Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow UDRUGA MI | Socijalnim poduzetništvom za kvalitetniju starost
UDRUGA MI | Socijalnim poduzetništvom za kvalitetniju starost
Dana Jurman   
Subota, 30 Srpanj 2011
Image
Oko 150 starijih i teško pokretnih osoba u Splitu dobiva svakodnevne usluge poput dostave ručka, pomoći u kući, pratnje liječniku i slično. Još njih 500 korisnici su tjednih usluga socijalizacije za vitalne starije osobe. O svima njima brine stručni tim stvoren kroz partnerstvo  Grada Splita, Centra za odgoj, Udruge MI i neprofitne socijalne ustanove MI centar za pomoć i njegu. Kroz cijeli je program zaposleno i 10 teže zapošljivih osoba. Ovaj socijalnopoduzetnički poduhvat, ali i primjer izvanisnstitucionalnog oblika skrbi o potrebama starijih, proizašao je iz programa Udruge MI iz Splita koja ga provodi od 1998. godine a obuhvaća pružanje pomoći za teže pokretnje starije osobe, te različite društvene aktivnosti za vitalne starije građane Splita, sve s ciljem poboljšanja kvalitete življenja starijih građana.

Uvažavanje specifičnih potreba starijih 

Usluge koje nudi Mi centar za pomoć i njegu:

 • pomoć u kući 
 • održavanje higijene 
 • obavljanje nabavke za domaćinstvo 
 • dostava kuhanog ručka (Grad Split do kraja godine subvencionira organiziranu prehranu za starije osobe koje žive same.) 
 • prijevoz do liječnika i drugih ustanova 
 • druženje i savjetovanje u klupskom prostoru

Starijim sugrađanima omogućava se dostojanstvenije življenje u vlastitom domu, njihovo veće sudjelovanje u životu zajednice te bolje iskorištavanje resursa na dobrobit zajednice i njih samih. Korisnici se u programu potiču na sudjelovanje u kreiranju sadržaja i njihovom provođenju, u artikuliranju svojih stajališta o različitim pitanjima te da aktivno pridonose životu i rješavanju problema u zajednici. Zajednica uključujući i njene mlađe članove, uči se uvažavanju potencijala starijih ljudi i poštovanju njihovih specifičnih potreba, što dovodi do stvaranja humanijeg životnog okružja.

Za korisnike - cijene niže od tržišnih 

U Udruzi MI su tijekom godina provedbe programa brige o starijima uočili da su potrebe korisnika veće od dostupnih usluga, stoga su se 2005. godine odlučili na osnivanje Mi centra za pomoć i njegu, neprofitne socijalne ustanove, a 2007. pokrenuli su program Centar treće dobi „Zlatno doba“.  Danas zajedno provode aktivnosti programa pružanja pomoći za teže pokretne starije osobe te različite aktivnosti za vitalnije građane Splita na način da je dio usluga subvencionirana kroz ugovaranje i putem projekata, a dio plaćaju sami korisnici. Usluge su povoljnije od tržišne cijene pa ne čudi broj trenutnih korisnika. Broj bi sigurno bio i veći no trenutno sredstva i kapaciteti nisu dostatni za veći broj korisnika.

Kako bi usluge bile kvalitetne i pravovremene izgrađena je organizacijska struktura, osigurana logistička i tehnička osnova (dva prostora, 4 vozila, suvremena oprema za dostavu ručka, oprema kuhinje), izgrađen kvalitetan tim koji provodi program i uspostavljena su već spomenuta formalna partnerstva (Grad Split, Centar za odgoj, Udruga Mi i Mi centar za pomoć i njegu).

Prepoznati u zajednici 

Usluge koje nudi Centar treće dobi "Zlatno doba"::

 • Edukacijski program (predavanja, tečajevi jezika, informatičke pismenosti, likovnih tehnika, samopomoći i primijenjene psihologije...)
 • Animacijski program (likovna radionica, druženje uz pjesmu, ručni radovi, prigodna druženja, kulinarske radionice, tečajevi plesa i plesne večeri...)
 • Zdravstveno-rekreativni program (gimnastika za treću dob, izleti...)
 • Volonterski rad (edukacija za volontere, volonterske posjete starijim teže pokretnim korisnicima)
 • Savjetovanje (upute o administrativnim procedurama, zdravstveni savjeti, psihološko savjetovanje...)
 • Dnevni centar (socijalizacija, konzultacije s medicinskim osobljem, prijevoz do centra i drugih institucija, internet corner...)

Evaluacije svih donatora i suradnika su vrlo pozitivne, a program je percipiran kao primjer dobre prakse u skladu s programom razvoja sustava socijalne skrbi i pružanja skrbi u zajednici. Tijekom navedenog perioda u dva navrata korištena su projektna sredstva Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti namijenjena za rad sa starijim osobama. Program je dobio potporu Europske unije (CARDS 2002, CARDS 2004), sredstva Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (Program Inovacije i učenje) i Grada Splita te jednokratnu potporu Splitsko dalmatinske županije. Trenutno se sufinancira sredstvima za provedbu trogodišnjih programa Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i sredstvima Grada Splita. Udruga Mi se dodatno angažirala za osiguranje kontinuiteta rada, a korisnici također sufinanciraju usluge.

Društvena korist ispred profita

Program usmjeren prvenstveno društvenim ciljevima, a ne profitu osnovna je ideja vodilja svih zaposlenih u programu. Planovi su nastavak programa korištenjem EU i državnih sredstva namijenjenih za ovu svrhu, a u Udruzi MI se nadaju da će program biti prepoznat u susjednim gradovima i otocima gdje također postoji velik broj starijih osoba kojima je potrebno omogućiti što kvalitetniju starost.

Image
Dostava hrane jedna je od usluga za korisnike
 

Hits: 2827
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union