Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društveno poduzetništvo
Društveno poduzetništvo
U pogonu tvornice maslina u Iranu rade isključivo bivši zatvorenici
Tea Plenar   
Nedjelja, 28 Siječanj 2018
Image
Pixabay - ilustracija

S oko 84 tisuće hektara površine na kojoj se uzgajaju masline, godišnjom proizvodnjom od oko 100 tisuća tona, te geografskim karakteristikama Mediterana nije ni čudo da je Iran 17. svjetski proizvođač maslina. Iako se procjenjuje da je upravo na istočnom Mediteranu, u koljevci drevnih civilizacija, maslina i nastala, nema točnih zapisa o tome kada ju je Iran kultivirao iako se u brojnim religijskim himnama maslina spominjala još prije 2000 godina.

 
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''Pokreni nešto svoje''
Tea Plenar   
Srijeda, 01 Studeni 2017
Image
Izvor: ACT Grupa

Razvojni program ACT Grupe ''Pokreni nešto svoje'' namijenjen je poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima odgovarajući na njihove potrebe za početak i razvoj poslovanja. Ove godine program doživljava svoje drugo izdanje, podržavajući projekte s pozitivnim društvenim utjecajem kroz mentorsku podršku i bespovratna financijska sredstva do 80.000 kuna. Program financira Philip Morris Zagreb d.o.o.

Program ''Pokreni nešto svoje'' je namijenjen postojećim društvenim poduzećima, društvenim poduzećima u nastajanju, inovativnim start-upovima te poduzetnicima početnicima s društveno-poduzetničkom idejom ili poduzetničkom idejom koja će imati pozitivan utjecaj na društvo ili okoliš.
 
''Prošle godine smo se susreli s iznimno velikim odazivom i brojem vrlo kvalitetnih prijava na natječaj, što potvrđuje tezu da u Hrvatskoj ne nedostaje poduzetničkog duha, već adekvatne financijske i mentorske podrške. Iznimno smo zadovoljni rezultatima ostvarenima u prvoj godini provedbe i očekujemo vrlo dobar odaziv i na novi natječaj'', izjavio je Teo Petričević, direktor ACT Grupe.
 
Ukupna financijska potpora projektima u prvoj godini programa ''Pokreni nešto svoje'' iznosila je 423.279,20 kn, pri čemu je prosječni iznos po korisniku iznosio 70.546,53 kn. Koristeći metodu izračuna društvenog povrata ulaganja, odnosno društvenog, okolišnog i ekonomskog utjecaja nastalog provedbom određenih aktivnosti, koji govori koliko je kuna za društvo zarađeno ulaganjem od 1 kn, provedbom programa od 1.7.2016. do 30.9.2017. godine na svaku uloženu 1 kunu stvoreno je 1,40 kn društvene vrijednosti. Osim toga, tijekom provedbe prvog kruga programa ostvareni su sljedeći produkti:
 
- 3 novoosnovana poduzeća
- 2 novozaposlene osobe
- 5 prototipa proizvoda
- 3 web aplikacije
- 2 mobilne aplikacije
- 3 prodajno-informativne web stranice
- 1 crowdfunding kampanja.
 
Dobitnici potpore u prvoj godini kao glavne prednosti programa istaknuli su jasnu komunikaciju i fleksibilnost programa te stručnu tehničku, financijsku i mentorsku podršku ACT Grupe koja im je uvelike olakšala provedbu inovativnih poslovnih projekata. Također, otvaranjem drugog natječaja počinje djelovati i Alumni mreža korisnika potpore ''Pokreni nešto svoje'' koja će najboljim projektima osiguravati stručnu pomoć i razmjenu mišljenja i nakon isteka službenog trajanja programa.
 
Za financiranje projekata u okviru drugog natječaja osiguran je iznos ukupne vrijednosti od 500.000,00 kuna, dok projekti koji se prijavljuju mogu biti sufinancirani iz programa u vrijednosti do 80.000,00 kuna.
 
Prijave za novi natječaj otvorene su do 15. prosinca 2017. godine do 12 sati na web stranicama programa pokreninestosvoje.hr. Rezultati natječaja će biti javno predstavljeni te objavljeni 28. veljače 2018., a početak provedbe projekata je 1. travnja 2018.
 
 
Međunarodna FairShares škola
Administrator   
Srijeda, 13 Rujan 2017
Image
Ilustracija

Međunarodna FairShares škola je necertificirani tečaj o tome kako generirati ideje, razvijati projektne timove i projektne planove društvenih poduzeća pomoću alata kreiranih na FairShares Institutu za zadruge socijalnog poduzetništva.
 
FairShares model osigurava mjesto zadružnim vrijednostima i načelima u središtu pokreta socijalnog poduzetništva, priznajući vrijednosti poduzetničkih vještina i podrške zajednice za razvoj poduzetništva.
 
