Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekti
Projekti
Ekoturizam iz Belog na Cresu - najbolji program održivog razvoja turizma na svijetu
Željka Mandić   
Četvrtak, 08 Prosinac 2011

Labirinti i poučna staza dio su ekoturističke nagrađene ponude
Poučnim stazama upoznati Cres
Program „Ekoturizam na Tramuntani kao metoda zaštite prirodnog i kulturno-povijesnog nasljeđa“, koji provodi Eko-centar Caput Insulae-Beli s otoka Cresa, proglašen je najboljim programom održivog razvoja u turizmu na svijetu za 2011. godinu. To zvučno i prestižno priznanje Eko-centar iz Beloga ponio je na 72. Međunarodnom svjetskom kongresu udruženja Skal International i to u kategoriji General Countryside. Eko-centar iz Beloga, s prekrasnoga Cresa, od svojega osnutka, 1993. godine, promiče eko-turizam.

Iako su najprepoznatljiviji i nadaleko poznati po aktivnoj zaštiti bjeloglavih supova. No, ta ideja zaštite razvila se u jedan holistički pristup zaštiti prirode, a koji se provodi kroz štićenje bjeloglavih supova, bioraznolikosti Cresa i kulturno-povijesnog nasljeđa Tramuntane. Udruga provodi edukacijske programe, ekoturističke, razvija ekovolonterski centar kao i interpretacijski centar o bioraznolikosti i bjeloglavim supovima. Na svjetsko su priznanje svi ponosni, a taj program vodi magistrica biologije, Vesna Radek.

Nagradu za ekoturistički program mr. Radek primila je u Turku (Finska) gje je održan međunarodni kongres udruženja Skal International; zajedno sa svojim kolegom iz Centra, dr. sc. Goranom Sušićem. Konkurencija je bila jaka, natjecali su se mnogi svjetski nacionalni parkovi i svjetske turističke agencije.

 
DEŠA organizira natjecanje za najbolju mantalu i kontonjatu
Željka Mandić   
Petak, 02 Prosinac 2011

Mantala je slastica koja se u konavoskom kraju priprema već 300 godina. Priprema se od soka grožđa, koji se kuha s korama naranči.Božićni stol nezamisliv je bez mantale
Mantala-tradicionalna božićna slastica
U prosincu smo, blagdanskom mjesecu. Tjedni koji slijede bit će u mnogim domovima slatki tjedni. Dakako, zbog slastica. Neki su krajevi, poput dubrovačkog, dobri čuvari tradicije i okusa slastica što mogu prizvati zbilja neka prošla vremena u sadašnji trenutak. Božićni stol u Dubrovniku nezamisliv je bez matale, kontonjate, arancina, mjendula...

udruga DEŠA iz Dubrovnika ulaže trud u očuvanje tradicije. Organiziraju natjecanje za najbolju mantalu ili kotonjatu i to kroz „Slati tjedan ususret Božiću“.  Donesite komadić mantale ili kontonjate, a ocjenjivački će sud za najbolje uručiti i vrijedne nagrade – „izaziva“ dubrovačke domaćice, ali i sve sklone pravljenju ovih tradicionalnih slastica, Jeny Hansal, predsjednica DEŠE.

No, za one koji nisu s juga, koji ne prepoznaju što se krije iza imena mantala, kontonjata otkrijmo u nekoliko rečenica o čemu se tu radi! Kontonjata je sir od dunja, tako se naziva, a priprema se sastoji u kuhanju dunja sa začinima, poput klinčića. Smjesi se dodaju i nasjeckani orasi, a potom se sve izljeva u posebne kalupe. Pojednostavili smo ovdje prikaz pravljenja kontonjate (ako imate želju, pogledajte ovdje kako se pravi), tek da bi pojasnili o čemu se radi. 

 
BANKA HRANE – humanošću protiv gladi
Ivona Grubišić   
Utorak, 29 Studeni 2011

Image
Pomoć socijalno ugroženima
Pomozite, hrana je život! – apel je iza kojeg stoji Banka hrane, međunarodna nevladina humanitarna organizacija FEBA (Federation Europeenne des Banques Alimentaires), osnovana prije četvrt stoljeća, sa sjedištem u Parizu. 

Naziv organizacije – BANKA hrane - mnogima je u najmanju ruku čudan jer uz pojam banke najčešće vežemo odbojnost, posebice posljednjih godina jer su zbog njihovih nerijetko „lihvarskih“ kamata na kredite građana, kamatnu stopu koja se neprestano mijenja i uglavnom raste i ostalih „sitnica“ koje svima nama život znače, mnogi došli na rub opstanka, a neki na žalost ostali i bez svojih domova. No ovoj human(itarn)oj banci ime je dala Europska unija, iz koje i potječe prva. I Banka hrane Hrvatska brzo se širi, a dogodine bi – nakon riječke i čakovečke - mogla dobiti i osječku adresu, ispuni li Grad Osijek obećanje i osigura skladište.

