Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekti
Projekti
John Rogers: Nije bitna lokalna valuta, bitna je lokalna zajednica
Tea Plenar   
Subota, 20 Lipanj 2015
Image
Autor priručnika se javio putem Skype-a

Projekt ''Milo za drago'' udruge Trenutak.39 iz Zagreba i njezinih partnera Hrvatske permakulture, Tranzicijske Pule i Saveza udruga Rojca iz Pule iznjedrio je krasnu sajamsku aktivnost razmjene bez novca koja se jednom mjesečno organizira u dva kvarta u Zagrebu i dva kvarta u Puli. Na sajmovima se razmjenjuju upotrebljive stvari koje ljudi donesu i koje se potom razvrstavaju u kategorije radi lakšeg snalaženja. Oni koji su donijeli nešto svoje na sajam razmjene mogu uzeti bilo što od druge ponuđene robe i to, naravno, bez ikakve novčane naknade.

Suvremeni način života nas je naučio da sve svoje potrebe možemo i moramo zadovoljiti isključivo novcem, a ne sustavnom međusobnog odnosa koje nam omogućuju sajmovi razmjene, banke vremena i volonterske aktivnosti, istaknuo je Nenad Maljković iz Hrvatske permakulture na predstavljanju priručnika ''Lokalni novac – kakva je korist od toga?'' autora Johna Rogersa.
 
Potaknuti ljude da sudjeluju u procesu participativnog budžetiranja je najteži dio
Tea Plenar   
Nedjelja, 19 Travanj 2015
Image
Michelle Reusch iz Njemačke

Kada građani imaju mogućnost predlagati ideje i odlučivati o prioritetima trošenja lokalnog proračuna govorimo o participativnom budžetiranju. Na tu je temu u srijedu, 15. travnja 2015. godine održan seminar na kojem su o iskustvima u svojim zemljama govorili Michelle Reusch iz Njemačke, te Gunnar Grimsson i Robert Bjarnason s Islanda.

U njemačkom Zebralong-u (Company for Online and Cross Media Participation) građani sudjeluju u procesu odlučivanju o trošenju lokalnog proračuna kao predlagatelji ideja i projekata, a ne kao donositelji odluka, rekla je u uvodu Michelle Reusch, te dodala kako se razmjena informacija i prijedloga, te samo sudjelovanje građana odvija na internetu.

 
Osam milijuna eura bespovratnih sredstava povećalo je konkurentnost i osnažilo 53 poduzeća
Tea Plenar   
Petak, 13 Oľujak 2015
Image
Ilustracija

Povodom završetka projekta ''Potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva'' u petak, 13. ožujka 2015. godine u Zagrebu je održana konfrencija na kojoj su predstavljeni neki od uspješnih projekata koji su dobili bespovratna sredstva iz Operativnog programa ''Regionalna konkurentnost 2007. - 2013.''. Dodijeljeno je više od osam milijuna eura za 53 različita projekta koji su dobiti od 50 do 200 tisuća eura potpore.

Ministarstvo poduzetništva i obrta je krajem prosinca 2013. godine objavilo Javni poziv na dostavu projektnih prijava ''Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća'' na koji je pristiglo 1000 projektnih prijedloga, rekla je u uvodu Marina Hodak, voditeljica projekta pri Ministarstvu, te dodala kako je od njih 1000 u prvu fazu prošao 91 projekt, a na koncu su odabrana 53 projekta.

Neki projekti su već uspješno okončani, dok je dio na samom završetku provedbe, rekla je Hodak te objasnila kako su ugovori potpisani u lipnju 2013. godine te su se mogli provoditi u periodu od šest do 12 mjeseci.

 
Financiranje građanskih akcija u lokalnim zajednicama s dvije do četiri tisuće eura
Tea Plenar   
Ponedjeljak, 15 Prosinac 2014
Image
Radionica za potencijalne prijavitelje

Kako bi pomogla potencijalnim prijaviteljima da što uspješnije apliciraju na natječaj u okviru Programa za civilno društvo Fondova EGP-a i Kraljevine Norveške, Zaklada za razvoj civilnog društva je u ponedjeljak, 15. prosinca 2014. godine organizirala radionicu za sve zainteresirane.

Riječ je o fondu koji se dodijeljuje zemljama članicama Europske unije pa je u skladu s tim i s Hrvatskom 2013. godine postignut dogovor o ulasku u Europski gospodarski prostor.

Republika Hrvatska je time postala 16. država korisnica postojećeg Programa darovnica EGP-a i Kraljevine Norveške za razdoblje 2009.-2014. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, kao Provoditelj Programa, potpisala je 2. lipnja 2014. godine ugovor s Uredom za financijske mehanizme u Bruxellesu o provedbi Programa za organizacije civilnoga društva u Republici Hrvatskoj.

Prvi natječaj "Solidarnost i društveni kapital u lokalnoj zajednici" za građanske akcije u lokalnim zajednicama objavljen je 14. studenog 2014. godine.
 
Zaključno do 22. prosinca Zakladi će se moći postavljati sva pitanja vezana za spomenuti natječaj. Na neka od njih je odgovoreno i na radionici koja je održana u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.
 
Iskorištavaju li mladi u Hrvatskoj sve što im nude fondovi EU?
Tea Plenar   
Petak, 12 Prosinac 2014
Image
Konferencija Mladi u EU

Mnogo mladih, prvenstveno studenata i studentica, žele saznati što je moguće više o tome što im fondovi Europske unije nude u području obrazovanja, stažiranja i volontiranja, zapošljavanja i mogućnostima za mlade poduzetnike. Informiranje o spomenutim temama bilo im je omogućeno na konferenciji ''Mladi u EU'' koja se u petak, 12. prosinca 2014. godine održala u Zagrebu, u hotelu Panorama. 

Kao i mnoge druge članice EU, i Hrvatska pokušava izaći iz krize te čini sve kako bi putem projekata dala mogućnost mladima da se zaposle i obrazuju.
 
Europska unija ima na raspolaganju 6 milijardi eura za nacionalne programe za zapošljavanje mladih i cilj je da nijedan mladi čovjek me bude bez posla duže od četiri mjeseca, rekao je u uvodnom izlaganju Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. 

 
Tek ćemo krajem 2015. godine trošiti sredstva iz razdoblja 2014.-2020.
Tea Plenar   
Srijeda, 15 Listopad 2014
Image
Konferencija u Green Goldu u Zagrebu

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvitak u srijedu, 15. listopada 2014. godine održana je uspješna i dobro posjećena konferencija ''Izvori financiranja EU projekata - mogućnosti i izazovi''.

Ovom konferencijom želimo ojačati apsorpcijske mogućnosti hrvatskoga gospodarstva za korištenje sredstava. Hrvatska je do sad iskoristila samo 21,7 posto od ukupnih 10,7 milijardi eura koje su nam na raspolaganju, istaknuo je Luka Burilović, predsjednik Hratske gospodarske komore te optimistično dodao kako još uvijek ima vremena za promjenu na bolje.
 
Kako bi se svim budućim korisnicima pomoglo da što uspješnije apliciraju na natječaje, HGK je nedavno objavila bazu referentnih stručnjaka za EU fondove, dodao je Burilović.
 
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 19 - 24 od 100
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union