Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Saturday
Jan 20th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Međusektorska borba protiv korupcije
Saša Bajamić   
Četvrtak, 07 Svibanj 2009

Udruge i poslovni sektor protiv korupcijePoslovni i civilni sektor zajedničkim naporima kreću u borbu protiv korupcije. Zajednička inicijativa odvija se pod motom "Ne bojimo se prijaviti korupciju i znamo kome", a nastala je kao pokušaj odgovora na sve intenzivniju pojavu različitih oblika koruptivnih ponašanja u hrvatskom društvu, kao što su rad na crno, korupcija i neodgovorno poslovno ponašanje. Vrijednost cjelokupnog projekta je 350.000 kuna, a u njega je uključeno sedam nevladinih udruga, od Drave do Jadrana.

Prema riječima Žarka Horvata, direktora industrijske ekologije u Holcimu, ova se tvrtka odlučila na pokretanje ovakve akcije jer i sama, u svojim svakodnevnim poslovnim aktivnostima, sve češće nailazi na probleme i prepreke izazvane upravo koruptivnim ponašanjem.

"Holcim se, kao potpisnik UN-ovog svjetskog sporazuma Global Compact, obvezao na etičko i društveno odgovorno poslovanje te se nadamo da će ova naša akcija i ostale čimbenike iz korporativnog sektora u Hrvatskoj potaknuti da krenu ovim putem", rekao je Horvat. Naglasio je i kako je borba protiv korupcije vrlo specifična vrsta borbe u kojoj se ne treba oslanjati na političke mjere i zakone, već krenuti od samoga sebe i uključivati ljude iz svoje najbliže okoline.

Holcim i 7 udruga

U projektu, uz tvrtku Holcim sudjeluju udruge: DIM, Nemesis, Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave, Radio mreža, Transparency International Hrvatska, Udruga za demokratsko društvo - UDD i Udruga korporativnih pravnika.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska, Zorislav Antun Petrović, pozdravio je ovu akciju rekavši kako je prepoznavanje problema korupcije u našem društvu temeljni preduvjet za njegovo rješavanje.

«Iskustvo pokazuje da su za djelotvorno suzbijanje korupcije prevencija i edukacija daleko bitniji od represije, tako da svaki projekt koji će upozoriti na korupciju i eventualno ponuditi nova rješenja značajno pomaže ne samo smanjivanju prostora za korupciju u Hrvatskoj već i daljnjem napretku u procesu pristupanja naše zemlje Europskoj Uniji», zaključio je.

Korupcija je učenija riječ za pokvarenost 

Projekt će obuhvaćati brojne radionice, edukacije, istraživanja i izravne kontakte s građanima diljem Hrvatske, a želja organizatora je da se u njega uključi što više građana. Zahvaljujući sudjelovanju udruge Radio Mreža, čije programske sadržaje preuzima više od 30 lokalnih radio postaja u Hrvatskoj, projekt će imati i značajnu medijsku aktivnost.

Kako je naglasio Siniša Bogdanić, voditelj Radio Mreže, cilj njihovog uključivanja u ovu inicijativu jest doprijeti do «malog» čovjeka koji korupciju i sivu ekonomiju doživljava kao uobičajeno i društveno prihvaćeno ponašanje.

«Željeli bismo ljudima na primjerima iz svakodnevnog života ukazati na odgovornost korumpiranih, ali i onih koji pristaju na takav način "igre" te jasno artikulirati da je korupcija samo učenija riječ za pokvarenost, dok siva ekonomija nije ništa drugo već krađa», rekao je.

Dodao je i da su upravo lokalne radijske postaje, iako često zanemarivane u ovakvim kampanjama, idealne za postizanje navedenog, budući da, prema ispitivanjima slušanosti, nemaju konkurenciju na svom terenu.

Inicijativa «U boj, u boj» prve će rezultate svojeg djelovanja objaviti u prosincu, kada se tradicionalno obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Hits: 2721
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »