Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Saturday
Jan 20th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Ernestinovčani znaju kako isklesati uspješnu udrugu
Narcisa Bošnjak   
Nedjelja, 31 Kolovoz 2008
Kako isklesati uspješnu udrugu - Ernestinovački kipariPosljednjih 35 godina selo Ernestinovo diljem Hrvatske pa i šire poznato je po tradicionalnoj Kiparskoj koloniji. Puna dva desetljeća bila je to Kolonija kipara naivaca tadašnje Jugoslavije, a netom nakon Domovinskoga rata, prije petnaestak rata Kolonija je dobila novi ustroj – utemeljena je Likovna udruga „Petar Smajić“. Ime je dobila po ernestinovačkom kiparu, jednom od utemeljitelja već tradicionalne Kiparske kolonije Petru Smajiću, s ponosom ističe tajnik Udruge, Ivica Tolić. Ništa manje ponosan nije Tolić ni na činjenicu da se u lipnju ove godine ernestinovačka Kolonija po prvi put retrospektivno predstavila i zagrebačkoj javnosti. Premda je najpoznatija upravo po Koloniji koja se održava u prvom tjednu kolovoza, Udruga marljivo radi tijekom čitave godine, punih 365 dana, organizirajući u Galeriji „Petar Smajić“ i brojne izložbe. Među izlagačima vrlo su često upravo članovi udruga, među kojima, prisjeća se Tolić, su ugostili članove Udruge likovnih umjetnika “Otočki vir” iz Otoka, potom Udruga Likovna kolonija Pihači Šinjakovica iz Stubičkih Toplica i mnoge druge. I rad s mladima u opisu je rada Likovne udruge „Petar Smajić“, čije je sjedište u Galeriji, koja je pak u vlasništvu Općine Ernestinovo. Prostorije su ustupljene Udruzi pa se tako u donjem dijelu nalaze ateljei i radionice, dok se na katu nalazi galerija, a u potkrovlju pansioni za smještanje umjetnika i sudionika Kolonije i ostalih aktivnosti u organizaciji Udruge.

Suradnja s lokalnom samopuravom, školama i pojedincima

U suradnji s Općinom Ernestinovo i tamošnjom osnovnom školom, organiziraju i Međunarodnu koloniju mladih Ernestinovo.U ožujku je ove godine, pod motom „Malo neobičan um“, ernestinovačka škola tijekom četiri dana svoja vrata po peti put otvorila brojnim nadarenim klincima i klincezama iz čitave Hrvatske. U 16 je radionica pod stručnim vodstvom čak 250 polaznika razvijalo svoju kreativnost. S obzirom da su svi članovi Udruge volonteri, ne čudi činjenica kako se vrlo često odazivaju pozivima za sudjelovanje u humanitarnim akcijama. Najčešće su to kolonije, kiparske i likovne, na kojima svoje radove daruju školama, domovima, crkvama, drugim udrugama i sličnim organizacijama. Ove su godine, između ostaloga, s mladima radili u vukovarskoj Osnovnoj školi „Mitnica“, potom u Domu za djecu Klasje u Osijeku, kao i u domu za hendikepiranu djecu u Zagrebu. Iako s bogatim i višegodišnjim iskustvom iza sebe, kao i svaka druga, ni ernestinovačka Likovna udruga ne bi opstala bez donatora.

Kad je projekt dobar - svi se uključuju

U projektima sudjeluju i školarciNajvažnija im je potpora Općina Ernestinovo, od koje su ove godine dobili 45 tisuća kuna, od čega je najveći dio utrošen upravo za Kiparsku koloniju. Nešto manji iznos, 30 tisuća Udruzi je za jubilarnu Koloniju ove godine dalo i Ministarstvo kulture. Osječko-baranjska županija izdvojila je za njih ove godine 10, a Grad Osijek tri i pol tisuće kuna. Zahvala za aktivnosti Likovne udruge ide i osječkim gospodarstvenicima, pa ih tako s manjim iznosima potpomažu Unikom d.o.o., Ukop d.o.o. i neke druge tvrtke. No, čak i veliki privredni subjekti kao što su Ledo d.d., Droga Kolinska d.o.o., Coca-Cola imaju sluha za malu ernestinovačku udrugu i njene aktivnosti pa nezadovoljstva nema, napominje Tolić, i svi se troškovi uspješno pokrivaju.

Misija udruge važnija od profita 

Uvjeren kako bi profitabilno djelovanje Udruge skratilo njezin vijek trajanja, Ivica Tolić ističe da je to osnovni razlog zašto ne teže samoodrživosti ili pak aktivnostima od kojih bi nešto i zaradili, poput prodaje slika, skulptura ili slično te novac uložili u neke nove projekte, aktivnosti. Načelni je to dogovor tridesetak članova Udruge (koji plaćaju godišnju članarinu u iznosu od 50 kuna, kako bi Udruga imala evidenciju u članstvo) i za sada ne kane to mijenjati jer bi to tada bio „biznis“. „Srećom za sve smo naše aktivnosti do sada uspijevali naći sponzore. Posao uvijek odradimo volonterski pa je računica čista“, dodaje Ivica Tolić. Dobar „biznis“ bila je i donacija čak 60 slika ernestinovačkoj Crkvi Presvetog Trojstva koja je slike potom prodavala, a sav je prihod bio namijenjen njezinoj izgradnji.

Organizacijski vrlo dobro te financijski zadovoljavajuće ustrojena Udruga u budućnosti planira i želi više raditi na kvaliteti, a manje kvantiteti, kaže Tolić. „Bitnije nam je poraditi na kvaliteti projekata i aktivnosti, uvesti selekciju, ponajprije kada je Kolonija u pitanju, jer mislim da je to prirodan slijed rada i razvoja jedne udruge kakva je naša. Ideja nikad ne manjka pa ne strahujemo ni za budućnost“, optimističan je Ivica Tolić.

Hits: 2516
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »