Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekti
Projekti
Forumom socijalnih poduzetnika do humane ekonomije
Eleonora Dukovac   
Utorak, 26 Travanj 2011
Na Plitvicama je bilo radno
Na Plitvicama je bilo radno
Ključni dionici daljnjeg razvoja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj okupili su se na Plitvičkim jezerima radi strateškog planiranja daljnjih aktivnosti, u sklopu projekta SEFOR čiji je nositelj udruga Slap. Petnaestak sudionika 17. i 18. travnja su određivali prioritetne pravce djelovanja, u organizaciji Foruma socijalnog poduzetništva. Neformalna je to mreža organizacija, pojedinaca i drugih zainteresiranih dionika utemeljena prije dvije godine s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za razvoj socijalnog poduzetništva i humane ekonomije u Hrvatskoj. U svojoj naravi promovira i pozicionira koncept socijalnog poduzetništva kao model cjelovitog i održivog društvenog razvoja u RH. 
 
Stvaranje poticajnog okruženja za razvoj socijalnog poduzetništva
Ante Vekić   
Petak, 15 Travanj 2011

Image
Anka Mašek i Sonja Vuković predstavile su projekt
Problem nezaposlenosti gorući je problem hrvatskog gospodarstva. No, još je veći problem što je među tim nezaposlenima velik broj onih koji su zbog godina, neiskustva, neodgovarajuće spreme, imovinskog ili fizičkog stanja i ostalih predispozicija - gotovo isključeni s tržišta rada, s malom ili nikakvom mogućnosti za pronalaženje posla. Svakim danom pripadnika tih ugroženih i marginaliziranih skupina sve je više. Koncept socijalnog poduzetništva i socijalnog zapošljavanja u svijetu se sve više prihvaća kao odgovor na takvu situaciju. U Hrvatskoj postoje modeli uspješnog socijalnog zapošljavanja, ali zbog nepostojanja jasnog okvira djelovanja organizacija koje žele poslovati na takav, društveno obazriviji način, ti su primjeri suočeni s brojnim poteškoćama.

 
ESENSEE | Vjetar u jedra socijalne ekonomije
Eleonora Dukovac   
Petak, 25 Oľujak 2011

Image
Voditelj projekta Ranko Milić
U 2 milijuna društvenih poduzeća koliko, prema načelima socijalne ekonomije danas djeluje u Europskoj uniji, izravno je zaposleno 11 milijuna ljudi. Podaci dostupni u dokumentima EU govore kako je to gotovo 7 posto stalno zaposlenih, odnosno 10 posto ukupnog broja radnih mjesta u EU. No, kako takva poduzeća posluju sa još nizom kooperanata, odnosno socijalnim zadrugama, procjenjuje se kako je zapravo više od 160 milijuna ljudi angažirano u socijalnoj ekonomiji ujedinjene Europe. Sa 4 milijuna angažiranih u raznim vidovima socijalne ekonomije, Italija trenutalno prednjači po tom pitanju, a i europski je pionir socijalne ekonomije.   

 
ISTANBUL | Civilni sektor aktivno uključiti u pripreme za EU
Eleonora Dukovac   
Utorak, 22 Veljača 2011

Image
Projekt ESENSEE predstavio Ranko Milić
Aktivan angažman civilnog sektora bitan je na svim razinama odlučivanja i doprinosi kvaliteti upravljanja, a od posebne je važnosti za zemlje koje su kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU. Ukazao je na to nedavno međunarodni kongres EMI (European Movement International)  koji je u Istanbulu 11. i 12. veljače okupio više od tri stotine predstavnika civilnoga društva, eksperata i lidera raznih branši iz svih europskih zemalja. Na kongresu se raspravljalo se izazovima koje organizacije civilnog društva u ovo krizno doba prolaze u odnosu na javni sektor, a skup je istovremeno bio prigoda i za razmjenu iskustava i viđenja uloge civilnog sektora u suvremenim demokracijama i to iz raznih gledišta, područja i država.

 
SEFOR | Forum socijalnog poduzetništva
Ante Vekić   
Ponedjeljak, 21 Veljača 2011

Stvaranje poticajnog okruženja za smanjenje nezaposlenosti

Problem nezaposlenosti gorući je problem hrvatskog gospodarstva. No, još je veći problem što je među tim nezaposlenima velik broj onih koji su zbog godina, neiskustva, neodgovarajuće spreme, imovinskog ili fizičkog stanja i ostalih predispozicija – gotovo isključeni s tržišta rada, s malom ili nikakvom mogućnosti za pronalaženje posla. Svakim danom pripadnika tih ugroženih i marginaliziranih skupina sve je više.

