Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Dec 14th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društvena odgovornost arrow Društvena odgovornost arrow Kako je priča iz davnina riješila problem odbačene ovčje vune na otoku Cresu
Kako je priča iz davnina riješila problem odbačene ovčje vune na otoku Cresu
Tea Plenar   
Ponedjeljak, 23 Siječanj 2017
Image
Izvor: Udruga Ruta

U posljednjih tridesetak godina otok Cres, a vrlo vjerojatno i mnogi drugi otoci, muku muče s vunom koja se nakon šišanja ovaca ostavlja odbačena u prirodi. Nekada se ona nosila na preradu u tvornice tekstila, a još davnije su je mještani sami prerađivali i od nje izrađivali odjevne predmete.

Danas je vuna velik ekološki problem jer nije razgradiva, ne gori pa je se ne može uništiti spaljivanjem, a na mjestima gdje je ostavljena ne raste ništa pa dolazi i do smanjenja pašnjačkih površina na otocima.
 
Zamislite samo kolike su to količine ako se šišanjem svake ovce dobije oko kilogram vune, a procjenjuje se da samo na Cresu ima oko 15 tisuća ovaca. Uvidjevši veličinu problema, grupa mještana je smislila kreativan način kako iskoristiti svu tu vunu ostavljenu u prirodi, te konkretnim i sadržajnim akcijama uljepšati i obogatiti život na otoku.
 
Tako je još 2000. godine osnovana Udruga Ruta koja danas broji deset članova i okuplja desetke volontera i suradnika. S ciljem stvaranja ekološki osviještene sredine koja svoj razvoj temelji na vlastitim prirodnim resursima i tradiciji udruga je osmislila čak deset tematskih otočnih proizvoda od vune. Osim uporabnih predmeta poput papuča, uložaka za cipele, torbi, jastuka i šešira, među proizvodima Udruge Ruta se od nedavno može naći i zanimljiva slikovnica Tajna Masmalića.
 
Projekt Macmalić
 
Image
Izvor: Udruga Ruta
U drevnoj creskoj šumi Tramuntani živi bajkoviti čovječuljak Macmalić koji može postati prkosan i osvetoljubiv ako remetimo tišinu i mir njegova doma. No, ako smo dobri on će nam se pokazati u svoj svojoj raskoši, u crvenoj kapici i plavim hlačicama, pričaju otočani tako ovu bajku od davnina. 
 
Zbog tradicije otoka Cresa i činjenice da djeca osobito vole patuljke i priče o njima 2005. godine je osmišljen projekt kreativnog rada s djecom koja su od odbačene vune tehnikom filcanja izrađivali lutke Macmalića koje danas nose oznaku Hrvatski otočni proizvod. Projekt je 2015. godine proširen pod nazivom Majstor Macmalić kojim je Udruga Ruta postala prva organizacija s otoka Cresa koja je povukla sredstva iz EU fondova.
 
Do sada je u sklopu projekta održano 60-ak dječjih radionica filcanja vune, šivanja lutkica Macmalić, izrade vunenih slika, cvijeća i jastuka. U partnerstvu s Centrom za održivi razvoj Gerbin, Udruga Ruta projekt uspješno provodi i kroz Muzej ovčarstva u Lubenicama. 
 
Didaktička slikovnica
 
Kako bi se obilježila deseta godišnjica projekta izrađena je i edukativna, didaktička slikovnica Majstor Macmalić s pripadajućim vunenim materijalom za izradu lutkice Macmalića, cvijeta i kuglice koja bi ove godine mogla osvojiti oznaku Hrvatski otočni proizvod. Slikovnica autorice Mirjane Mauhar podiže ekološku svijest djece i njihovih roditelja, a u isto je vrijeme vrijedan i autohtoni turistički proizvod koji je razigrano i duhovito ilustrirala slikarica Ivana Tomić iz Zaprešića.
 
Image
Izvor: Udruga Ruta
Na projektu Majstor Macmalić je sudjelovalo 24 volontera koji su prikupljali vunu, organizirali i vodili radionice, prevodili i lektorirali slikovnicu koja je do sad objavljena na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom, a u pripremi su i izdanja na slovenskom i francuskom jeziku.
 
Predsjednica udruge Vesna Jakić uspjela je oživiti otočnu legendu, okupiti istomišljenike, prijatelje i suradnike u projekt koji je prepoznala i Europska unija, te je kroz edukaciju i zabavu krenula u očuvanje tradicije i otočnog blaga.
 
Prošle godine (2016. op.a.) je započet projekt ''Pleti pomiriši'' koji se nastavlja i u 2017. godini, a cilj mu je upoznati djecu sa ciklusima života ljekovitih biljaka otoka. U planu je cjelogodišnje praćenje ciklusa kako bi djeca saznala sve o korisnosti i načinima prerade bilja na otoku. 
 
Posjet destileriji ljekovitog bilja na otoku, posjet ovčarima da se vidi šišanje ovaca i upoznavanje djece s postupcima prerade vune kako bi se dobio materijal za filcanje i izradu ukrasnih i uporabnih predmeta samo su neki od planova projekta ''Pleti i pomiriši'', objašnjava Vesna Jakić.

Hits: 806
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Marijana Ivanov: Monetarno-kreditni sustav ma...
Zdravo, Moje ime je gospođa Joan Luke, ja sam osobni z...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Jeste li u financijskim poteškoćama? Trebate li zajam...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretni...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav svima, Moje ime je janice albert, ja sam iz Ala...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav svima, Moje ime je janice albert, ja sam iz Ala...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretni...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Dobar dan, Moje ime je Laura Pablo, želim svjedočiti ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
"Pozdrav svima FEDRICK POWER Kreditna tvrtka je ovdje i...
Marijana Ivanov: Monetarno-kreditni sustav ma...
Da bih se pravilno upoznala, ja sam gospodin Paul Brenn...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
zdravo Predstavljam financijsku instituciju koja u osno...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union