Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Strategije arrow Razvoj socijalnog poduzetništva arrow Svjetlo dana ugledao prvi nacrt Strategije razvoja socijalnog poduzetništva
Svjetlo dana ugledao prvi nacrt Strategije razvoja socijalnog poduzetništva
Tea Plenar   
Utorak, 01 Listopad 2013
Image
Konferenciju je otvorila Sonja Vuković

Na konferenciji ''Strategija razvoja socijalnog poduzetništva'', koja je u okviru projekta SEFOR2 održana 30. rujna 2013. godine u prostorima Veleučilišta VERN, po prvi je put javno predstavljen nacrt Nacionalne stategije na kojoj se užurbano radi od svibnja, kada je formirana radna skupina. Na konferenciji se okupilo 60-ak sudionika, uz gostovanje Katarine Ivanković Knežević iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, panelista Ivane Sesar, Luke Rajčića i Sonje Vuković, te moderatora Igora Bajoka. S obzirom da Strategija mora biti gotova do kraja godine, konferencija je bila izvrsna prilika da se kroz panel raspravu, rad u grupama, te komentare i pitanja sudionika vidi što se još može promijeniti i poboljšati.

Prije no što radna skupina razradi dokumentaciju Strategije za razvoj socijalnog poduzetništva nužno je otkriti koje su njezine slabosti i na čemu se još dodatno treba poraditi. Istaknuto je kako ljudi nemaju dovoljno saznanja o koristi socijalnog poduzetništva, njegovih proizvoda i usluga, kako nema jasnih mjerenja njegova pozitivnog utjecaja na društvo, te nisu određeni jasni kriteriji prema kojima se može odrediti tko je socijalni poduzetnik ili socijalno poduzeće. Sve ove, i mnoge druge probleme i nejasnoće riješiti će upravo Strategija razvoja socijalnog poduzetništva.

Nužno je osposobljavanje menadžera za socijalno poduzetništvo. Ovdje Veleučilište VERN radi veliku stvar te se možemo samo nadati da će svake akademske godine sve više studenata kao izborni kolegij izabrati upravo socijalno poduzetništvo, rekla je Sonja Vuković, predsjednica Udruge za kreativni razvoj Slap iz Osijeka te naglasila kako je sektoru socijalnog poduzetništva izuzetno otežan sustav financiranja jer bankama takvo poduzetništvo u mnogim slučajevima nije zanimljivo.

Obrazovanje, vidljivost, zakoni i finaciranje

Na konferenciji se raspravljalo treba li pisati novi zakon za socijalno poduzetništvo ili bi bilo bolje prilagoditi stari zakon, dok su se radne grupe pozabavile obrazovanjem, financiranjem, promocijom i zakonodavnim okvirom socijalnog poduzetništva. Grupa koja se bavila financiranjem sektora socijalnog poduzetništva istaknula je problem predfinanciranja malih udruga i organizacija kojima bi, primjerice, pomoglo osnivanje nekakvog jamstvenog fonda. U sektoru obrazovanja, osim na pojedinim fakultetima, socijalno poduzetništvo se spominje malo ili uopće ne, pa bi bilo poželjno više poraditi na prepoznavanju ovakvog poduzetništva te pružati kvalitetnije informacije putem centara podrške.

Što se pak tiče vidljivosti socijalnog poduzetništva u društvu mnogi su se složili da treba ojačati promociju i brandiranje proizvoda, utrvditi jasnije kriterije po kojima isti dobivaju eko markice, promovirati primjere dobre prakse, krenuti s izdavanjem naslova na temu socijalnog poduzetništva te u mnogo većoj mjeri educirati medije o ovoj temi. Zakonodavni okvir, kao jedna od kompleksnijih tema, potaknula je žustru raspravu i mnoge ideje. Mnogi su se složili kako bi trebalo uspostaviti institucionalnu jedinicu u obliku ureda za socijalno poduzetništvo, kreirati registar socijalnih poduzetnika, odrediti jasne kriterije po kojima je netko socijalni poduzetnik, uvrstiti dodatne kriterije na javnim nabavama na kojima bi socijalni poduzetnik ili poduzeće imalo prednost, te da se napokon odredi da li će se zvati socijalno ili društveno poduzetništvo.

Prije donošenje Strategije za razvoj socijalnog poduzetništva u nekoliko gradova u Hrvatskoj će biti organizirana javna rasprava kako bi se razgovaralo svim problemima i čula različita mišljenja o ovoj važnoj temi. Javne rasprave su planirane tijekom studenog ove godine.

Image
Prije javne rasprave - rasprava: prvi nacrt Strategije socijalnog poduzetništva izazvao je zanimanje okupljenih

Image
Na konferenciji se okupilo više od 60 sudionika

Image
Radne skupine donijele su zaključke i preporuke s ciljem izrade kvalitetnog završnog teksta strategije

Image
Konferencija je protekla u radnom tonu
 

Hits: 1920
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union