Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Apr 20th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Potrebna je "sedmorka" za osnivanje zadruge
Potrebna je "sedmorka" za osnivanje zadruge
Dana Jurman   
Nedjelja, 20 Studeni 2011

Prema novom Zakonu, potrebno je sedam osnivača zadruge. Plaćat će se i pričuva i time zaštiti zadruge od propadanja, što je nerijetko bio slučaj
Pojednostavljeno je osnivanje zadruge
Osnivanje socijalnih zadruga i zadružno poduzetništvo novina je u Hrvatskoj, još je mnogo zainteresiranih koji nisu upućeni u ovu temu. Podsjećamo, od proljeća ove godine na snazi je i novi Zakon o zadrugama koji po prvi puta definira socijalnu zadrugu,a potrebno je provesti i usklađivanje sa Zakonom za već postojeće zadruge i to do 31.3. 2012. godine, pojasnila Dobrila Jerković iz Hrvatskog saveza zadruga ovih dana u Splitu zainteresiranima na ovu temu. Zadruge moraju uskladiti svoje poslovanje i opće akte s odredbama novog zakona te podnijeti prijavu o usklađenju u sudski registar. Što se tiče promjena u odnosu na stari Zakon o zadrugama, pojednostavljeno je osnivanje zadruge, smanjeni su troškovi osnivanja a potrebno je sedam osnivača zadrugara. Prije ih je bilo dovoljno troje. "Osnivanje je, ipak,  pojednostavljeno budući više nema ugovora o osnivanju i pravila zadruge, već su pravila zadruge jedini temeljni osnivački opći akt. Hrvatski savez zadruga je sastavio ogledni primjerak pravila zadruge da bi pojednostavio postupak zadrugarima pa se oni mogu javiti Hrvatskom savezu zadruga u Zagrebu i dobiti ogledni primjerak."- naglasila je Jerković. Novina u odnosu na prošli Zakon je i obvezno izdvajanje u obvezne pričuve sukladno propisima Europske unije. "Zadruge su često ulazile u velike gubitke i trošile više nego imaju. Kako bi poslovanje zadruge bilo očuvano, sada moraju nakon pokrića gubitka izdvojiti 30 posto za razvoj zadruge te 5 posto obezne pričuve. To će, kazala je Jerković, uvelike pomoći tome da zadruge ne propadaju.

Hits: 3829
Komentari (2)Add Comment
...
napisao ... Ante ..., Svibanj 24, 2012
...Zadruga je povjerenje i međusobno poštivanje . Ona je zajednica najsigurnijeg poslovanja i napretka , ali je remete neradnici i domaći uhljebljenici" i naši štetni filozofi ! ..Oni ometaju formiranje Novih , Mladih zadruga - KAMPUSA _ CENTARA zbog čega je potrebna duga i učestala reanimacija i edukacija . Uz njih su prvi , koji čuju da ne čuju i drugi , koji vide da ne vide .. propadanje vlastitog Naraštaja ! Za preokret i izlazak na pravi put .. ( u Mlado Zadrugarstvo ) potrebna je : ZRELOST ZNANOST VIZIJA = MISIJA ! pozdrav od Ante , Darka , Borisa , Dragana , Kreše , Joška ..., Ive , Izzabele , Jagode , Tomislava , Milana , Davora , Davorina , Ide , Hrvoja , Ksenije , Lade , Maje , Marjana , Miroslava , Mirka , Nene , Nikole , Stanka ,Tonka , Vinka , Željka .... i čitave njihove ... Županijske Kooperativne Grupe .

report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Ciciri, Svibanj 30, 2012
Pohvala za incijativu, međutim kritiziram konotaciju riječi filozofi, jer stavljena u taj kontekst,uistinu vrijeđa čitav niz znanstvenika humanista koji se također bave ovom tematikom s istim elanom i energijom.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union