Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica
Aleph: studenti književnosti na tragu održivosti
Narcisa Bošnjak, Ante Vekić   
Četvrtak, 14 Veljača 2008
S osnovnim ciljem promicanja književne kulture među studentskom populacijom prije tri je godine utemeljen Studentski književni klub Aleph. Istoimeni studentski časopis za književnost pokrenut je desetak godina ranije, tako da se Udruga nadovezala na to naslijeđe. Osnivanje udruge omogućilo je održavanje književnih večeri (na posljednjoj su, održanoj u sklopu 8. Dana Ivana Slamniga predstavili mladu splitsku književnicu Olju Savičević Ivančević te doveli reggae dub glazbenike iz Zagreba), književnih radionica u osječkim srednjim školama, internet stranica... U tom smislu Udruga napreduje u viziji žive književnosti pa su za posljednji broj časopisa razmijenili tekstove sa zadarskim studentima, dok će ove godine to učiniti s Rijekom i Podgoricom. Klub organizira i putovanja na sajmove knjiga u Beogradu i Sarajevu, za što uvijek postoji velik interes, napominje Paulina Lučić, urednica časopisa.

Alefovci vrijednom ističu i suradnju s osječkim kinematografima koji mladim filmskim kritičarima njihove udruge daruju besplatan ulazak za filmske projekcije.  

Suradnja na nekoliko razina 

„Svi uključeni u rad udruge stječu neprocjenjivo iskustvo rada na časopisu i organizaciji književnih događanja, kao i rada s ljudima uopće. Sada je u tijeku suradnja s Umjetničkom akademijom u Osijeku na projektu Dionizijskoga festivala“, najavljuje Paulina.

Udruga, kojom predsjedava Tamara Damjanović, danas broji 40- ak članova, uglavnom studenata književnosti. Ipak, časopis je namijenjen svima koje književnost zanima pa se među suradnicima i oni koji će na tom polju stvarati i u budućnosti i možda se afirmirati u književnosti ili novinarstvu.

Financije - glavni problem

Književne večeri jedna su od brojnih aktivnosti udruge Aleph„Stoga bi bilo zanimljivo da se i književna kritika više pozabavi studentskim časopisima za književnost jer to stvaralaštvo na neki način ulazi u projekciju cjelokupne hrvatske književnosti. Radom na časopisu, književnim večerima i odlascima na knjižne sajmove dijelom smo živog toka književnosti, a radionice u srednjim školama kontakt su s budućom studentskom populacijom, novim klincima koji dolaze“, dodaje Paulina Lučić, ističući kako se njihova Udruga financira sredstvima koje dobije na natječaju Studentskoga zbora i Gradskoga poglavarstva. No, oni od kojih bi se očekivalo da posegnu dublje u džep, dodaje, novac ne stiže.

„Iako udruga djeluje pri Filozofskom fakultetu, nikakva sredstva od njih ne dobivamo, kako bi se moglo pretpostaviti. S druge strane, sponzori nisu zainteresirani za potporu književnih manifestacija. Iz svojih aktivnosti ne pokrivamo troškove jer jednostavno nismo udruga profitabilnoga tipa, nitko u udruzi nije plaćen za ono što radi. Svi smo mi dragovoljci“, puna je ipak optimizma mlada urednica. Apetiti alefovaca su veliki i žele mnogo toga realizirati, no kamen spoticanja uvijek je - novac.
„Bilo bi lijepo kada bismo mogli uživo kontaktirati one s kojima surađujemo, posjetiti ih ili pak ugostiti. No, za to nema novca jer nam je prioritet izdavanje časopisa, čija bi naklada, sudeći prema broju zainteresiranih mogla i trebala biti veća. Tu je i priljev financijskih sredstava koja se treba poklopiti s mjesecom izdavanja časopisa i promocije, održavanja književnih večeri na koje dovodimo književnike koje isto tako treba negdje smjestiti i nahraniti, glazbenike koje treba platiti…“, ističe Paulina.
Unatoč svemu, planovi se novi uvijek kuju. Treba dovršiti ono što je započeto te dalje širiti djelatnosti i to češće i kvalitetnije, za što im opet treba veći budžet. Aleph nije tip udruge koji bi mogao doći do nekakve financijske samostalnosti.