Ovaj trodnevni tečaj organiziran je kao niz predavanja o korištenju FairShares-a u procesu stvaranja poduzeća, obrazovanju te u istraživačkim aktivnostima.
 
Predavanja će biti održana od 20. do 22. studenog, 2017. godine u Sheffield, Velika Britanija, u Sheffield Business School (Aspect court). Tečaj obuhvaća kreiranje ideja, tima i poduzeća koristeći FairShares model. Po završetku tečaja bit će Vam omogućeno stvaranje/potpora FSL poduzeća, ili sudjelovanje u istraživačkim projektima kako bi se uvidio utjecaj FSL-a.
 
Međunarodna FairShares škola – primjena FairShares modela u razvoju društvenih poduzeća
 
Lokacija: Aspect Court Building, Sheffield Hallam University, Sheffield, Velika Britanija

Datum: 20. studenog 2017. – 22. studenog 2017. godine
 
Vrijeme: 09:30 – 17:00 sati        
 
Predavači:
 
Dr. Rory Ridley-Duff, suosnivač FS udruge
 
Dr. David Wren, FS Institut za suradnju u društvenom poduzetništvu
 
Cliff Southcombe, Social Enterprise International
 
Dodatne informacije o održavanju tečaja, rasporedu i planiranim aktivnostima saznajte na idućoj poveznici: INFO.
 
Upišite se u bazu društvenih poduzetnika Hrvatske koju izrađuje ACT Grupa iz Čakovca
Tea Plenar   
Nedjelja, 30 Srpanj 2017
Image
Ilustracija

ACT Grupa iz Čakovca planira do kraja rujna 2017. godine napraviti istraživanje o hrvatskim društvenim poduzetnicima kako bi izradili prvu on-line evidenciju sukladnu kriterijima Strategije razvoja DP 2015.-2020.

Cilj je istražiti i njihove potrebe za umrežavanjem, suradnjom, poslovnom i financijskom podrškom. Ako spadate u skupinu društvenih poduzetnika, odvojite minutu vremena i upišite svoje osnovne kontakt informacije u bazu koju su pripremili.

Prvi korak je mapirati sve aktivne društvene poduzernike. Postoje razne baze izrađene posljednjih nekoliko godina, no njihovom analizom u ACT-u su došli do zaključka da su nepotpune i neažurirane (u kontekstu onoga što žele napraviti, nerelevantne).
 
Upitnik je dostupan OVDJE.  Nakon što upišete potrebne informacije ACT grupa će vas direktno kontaktirati. Rok za upis je 11. kolovoza 2017. godine.
 
Pridružite se crowdfunding kampanji: Pomozite opremiti Hedonin Choco Bar u Križevcima
Tea Plenar   
Četvrtak, 27 Travanj 2017
Image
Izvor: Društveno poduzeće Hedona

Do kraja ove godine društveno poduzeće Čokolaterija Hedona d.o.o. planira otvoriti Choco Bar u središtu Križevaca, kako bi svojim sugrađanima i turistima omogućili svakodnevno uživanje u vrhunskim slasticama čokolaterije Hedona. Otvaranjem Choco Bara otvorit će se i nova radna mjesta za osobe s invaliditetom. Kako bi u potpunosti opremili Choco Bar, potrebna im je vaša pomoć.

Hedona je krenula s crowdfunding kampanjom na Indiegogo i već se s dosad prikupljenim sredstvima približila početnom zadanom cilju od pet tisuća dolara.  S obzirom na veliku podršku u prvih par dana, odlučili su kampanju odvesti korak dalje.
 
Cilj je prikupiti dodatnih dvije tisuće dolara kako bi se i najmlađima pokazali da su Križevci mali grad velikih mogućnosti i jednakih prilika za sve.

 
Inovativna četkica za zube koja ispunjava kriterije društvenog poduzetništva
Tea Plenar   
Nedjelja, 26 Oľujak 2017
Image
Izvor: Bogobrush

Postoji jedan predmet koji koristimo jednom, dvaput ili tri puta dnevno, ovisno o tome koliko brinemo o higijeni usta, koji je inspirirao sestru i brata iz Sjeverne Dakote da krenu u društveno poduzetničke vode.

Heather i John su okupili dizajnere, stručnjake za proizvodne materijale, zubne tehničare i stomatologe kako bi proizveli jednu posebnu zubnu četkicu.

S obzirom da gotovo 450 milijuna komada četkica za zube tijekom samo jedne godine završi na odlagalištima smeća diljem SAD-a, brat i sestra McDougall su osmislili četkicu napravljenu od 100 posto razgradivog materijala koja se zajedno sa korama jabuke ili krumpire može baciti u kompost. 

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 6 od 156
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union