Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Oct 22nd
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društveno poduzetništvo arrow FairShare i socijalno poduzetništvo pokretači su gospodarstva
FairShare i socijalno poduzetništvo pokretači su gospodarstva
Željka Rački-Kristić   
Ponedjeljak, 16 Lipanj 2014
Image
Dobrobit zajednice treba biti ispred profita, kaže R. Duff

Socijalno poduzetništvo potaknut će razvoj gospodarstva, zaključio je jedan od najznačajnijih svjetskih teoretičara i praktičara socijalnog poduzetništva prof.dr.sc. Rory Ridley-Duff s Hallam Sveučilišta u Sheffieldu.

Naime, dr. Ridley-Duff bio je gost predavač na 13. Kongresu IAPNM-a, organiziranom na Ekonomskom fakultetu u Osijeku čija je tema bila Stvaranje vrijednosti i unaprjeđivanje kvalitete života putem marketinga u neprofitnom i javnom sektoru. Glavno predavanje držao je o modelu FairShares.

Etičko ponašanje

Taj model, kazao je, može se koristiti za istraživanje koliko etičkog ponašanja može i treba biti uvršteno u socijalno poduzetništvo. 

Pametnim korištenjem brendiranja, principa dizajna i demokratskih sustava upravljanja razvija se nova opcija za europski stil društvene ekonomije. 

Poduzeća u društvenom vlasništvu stvaraju društvenu vrijednost na tri načina. Prvo, povećavaju prilike za ljude da sudjeluju u vlasništvu, managementu i upravljanju organizacija koje su vitalne za kvalitetu njihovih života. To se uspostavlja tako što članovi dobivaju udio u kompanijama i kooperacijama. 

Javna dobrobit

Kao drugo, oni ohrabruju etičke izbore u proizvodnji i potrošnji. Tvrtke koje ovo rade mogu koristiti privatnu pravnu formu, ali imati društvene ili ekološke ciljeve koji se poklapaju s održivim razvojem. Na kraju, može doći i do trgovanja za javnu dobrobit. 

To se sastoji od trgovačkih aktivnosti i aktivnosti nevladinih organizacija koje se poklapaju s njihovom socijalnom, društvenom svrhom. Svi ovi pristupi stvaraju društvenu vrijednost tako što stavljaju dobrobit zajednica ispred privatizacije profita. 

Prof.dr.cc. Ridley-Duff u Osijeku se sastao sa Sonjom Vuković i Antom Vekićem iz Udruge za kreativni razvoj Slap iz Osijeka, kako bi razvio vezu između hrvatskih mreža društvenih poduzetnika i Social Enterprise Europea. Raspravljali su o lokalnim i europskim projektima uključujući i prvu hrvatsku FairShares kompaniju.

Više o razmišljanjima prof. Ridley-Duffa pročitajte ovdje.  

Hits: 2817
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union