Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Ashoka - Ništa nije tako snažno kao svježa ideja u rukama prvorazrednog poduzetnika
Ashoka - Ništa nije tako snažno kao svježa ideja u rukama prvorazrednog poduzetnika
Ivona Grubišić   
Četvrtak, 15 Prosinac 2011
Image
Simbol Ashoke je snažni hrast

Bill Drayton osnovao je 1980. godine u Washingtonu Ashoka fondaciju - koja je stvorila, imenovala i prokrčila put socijalnom poduzetništvu na globalnoj razini. Već sljedeće godine, u Indiji je fondacija dobila i svoje prve članove. Krenuli su s godišnjim budžetom od samo 50 tisuća dolara, da bi u 2006. taj iznos bio gotovo 30 milijuna američkih dolara.

Utemeljena na pretpostavci da je najučinkovitiji način za promociju pozitivnih društvenih promjena ulaganje u socijalno poduzetništvo s inovativnim rješenjima koja su održiva i umnoživa, kako na državnoj, tako i na globalnoj razini.

Simbol Ashoka fondacije je hrast - snažno, robusno drvo, koje predstavlja snagu opredijeljenosit i doprinosa izgradnji profesije socijalnog poduzentištva. Razgranato stablo, simbolizira razmjere programa Ashoka fondacije koji odabiru, pokreću i potiču suradnju među socijalnim poduzetnicima diljem svijeta.

Fondacija je nazvana u čast Ashoka, indijskoj vođe koji je ujedinio indijski potkontinentu 3. stoljeću prije Krista, boreći se protiv nasilja i život posvećujući socijalnoj skrbi i gospodarskom razvoju. Zbog svoje kreativnosti, globalnih ideja i tolerancije, Ashoka je poznata kao najraniji primjer socijalnog inovatora.

Pojedinci s inovativnim idejama

Fondacija je utemeljila programe u više od 60 zemalja i podržava rad više od 2.000 članova. