Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekti
Projekti
Blagdani puni okusa slastica dubrovačkih nona
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 10 Prosinac 2012

Image
Tradicionalnu mantalu ponuditi turistima
I ove godine, ususret blagdanima, dubrovačka DEŠA organizira natjecanje za najbolju mantalu, kontonjatu i bruštulane mjendule. "Donesite komadić mantale ili kontonjate i šaku bruštulanih mjendula koje će ocjenjivački sud kušati i ocijeniti. Možda baš Vaša slastica dobije Zlatnu plaketu!" - poručuju svima koji ovih dana prave slastice članice DEŠE.

Rezultati ocjenjivanja će se saznati 14. prosinca 2012. godine u DEŠI, kada je i objava rezultata.   >

 
Samo sinergija može graditi humaniju ekonomiju
Željka Mandić   
Srijeda, 28 Studeni 2012
Image
ESENSEE - mreža sinergije

Pozorno se slušalo o temi socijalnog poduzetništva na ESENSEE konferenciji - uvodne je riječi dala i prostor raspravi otvorila Sonja Vuković (Slap i ESENSEE). Koje su perspektive? Mogućnosti razvoja? Izazovi na koje treba tražiti odgovore? Podsjećamo, ESENSEE je nastao kao partnerstvo udruga Slap iz Osijeka, Zdravi grad iz Splita i ACT-a iz Čakovca, kako Vuković napominje: prije dvije godine pokrenuli tu regionalnu priču, zajedno sa regionalnim partnerima iz Makedonije, Srbije i Kosova. I sada radimo na stvaranju te regionalne mreže, koju smo nazvali ESENSEE, što je zapravo mreža eko-socijalne ekonomije za Jugoistočnu Europu.

Bitno nam je povezati ključne aktere u svim tim susjednim zemljama. Istovremeno radimo i na stvaranju centara potpore. To znači da će ESENSEE, zapravo, biti i svojevrsni inkubator – prostor koji bi trebao pomoći socijalnim poduzetnicima u njihovom razvoju.

 
Sve je manje građana koji na pitanje :"Što je to udruga?" ne znaju odgovor
Željka Mandić   
Četvrtak, 13 Rujan 2012

Image
Sve je više članova u udrugama
Kakva je javna percepcija civilnog društva u Hrvatskoj? Pitanje je to na koje se pokušalo dati mjerljivi odgovor. Kako ne bi bilo nagađanja. Jer, djmovi su dojmovi, no istraživanja dovode do konkretnijeg uvida u stvarnost. Institut za društvena istraživanja "Ivo Pilar", a za potrebe Vladinog ureda za udruge i TASCO-a, napravio je prvo izvješće o javnoj percepciji civilnog sektora u Hrvatskoj. I objavili su izvješće.

Je li se vidljivost civilnih organizacija povećala? 

Telefonska anketa provedena je, podsjećamo,u razdoblju od 10. travnja do 11. svibnja 2012. godine na reprezentativnom uzorku 1004 odraslih stanovnika Republike Hrvatske. Osnovni cilj istraživanja bio je utvrditi eventualne promjene u vidljivosti i javnoj percepciji udruga tijekom posljednjeg desetljeća, a na temelju usporedbe podataka o vidljivosti udruga i stavova javnosti prikupljenih 2012. godine s podacima prikupljenim prijašnjim istraživanjima (telefonskim anketama) iz 2006. i 2007. godine te terenskom anketom iz 2005. godine.

 
Do znanja o obnovljivoj energiji kroz priručnik DOOR-a
Željka Mandić   
Četvrtak, 08 Oľujak 2012

Obnovljivi izvori energije budućnost su i kućanstava. Dugoročno su isplativi, ugodnije se i kvalitetnije stanuje u njima, estetska rješenja sve su bolja i bolja
Želite li i vi energetski neovisnu kuću?
Finaliziran je još jedan projekt udruge DOOR. Iz tiska je, naime, izašao priručnik "ZA obnovljive izvore energije", a koji je, ističe Petra Andrić iz DOOR-a, rezultat zajedničkog rada autora partnerskih organizacija; Energetskog instituta Hrvoje Požar, DOOR-a i FOCUSA i to na dva projekta: Javno zagovaranje i praćenje politika vezanih za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost te projekta „REPAM“.
 
