Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Friday
Dec 15th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društvena odgovornost arrow Društvena odgovornost arrow Etična banka osigurala milijun kuna za predfinanciranje LAG-ova u Programu ruralnog razvoja
Etična banka osigurala milijun kuna za predfinanciranje LAG-ova u Programu ruralnog razvoja
Tea Plenar   
Utorak, 11 Travanj 2017
Image
Silvana Vujnović i Goran Jeras

Zadruga za etično financiranje, osnivač prve hrvatske etične banke, već drugu godinu zaredom uspostavila je program predfinanciranja Lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) i osigurala više od milijun kuna za provođenje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Lokalne akcijske grupe su tijela namijenjena podršci ruralnih regija, a koja objedinjuju predstavnike malih i srednjih poduzeća, lokalne samouprave, neprofitnih organizacija i drugih dionika iz različitih sektora, koji zajedno osmišljaju i provode projekte u cilju razvoja njihove regije.

Zadruga za etično financiranje pokrenula je program predfinanciranja kako bi riješili glavni problem LAG-ova – nemogućnost povlačenja sredstava odobrene financijske potpore iz Europske unije. Naime, korisnici Programa ruralnog razvoja financijsku potporu mogu dobiti tek pri ispostavi računa za potrošena sredstva Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, što je mnogim LAG-ovima veliki problem zbog nedostatka financijskih sredstava koja mogu iznositi i do 200 tisuća kuna po projektu.
 
Do pokretanja programa predfinanciranja ZEF-a, nije postojalo tijelo ili organizacija koja bi omogućila predfinanciranje LAG-ova, dok je odobravanje kredita od komercijalnih banaka dug i zahtjevan proces u koji se većina ne može ili ne usudi upuštati.
 
Iskustvo korisnika
 
''Dosadašnje iskustvo u komercijalnoj banci podrazumijevalo je čekanje od nekoliko tjedana za provjeru udruge nakon koje nam je ponuđena kamatna stopa od 6,5 - 8,5 posto, oko jedan posto naknada na ukupni iznos te kvartalna fiksna naknada od tisuću kuna za korištenje sredstava. Opsežnu priložnu dokumentaciju nismo ni stigli proučiti do kraja jer se u međuvremenu otvorio Program predfinanciranja LAG-ova Zadruge za etično financiranje, koji je uz kamatnu stopu od 4,5 posto i bez naknada nudio pozajmicu uz prilaganje istih dokumenata koje smo dužni dostaviti Agenciji za ugovaranje projekata, tj. dokumenata koje već posjedujemo.
 
Od podnošenja zahtjeva do isplate prošlo je samo dva tjedna, što nam je u konačnici omogućilo pristup puno većem iznosu financijskih sredstava iz Programa ruralnog razvoja koje danas koriste udruge i OPG-ovi. Stoga pozdravljamo pokretanje programa predfinanciranja i u 2017. koji će brojnim LAG-ovima, uključujući i našem, omogućiti povlačenje značajnih sredstava za ruralni razvoj iz Europske unije'', izjavio je Josip Galačević iz LAG-a Slavonska Ravnica.
 
U 2016. Zadruga za etično financiranje plasirala je preko milijun kuna za predfinanciranje projekata šest LAG-ova, a prošli tjedan puštena su i prva sredstva u 2017 godini.
 
''Jedan od glavnih motiva za osnivanje etične banke je stavljanje sredstava naših članova u funkciju razvoja lokalne ekonomije, a program predfinanciranja LAG-ova najbolji je primjer kako će naš model funkcionirati u budućnosti. U suradnji s LAG-ovima identificirali smo problem predfinanciranja, te zajednički pronašli adekvatno rješenje u vidu jednostavnih pozajmica s povoljnom kamatnom stopom, što je dovelo do plasmana preko milijun kuna u 2016 koje LAG-ovi sami ne bi uspjeli osigurati. Program nastavljamo i u 2017. te pozivamo sve LAG-ove koji imaju problema s osiguranjem predfinanciranja da nam se obrate do kraja travnja kako bi osigurali dovoljno sredstava za predfinanciranje Podmjere 19.4.'', izjavila je Silvana Vujnović, predsjednica uprave Etične banke u osnivanju.
Hits: 309
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav, ovdje dolazi još jedna kreditna tvrtka koja ®..
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Hej, trebate li zajam? Ako ste zainteresirani, ja sam p...
Marijana Ivanov: Monetarno-kreditni sustav ma...
Zdravo, Moje ime je gospođa Joan Luke, ja sam osobni z...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Jeste li u financijskim poteškoćama? Trebate li zajam...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretni...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav svima, Moje ime je janice albert, ja sam iz Ala...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav svima, Moje ime je janice albert, ja sam iz Ala...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretni...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Dobar dan, Moje ime je Laura Pablo, želim svjedočiti ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
"Pozdrav svima FEDRICK POWER Kreditna tvrtka je ovdje i...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union