Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društveno poduzetništvo arrow Podržite društveno poduzetništvo kupnjom platnenih pelena u Rodinom dućanu umjesto u oglasniku
Podržite društveno poduzetništvo kupnjom platnenih pelena u Rodinom dućanu umjesto u oglasniku
Tea Plenar   
Ponedjeljak, 20 Listopad 2014
Image
Tijana Bogdanović iz Rode

Društvenom poduzeću Rodin let krila su postala preširoka i prevelika za prostor udruge Roda - Roditelji u akciji u Čanićevoj ulici u Zagrebu pa se još prije godinu dana rodila ideja o izdvojenom prostoru u kojem bi se prodavali njihovi zanimljivi platneni proizvodi za bebe i mame. Dućan u kojem možete kupiti platnene pelene, dodatke za platnene pelene, majice za bebe, knjigu ''Iz rodina kljuna'' u izdanju udruge Roda, te druge zanimljive artikle nedavno je otvoren u Ilici na kućnom broju 133.

U Rodinom dućanu možete kupiti i Baobaby proizvode poput cipelica Pelica koje su izrađene od meke kože i obojene prirodnim bojama ili bodića u dva broja koji ''rastu s djetetom''. Uskoro ćemo u ponudi imati i literaturu koja se ne može tako lako nabaviti, a tiče se trudnoće, prirodnog poroda, poroda kod kuće, dojenja, pravilne prehrane i odgoja djeteta, otkriva Tijana Bogdanović iz udruge Roda s kojom smo se sastali u preslatko uređenom prostoru koji je otvoren od ponedjeljka do petka od 9 do 19 sati
 
Kredit za uređenje dućana
 
Udruga Roda je sve radila u prostoru od 30-ak kvadrata u Čanićevoj. Tamo je naš ured gdje pišemo projekte i održavamo sastanke, a s obzirom da smo ondje prodavale i naše proizvode ponekad je bilo poprilično kaotično pa smo zaključile da je vrijeme da otvorimo mali dućan, rekla nam je Tijana.
 
S obzirom da se kod nas društvena poduzeća jedva održavaju na životu, Rodin let d.o.o. je morao dići kredit kako bi se uredio poslovni prostor. Moglo bi se reći da sad imamo omču oko vrata, ali i lijep prostor za prodaju naših proizvoda, našalila se Tijana te dodala kako je udruga samostalno našla i iznajmila prostor od privatne osobe jer javljanje na natječaje za gradske prostore iziskuje mnogo vremena, novca i muke s prikupljanjem dokumentacije. 
 
Nadaju se da će otvoriti novo radno mjesto
 
Iako bi se trenutna prodaja trebala povećati za otprilike 50 posto kako bi se pokrili svi troškovi i kredit od 30 tisuća kuna, mogu reći da smo zadovoljni prodajom u prvom tjednu i da vjerujemo u uspjeh, otkriva Tijana koja se nada da će početkom slijedeće godine biti u mogućnosti zaposliti još nekoga da radi u dućanu. 
 
Bez obzira na sve veći broj proizvođača platnenih pelena, uključujući i one koji ih šivaju kod kuće i prodaju putem raznih oglasnika zaobilazeći tako porez, pelene Rodina pusa se i dalje dobro prodaju. Jedno je istraživanje pokazalo kako otprilike dva posto djece u Hrvatskoj nosi upravo platnene pelene, rekla nam je Tijana Bogdanović koja dodaje kako je sve više majki zainteresirano za pelene koje su višekratne, štede njihov novac, ne zagađuju okoliš jer su biorazgradive i, što je najvažnije, bolje su za dijete. 
 
Briga za majke u zatvoru 
 
Osim novootvorenog dućana, udruga Roda – Roditelji u akciji može biti ponosna i na svoj projekt jačanja spoznaje o tome kako roditelji u zatvoru i njihova djeca nemaju nikakva prava. Primjerice, kada je jedan od roditelja u zatvoru, vrtići ga vode kao nezaposlenog te je zbog toga dijete zadnje na listi i ne može dobiti mjesto u vrtiću. Kada uzmemo u obzir da svake godine čak 18 tisuća djece ostane bez roditelja jer su na odsluženju zatvorske kazne, moramo se zapitati štiti li netko za to vrijeme njihova prava. Isto tako, u Hrvatskoj postoji samo jedan ženski zatvor, onaj u Požegi. Što je s djecom koja bi posjetila svoju majku ali nemaju novca za prijevoznu kartu jer žive u Dubrovniku, Varaždinu ili Puli? Roda pokušava pronaći način jer smatraju da je posjet i kontakt jednako potreban i majci i djetetu. 
 
Isto tako, Roda je u sklopu spomenutog projekta zahvaljujući donacijama građana u žensku kaznionicu sredinom rujna poslala čak 800 različitih knjiga koje će ženama i majkama pomoći da se razonode i dodatno obrazuju tijekom odsluženja zatvorske kazne.
Image
Unutrašnjost dućana u Ilici 133
Image
Vesela unutrašnjost Rodinog dućana
Image
Platneni Rodini proizvodi
Hits: 3071
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union