hrvatskoj.

Kako bi se dodatno raspravilo o važnim temama vezanim za civilni sektor Republike Hrvatske sudionici konferencije su mogli sudjelovati u jednoj od tri rasprave: Djelovanje organizacija civilnog društva u međunarodnom kontekstu – utjecaj na kreiranje i provedbu politika; vidljivost programa udruga u javnosti; te praksa hrvatskih sudova u vezi s ostvarivanjem prava na slobodno udruživanje. 

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske već tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga kako bi građanima bio omogućen uvid u aktivnosti i djelovanje udruga kroz organizaciju brojnih kreativnih radionica, predavanja, predstava, akcija, te kako bi se građane potaknulo na uključivanje u volonterske programe.

Prioriteti buduće Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u razdoblju od 2017. do 2021. godine:

- poboljšanje djelotvornosti, osiguranja i transparentnosti postojećih i novih oblika institucionalne, normativne i financijske potpore razvoju civilnog društva na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini; 

- osiguranje analitičke, statističke i znanstvene podloge za djelovanje i vrednovanje organizacija civilnog društva; poticanje i unapređenje provedbe savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, te promicanje sustava e-Savjetovanje na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini; 

- poticanje primjene Povelja i Deklaracija o suradnji organizacija civilnog društva i lokalne/regionalne zajednice s ciljem osiguravanja uvjeta za djelovanje i razvoj civilnog društva na lokalnim razinama; 

- poticanje kulture participacije i razvoja novih modela organiziranja građana i i udruga s ciljem postizanja društvene promjene, te veće vidljivosti i značaja društvenog djelovanja za podizanje razine otvorenosti, solidarnosti i demokracije u zajednicama; naglašavanje važnosti formalnog i neformalnog cjeloživotnog obrazovanja građana za razvoj i promicanje vrijednosti kritičkog razmišljanja i kulture dijaloga i demokracije; 

- razvijanje novih oblika potpore i razvoj neprofitnih medija. 


 
Poduzetnice imaju društvenu i ekonomsku vrijednost i treba poticati njihovo osnaživanje
Tea Plenar   
Srijeda, 09 Oľujak 2016
Image
Kongres samozaposlenih žena

Na Međunarodni dan žena 2016. godine po prvi je put održan Kongres samozaposlenih poduzetnica Hrvatske s ciljem razmjene znanja i iskustava, te unapređenja ženskog poduzetništva. Kongres je organizirao Virtualni ženski poduzetnički centar, virtualna platforma za promociju i jačanje poslovne aktivnosti poduzetnica, ujedno i jedinstven poslovni poduhvat u ovom dijelu Europe. 

Voditeljica centra, Sanela Dropulić u uvodnom je obraćanju istaknula kako trenutno stanje hrvatskog gospodarstva nije dramatično, već plod dvadeset godina zanemarivanja temeljnih postavki odgovornog upravljanja. Ono što je dramatično je činjenica da zemlja polako i sigurno, kroz bolnu stagnaciju, klizi prema ozbiljnim problemima jer nije postojala niti ideja niti inicijativa među dosadašnjim vodećim političkim snagama da se stanje popravi i promijeni, rekla je Dropulić.

 
Eko industrija i eko inovacije su pokretači cirkularne ekonomije
Tea Plenar   
Srijeda, 09 Prosinac 2015
Image
Ariana Vela na konferenciji

Cirkularna ekonomija, važnost javne politike, evaluacija projekata i lobiranje bile su teme završne godišnje konferencije o EU fondovima u organizaciji EU PROJEKTI - obrta za poslovno savjetovanje i ostale usluge, Učilišta EU PROJEKTI i Instituta za razvoj poduzetništva i europske projekte. Konferencija je održana u Almeria centru u Zagrebu u utorak, 8. prosinca 2015. godine. 

O konceptu cirkularne ekonomije govorila je Mirela Holy, predsjednice stranke Održivi razvoj Hrvatske (ORAH). Termin cirkularne ekonomije je u Hrvatskoj relativno nepoznat ali ćemo sa njim sve više susretati, rekla je Holy u uvodu te dodala kako se sada nalazimo u fazi prelaska s linearne na cirkularnu ekonomiju. Cirkularna ekonomija, za razliku od interesnog, pokušava očuvati eko sustav, a ne iskorištavati sve dostupne resurse, uključujući i ljudski rad, objašnjava Holy.
 
Cirkularna ekonomija zapošljava
 
Pozitivni rezultati zelenog gospodarstva u Europskoj Uniji i svijetu su već vidljivi. Francuska je, primjerice, otišla toliko daleko da je osnovala Nacionalni institut za cirkularnu ekonomiju. Cirkularna ekonomija potiče reindustrijalizaciju i eko inovacije koje promiču recikliranje i koncept zero waste-a, rekla je Holy te navela kako EU kroz cijeli niz strukturnih fondova potiče cirkularnu ekonomije kroz financiranje obnovljivih izvora energije. 
 
Cirkularna ekonomija je povezana s eko industrijom i eko inovacijama, te nije samo dobra za okoliš, već zapošljavanja velik broj ljudi. U EU, primjerice, cirkularna ekonomija je treći sektor po zapošljavanju i iznosi oko 6,8 posto, jednako kao i u sektoru turizma, otkriva Holy i dodaje kako je u Hrvatskoj situacija znatno drugačija jer je u turizmu kod nas zaposleno 17 posto ljudi. 
 