Siromaštvom su prvenstveno pogođeni ljudi niskog stupnja obrazovanja, nezaposleni, stanovnici ruralnog područja, djeca, stariji, invalidi, izbjegle i raseljene osobe, samohrane majke, pripadnici nekih nacionalnih manjina (poput Roma)…

 
ESCO | Dobar projekt koji pomaže zapošljavanju osoba s invaliditetom
Ivona Grubišić   
Četvrtak, 24 Studeni 2011

Image
Edukacijom protiv nezaposlenosti
Čak 530.000 osoba s invaliditetom, koliko ih danas živi u Hrvatskoj (svaki četvrti Hrvat je u invalidskoj mirovini), u svakodnevnom se životu suočavaju s brojnim problemima i preprekama, ali još češće s predrasudama i stereotipima. Primjerice, osobe s invaliditetom nemaju radnog iskustva, znanja i vještina za otvoreno tržište rada, a obrazovni programi (redovni i programi obrazovanja odraslih) nisu u skladu s njihovim interesima i sposobnostima, kao ni s potrebama tržišta rada.

„Prema istraživanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), osobe s invaliditetom ponekad imaju i negativan stav prema traženju posla, a nerijetko je prisutan i strah od gubitka prava iz sustava socijalne skrbi. S druge strane, razumljivo je da poslodavci žele zaposliti osobu koja je fleksibilna i može obavljati poslove na više različitih mjesta. Ono od čega oni strahuju je činjenica da osobe s invaliditetom ne će postići isti radni učinak kao ostali te da će imati problema u komunikaciji s ostalim zaposlenicima. I jedni i drugi imaju i nešto zajedničko - ni poslodavci ni osobe s invaliditetom u Hrvatskoj nisu dovoljno informirani o mogućnostima obrazovanja/zapošljavanja osoba s invaliditetom“, ističe Teo Petričević, voditelj projekta.

 
SEFOR: Počeo trening za mentore socijalnog poduzetništva
Željka Mandić   
Subota, 12 Studeni 2011

Image
Edukacija je bazirana na razmjeni znanja
Cilj nam je stvarati stručnjake koji će, svojim različitim znanjima i vještinama, biti podrška socijalnim poduzetnicima i razvoju socijalnog poduzetništva–rekla je odmah na početku dvadesetero odabranih polaznika treninga za mentore socijalnog poduzetništva Sonja Vuković, predsjednica Udruge za kreativni razvoj Slap, otvarajući trening u sklopu projekta Forum socijalnog poduzetništva (SEFOR), a koji se financijski iznjedrio kroz IPA IV komponentu – Razvoj ljudskih potencijala. Polaznici koji završe i prođu kroz cjeloviti programski sadržaj steći će zanimanje konzultanta / trenera / mentora za socijalno poduzetništvo.  Stvorit ćemo i stvaramo i poslovnu mrežu kao „servis“ socijalnom poduzetništvu, pojasnila je Vuković polaznicima, koja bi jednim dijelom trebala biti samoodrživa jer će široki spektar ciljanih usluga pružati kroz članstvo, a i stvoreni timovi i stručnjaci moći će davati usluge znanja drugim poslovnim i zainteresiranim subjektima. A paralelno ćemo nastojati privući iz novac iz EU fondova. 

 
Projekt ORGANICA.net: Studijsko putovanje Subotičana Osijeku
Željka Mandić   
Srijeda, 09 Studeni 2011

Image
Organskom hranom do konkurentnosti
Projekt ORGANICA.net, kojim se promiče ideja i praksa organske poljoprivrede, ovih je dana zaživio i kroz studijsko putovanje članova Udruženja TERRA'S iz Subotice Osijeku. Radi se, podsjetimo,o projektu prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije (u sklopu IPA-e) u kojemu su uz glavne partnere, subotički TERRA'S i Udrugu za kreativni razvoj SLAP iz Osijeka, također partneri i Predškolska ustanova „Naša radost“ iz Subotice te Centar za predškolski odgoj iz Osijeka.

Tako je u Osijek stiglo tridesetak sudionika željnih novih znanja i spremnih da svoja prenesu – a bili su to uglavnom predstavnici „Naše radosti“, poljoprivrednici orijentirani prema organskome, no i agronomi i studenti turizma koji vide organsku poljoprivredu kao nužnost za održivi razvoj, kako poljoprivrede, tako i turizma.Krenimo otpočetka! Prva stanica – eko imanje Marice Završki u Dardi.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 43 - 48 od 100
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union