Cilj je priručnika upoznati građanke i građane koji podržavaju korištenje obnovljivih izvora energije s metodama pomoću kojih mogu utjecati na donosioce odluka, kako bi se povećalo njihovo korištenje u Hrvatskoj. Sastoji se od  šest poglavlja, od kojih prvih pet opisuju procese donošenja odluka u Hrvatskoj i EU te metode kao što su javno zagovaranje, kampanje, promocije i obrazovanje na području obnovljivih izvora energije. Zadnje poglavlje donosi pregled tehnologija obnovljivih izvora energije s najvećim potencijalima za korištenje u Hrvatskoj. U svakom slučaju, ovaj je priručnik uistinu dobar vodič u svijet obnovljive energije, valja ga pročitati.

 
ZAPOŠLJAVANJE | Udruge kao odličan poslodavac mladima
Saša Bajamić   
Ponedjeljak, 09 Siječanj 2012
Image
GONG educira administratore

"Rad u organizacijama civilnog društva omogućuje mladim ljudima stjecanje vrlo vrijednih i konkurentnih znanja, vještina i kompetencija, otvara prostor za širenje mreže kontakata u svim sferama društva te potiče kreativnost i inovativnost u iznalaženju novih rješanja za podmirivanje potreba u lokalnim zajednicama", istaknuo je v.d. ravnatelj Ureda za udruge, Igor Vidačak u uvodnom izlaganju na početku tromjesečnog programa edukacije za skupinu od četrdeset mladih nezaposlenih u dobi od 18 do 24 godine, započete u ponedjeljak, 9.prosinca, u hotelu International u Zagrebu.

Program osposobljavanja se odvija u sklopu projekta MECSO (My Employment in a Civil Society Organization) – „Moj posao u udruzi“, kojeg provodi GONG u partnerstvu s Udrugom za nezavisnu medijsku kulturu, u okviru IV. komponente IPA programa "Mladi na tržištu rada".

Cilj je projekta pridonijeti smanjenju broja nezaposlenih mladih ljudi kroz programe osposobljavanja za rad u udrugama (na poslovima administrativno-financijskog upravljanja), potaknuti veću vidljivost udruga civilnog društva kao potencijalnog poslodavca te promicati korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija kao sustava potpore u profesionalnom radu i cjeloživotnom obrazovanju zaposlenih u civilnom sektoru.

 
MIKROKREDITIRANJE | Dobra pčela 'zuji' Hrvatskom
Saša Bajamić   
Srijeda, 14 Prosinac 2011

Image
Johann Heep - good.bee
Nemogućnost pristupa razvojnom kapitalu jedna je od kočnica razvoja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj. Poslovne banke nisu zainteresirane za praćenje društvenog biznisa zbog nepoznavanja sektora (i pojma), a klasične kreditne linije prevelik su zalogaj malim domaćim društvenim poduzećima i inicijativama. Procjep koji u takvoj situaciji nastaje predubok je da bi ga pojedinačne inicijative (mikrokrediti Udruge Slap, osnivanje kreditne unije od strane Autonomnog centra Čakovec...) premostile.

Slična je situacija na području čitave središnje i jugoistočne Europe, a sustavnim pristupom nastoji ju riješiti Erste fondacija kroz svoj projekt 'financijske inkluzije' good.bee. Riječ je o organizaciji koja putem mreže Erste banaka u zemljama u kojima djeluje potiče razvitak socijalnog poduzetništva nudeći pristup (mikro)kreditima, vrijeme, know-how i iskustvo vlastitih stručnjaka. Ona pokušava djelovati kao posrednik i poveznica, koristiti prednosti vlastite mreže, ugleda i iskustva i na taj način (uz pristup kapitalu) dodatno razvijati socijalna poduzetništva.

good.bee okupio sve dionike razvitka socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj 

'Dobra pčela' svoje je košnice svila u većini zemalja srednje i jugoistočne Europe, a najviše uspjeha za sad ima u Rumunjskoj gdje su kopirajući južnoafrički pristup, putem mobitela bankarske usluge doveli do 'nebankabilnih'. Stanovnicima zabačenih ruralnih krajeva tako su omogućili pristup kapitalu, kreditima, štednji i ostalim prednostima poslovanja s bankom. Još je nekoliko uspješnih priča koje je good.bee svojim kreditom i mentorskim praćenjem uspjela razviti.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 37 - 42 od 100
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union