Koncept socijalnog poduzetništva i socijalnog zapošljavanja u svijetu se sve više prihvaća kao odgovor na takvu situaciju. U Hrvatskoj postoje modeli uspješnog socijalnog zapošljavanja, ali zbog nepostojanja jasnog okvira djelovanja organizacija koje žele poslovati na takav, društveno obazriviji način, ti su primjeri suočeni s brojnim poteškoćama.

Kako bi se olakšalo i potaknulo socijalno poduzetništvo od organizacija civilnog društva povezanih od strane Udruge Slap krenula je inicijativa stvaranja Foruma socijalnog poduzetništva kao mreže koja bi trebala raditi na stvaranju poticajnijeg okvira za razvoj socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj. Za provedbu ciljeva Foruma socijalnog poduzetništva osigurana su novčana sredstva predpristupnog EU fonda kroz IPA IV komponentu Lokalna partnerstva i u narednih 12 mjeseci koliko će se provoditi projekt SEFOR bit će provedene sljedeće aktivnosti:

USTROJ MREŽE – FORUMA SOCIJALNOG PODUZETNIŠTVA– Forum će se fokusirati na tri glavna područja djelovanja: 1. Stvaranje regionalnih centara potpore u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci, 2. Pripremu i provedbu strategije razvoja socijalnog poduzetništva s naglaskom na zakonski okvir djelovanja, etički kodeks i stvaranje infrastrukture podrške i 3. Zagovaranje i stvaranje podrške kod glavnih dionika (ministarstva, Ured za udruge, Nacionalna Zaklada, financijske institucije...)

PRAĆENJE I POPULARIZACIJA SOCIJALNOG PODUZETNIŠTVA – Putem web magazina Pomakonline.com bit će popraćeni primjeri dobre prakse i otvoreno mjesto za javnu raspravu o temama socijalnog zapošljavanja i socijalnog poduzetništva

IZGRADNJA KAPACITETA – Edukacija će se odvijati na dvije razine: 1. Za socijalno poduzetništvo bit će obučena skupina konzultanata, stručnjaka za pojedina područja poslovanja (pravo, financije, marketing...) i 2. Socijalnim poduzetnicima iz četiri hrvatske regije bit će pružena edukacija iz kritičnih područja poslovanja

MARKETINŠKE USLUGE – Kako bi se povećala vidljivost i potražnja za uslugama i proizvodima socijalnih poduzetnika, za organizacije koje budu sudjelovale u projektu bit će osigurana pomoć pri kreiranju i provođenju plana odnosa s javnošću, osimišljavanju i izradi vizualnog identiteta i prikladnih promo-materijala, ambalaže i ostalih marketinških alata.

POKRETANJE NAGRADE ZA SOCIJALNOG PODUZETNIKA GODINE – Kao dodatni promocijski alat bit će utemeljena i dodijeljena nagrada za Socijalnog poduzetnika godine – organizaciju koja u najvećoj mjeri zadovoljava kriterije i promiče prinicipe socijalnog poduzetništva, kreirajući najveći utjecaj na zajednicu u kojoj djeluje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 120.090 eura, od čega je 85% (100.000 eura) iznos doniran od strane EU, dok su ostatak vlastita sredstva partnera u projektu: Udruge Slap iz Osijeka, Centra za tehničku kulturu Rijeka i Udruge Zdravi grad iz Splita.

 
Narukvica s osječkim motivima pobjednica natječaja Udruge Slap za urbani suvenir Osijeka
Ante Vekić   
Srijeda, 29 Prosinac 2010

Image
Predstavnici žirija uručuju nagrade
Urbana narukvica s fotografijama starih razglednica Osijeka pobjedila je na natječaju Udruge Slap za urbani suvenir Osijeka. Autorica Vedrana Kovačić Čivić svoj je pobjednički suvenir zamislila kao predmet koji uzestetsku funkciju služi kao spona između prošlosti, sadašnjosti i budućnostiOsijeka. „Cilj je ovog suvenira prenositi urbanu priču Osijeka. Uspomene naprovedeno vrijeme u secesijskom gradu i neizbježan poziv svima koji je vide daposjete srce Slavonije“, kaže autorica o svom radu kojim je osvojila novčaniiznos od 3.000 kuna.

Druga nagrada u iznosu od 1.200 kuna pripala je mladom Hrvoju Jankoviću koji je nanatječaj prijavio „Top za serviranje rakije“. Riječ je o zanimljivom suveniru koji je izrađen u obliku topa a cijev predstavlja „čokanjčić“ iz kojeg se uovim krajevima tradicionalno toči rakija. 

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 55 - 60 od 100
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union