„Pa koliko danas u Hrvatskoj ima književnika koji žive od pera?! Jedan. Ne vidim kako bi se tada studenti koji rade na tom polju okupljeni u jednoj udruzi mogli financijski osamostaliti, s obzirom da svi volontiraju, a da počnemo naplaćivati ulazak na književnu večer ili stavimo neku cijenu časopisu koji uglavnom ima studentsku čitateljsku publiku - to nikako ne ide“, zaključuje Paulina Lučić.

ide! čitajte dalje

Aleph je dobra priča. Nužan je samo mali makeover. Ne u djelovanju, upravljanju, niti entuzijazmu, nego u načinu razmišljanja. Na tom tragu, Pomakonline donosi sedam savjeta za podizanje studentske udruge na vlastite noge.

 1. Ne gubite energiju na negativnosti, potencirajte ono pozitivno. Nije važno što Filozofski fakultet ne financira Aleph, vjerojatno nikada ni neće u onoj mjeri u kolikoj bi trebao. Sponzori također. Oni su, jednostavno, rijetko kad zainteresirani onoliko koliko mi to želimo. Njih zaboravite. Usredotočite se na suradnju. Već ste nabrojali brojne partnere s kojima surađujete. Produbljujte suradnju i njegujte ju. Kvalitetni partnerski odnosi jedan su od kvalitetnijih resursa koje udruga može koristiti na putu prema održivosti.
 2. Razmišljajte poput udruge. Jasno definirajte svoju viziju i odredite misiju. To rade udruge: svojom aktivnošću pridonose podizanju kvalitete življenja u zajednici u kojoj djeluju. Osnovni koraci u tom djelovanju su PROJEKTI. Donatori financiraju projekte - jasno razrađene i elaborirane, s ciljevima i konkretnim rješenjima za određene probleme.
 3. Osmislite kvalitetne projekte. Iako možda niste ni svjesni da ih već provodite, vaše književne večeri, književne radionice u srednjim školama, izdavanje časopisa, sve su to projekti. Kako bi povećali vjerojatnost za financiranjem pojedinih projekata, potrebno ih je razraditi, opisati, izraditi kvalitetnu projekciju troškova - budžet projekta. Osim ovih koje već provodite, razmišljajte i o novim projektima, mogućnosti je mnogo.
 4. Naučite pisati projekte. Iako je ponekad veći problem naći kvalitetnu ideju, mnogima je sastavljanje projektnog prijedloga previsoka stepenica na putu do financiranja te ideje. Radionice iz pisanja projekata održavaju se gotovo svake godine. Vode ih iskusni stručnjaci, ne traju dugo, a znanje koje se na njima stekne od neprocjenjive je važnosti. Dobro napisan projekt povećava vjerojatnost za financiranjem.
 5. Nađite mentora. U vašoj okolini djeluju brojne udruge koje su već godinama na vjetrometini. Unatoč svim problemima ipak opstaju i uspjevaju u provođenju svoje misije i vizije. Povežite se s njima. Rado će vam pomoći i naučiti stvarima koje će vam bitno skratiti put prema stvaranju održive udruge. Nađite novac i u knjigama. Iskusne udruge redovito izdaju priručnike koji mlađim udrugama mogu biti od velike koristi. Kako financirati projekt pročitajte i kod nas.
 6. Pratite uspješne. Nekad nije potrebno izmišljati toplu vodu, nego samo pokušati primijeniti, pa i prilagoditi uspješan recept. Pomakonline redovito donosi primjere dobre prakse. Pročitatje kako se snalaze Udruga Movement i terapijska zajednica Ne-ovisnost. Mnogo je njima sličnih od kojih također možete nešto naučiti.
 7. Držite oči otvorenima. Kad ste svladali pisanje projekata, ustrojili se i osmislili smjerove djelovanja, potrebno je samo malo otvoriti oči i voditi računa o natječajima koje donatori raspisuju. Krajem svake godine poziv za projekte upućuju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Iako nije riječ o velikim financijskim iznosima koji će ponijeti čitav projekt, moguće je pokriti dio troškova projekta. Ministarstva su također redovito na popisu donatora kvalitetnih projekata. Na novim stranicama Ureda za udruge također se mogu pronaći otvoreni natječaji. Tu su i društveno odgovorne tvrtke, koje svojim donacijama svake godine pokušavaju vratiti zajednici dio profita. Takvih je, na sreću, sve više. O nekima je Pomakonline već pisao, o drugima će tek pisati. Provjerite i Nacionalnu zakladu...

Krećite se putem koji vam je savjetovao Pomak i nakon nekog vremena vidjet ćete da su financije puno manji problem nego što ste mislili.

Hits: 8367
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union