Cirkularna kampanja
 
U Hrvatskoj je stranka ORAH pokrenuta kampanja ''Upecaj staru haljinu i bez zlatne ribice stvori novo radno mjesto - Krug mode'' koja je promovirala koncept cirkularne ekonomije u modnoj industriji. Mladi dizajneri, njih 20 koji su se prijavili na natječaj, su od otpadnog materijala kreirali nove odjevne komade. Pobjednik je osvojio stari, ali kvalitetan šivaći stroj koji, u skladu s cirkularnom ekonomijom nije završio na smeću, već mu je udahnut novi život.
 
Gost konferencije Daniel Mondekar govorio je o važnosti donošenja javnih politika za koje je Hrvatska i dalje jako zatvorena. Mi u Hrvatskoj gledamo Europsku Uniju kroz naočale kohezijske politike, nismo postigli rezultate i trebamo ljude da bi postigli rezultate u zaštiti okoliša i u ekonomiji, rekao je Mondekar, te dodao kako je nužno mijenjati obrazovanje kako bi se djeca i mladi pripremili za doba digitalizacije jer su i tvornice danas digitalizirane.
 
Nakon konferencije Ariana Vela, vlasnica Učilišta EU Projekti, je podijelila uvjerenja sedmoro polaznika i polaznica koji su uspješno završili program za Voditelja pripreme i provedbe EU projekata. 
 
Baričević: Zatekle su nas promjene, ali za deset godina ćemo biti ponosni na postignuto
Tea Plenar   
Četvrtak, 18 Lipanj 2015
Image
Uvodna izlaganja na konferenciji

Važnost EU fondova za pametan rast naše zemlje bila je misao vodilja konferencije ''Od ideje od realizacije'' koju je Zagrebačka banka organizirala u srijedu, 17. lipnja 2015. godine u hotelu Esplanade u Zagrebu.

Jačanje privatnog sektora, povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, povećanje pokrivenosti širokopojasne mreže i e-usluga, povećanje energetske učinkovitosti, ispunjenje EU standarda gospodarenja otpadom i vodom, povećanje zaposlenosti i obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada, povećati učinkovitost i djelotvornost javne uprave i pravosuđa su samo neka od prioritetnih područja za financiranje iz ESI fondova, istaknuo je u uvodnom izlaganju Jakša Puljiz, zamjenik ministra Branka Grčića.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić rekao je kako u 2016. možemo očekivati značajnija financiranja iz EU fondova te da sigurno nećemo biti kao Rumunjska ali da možemo biti kao Češka. Kroz IPA-u smo izvukli mnogo jer je ugovaranje bilo lakše i na to smo ponosni, ali sada je kompliciranije i teže pa je potreban veći napor i trud, zaključio je Grčić.  

 
Politika se ne bi trebala miješati u sektor civilnog društva
Tea Plenar   
Četvrtak, 28 Svibanj 2015
Image
Konferencija u NSK-u

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2015. godine u srijedu 27. svibnja organizirao konferenciju pod nazivom ''Udruge kao pokretači lokalnog razvoja''. Izvrsno posjećenu konferenciju su uvodnim riječima otvorili Ivana Kordić, predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i Igor Vidačak, ravnatelj Vladinog Ureda za udruge.

Tijekom panel rasprave, u kojoj su razmjenjena iskustva i mišljenja, govorili su Vili Bassanese, gradonačelnik grada Umaga, Jany Hansal, predsjednica Udruge Deša iz Dubrovnika, te gospođa Snježana Kovačević, projektna menadžerica Udruge za rad s mladima Breza i članica Osječkog vijeća za razvoj socijalnih usluga.

Govorilo se o primjerima dobre prakse iz tri lokalne zajednice i tri lokalna konteksta u kojima žive i rade - iz Dubrovnika, Umaga i Osijeka.


 
Eko proizvodnja nas je spasila jer nas je uvela u krug ljudi koji cijene organsku hranu
Tea Plenar   
Subota, 21 Oľujak 2015
Image
Mirjana Ban iz OPG-a Damir Ban

U sklopu Druge konferencije o dobroj ekonomiji koju smo detaljno popratili, u subotu, 21. ožujka 2015. godine je održan i Sajam dobre ekonomije gdje se predstavilo dvadesetak izlagača iz cijele Hrvatske. Bilo je tu proizvoda od meda, ukiseljenog povrća, likera, vina i rakija, džemova i pekmeza, ajvara i svježeg povrća, ali i proizvoda od tekstila, te raznih drugih artikala koje su proizveli društveni poduzetnici, udruge ili OPG-ovi.

Razne proizvode od meda su uz degustaciju predstavili OPG Volarić iz Donjeg Desinca i OPG Damir Ban iz Bedekovčine. Od naših bi prozvoda istaknula Medoladu, namaz od meda i čokolade koju posebno vole djeca i med s borovim iglicama Protivkašljavko, rekla nam je simpatična gospođa Mirjana Ban koja sa svojom obitelji proizvodi pripravke od meda već desetak godina. Imamo oko 600 košnica i tko zna koliko mnogo pčela koje na ispašu idu isključivo na nezagađena područja otoka Cresa, hrvatskog primorja, Velebita i Gorskoga kotara te zbog toga naši proizvodi nose eko certifikat, rekla nam je Mirjana te dodala kako je za sajam čula slučajno i da se nada da će i ubuduće sudjelovati na sličnim događanjima.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 7 - 12 od 69
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Tražite hitno hitno? Želite li podmiriti svoje račun...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajam za pokretanje poslovanja ili plaćanje...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union