Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društvena odgovornost arrow Društvena odgovornost arrow Iako iznenađeni odlukom HNB-a, u ZEF-u je nisu dočekali nespremni i ne odustaju od etične banke
Iako iznenađeni odlukom HNB-a, u ZEF-u je nisu dočekali nespremni i ne odustaju od etične banke
Tea Plenar   
Subota, 20 Svibanj 2017
Image
Goran Jeras iz ZEF-a

Kako ste već vjerojatno čuli ili pročitali u medijima, Hrvatska narodna banka (HNB) je odbila izdati licencu Etičnoj banci. To je rasplet događaja koji u Zadruzi za etično financiranje (ZEF), utemeljitelju Etične banke, nisu očekivali, rekao je za N1 Goran Jeras, pokretač projekta etične banke u Hrvatskoj.

Do primitka rješenja HNB-a, koje je stiglo prije dogovorenog roka za dostavljanje dokaza o prikupljenom kapitalu, a riječ je o 80 milijuna kuna, Jeras kaže da nisu imali apsolutno nikakav razlog vjerovati da je proces licenciranja u bilo kakvim problemima.

''Radili smo aktivno na tome da zadovoljimo sve zakonske uvjete i bilo smo spremni odogovoriti na sve primjedbe, zamjerke i komentare HNB-a'', objašnjava Jeras i dodaje da ih potez HNB-a ipak nije dočekao nespremne jer su znali da se radi o procesu koji je zahtjevan i po definiciji arbitraran. 
 
''Ono što nas je više iznenadilo je nedostatak aktivne komunikacije u kojoj bismo imali priliku obrazložiti i otkloniti sve eventualne poteškoće ili nesporazume'', ističe Jeras dodajući da je inače odnos bio izuzetno korektan i profesionalan tako da stvarno nisu mogli očekivati ovakav rasplet događaja.
 
Što dalje?
 
Osim proceduralnog dijela, koji niste ispunili, postoji li bojazan i da je riječ o otporu prema ovakvom modelu banke?
 
''Otpor sasvim sigurno postoji, banke ne gledaju blagonaklono na konkurenciju, pogotovo na ovakvu koja preispituje postojeći model. No, tržište i konkurencija su upravo ti koji donose korisne stvari za korisnike i nadamo se da će to biti prepoznato. Što se tiče pogrešaka, kad predajete tisuće stranica dokumentacije, jasno je da postoji mogućnost pogrešaka, ali našje model održiv, napravljen je po dobrim uzorima i da je postojala komunikacija u tom dijelu i da su nas tražili da pojasnimo, bilo bi drugačije''. 
 
Jeste li obavili monitoring tržišta, je li ovo povoljan trenutak za pokretanje Etične banke?
 
''Je, postojeći financijski sustav nema rješenja za više od 300.000 blokiranih građama, malo poduzetništvu kronično je malo financirano i ovdje imaju svoj prostor. U Njemačkoj gotovu dvije trećine financiranja poduzetništva dolazi kroz banke takvog tipa. 
 
Kakav će biti daljni postupak?
 
''Želimo shvatiti što je u pozadini ove odluke jer je neobično da je donesena prije roka, no od početka smo imali nekoliko scenarija, poput pokretanja virtualne banke koja bi radila kao Fintech poduzeće, licenciranja u nekoj drugoj državi Europskoj uniji, imamo četiri sestrinske opcije, no ljudi žele imati banku u Hrvatskoj i podržati njezino osnivanje i to će onda biti prioritet, postoji pravo na žalbu i na mogućnost ponovnog traženja licence. Pitanje ostvarenja je samo tajming i vjerujemo da ćemo biti uspješni''.
 
Cijeli intervju s Goranom Jerasom možete pročitati OVDJE.
Hits: 457
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union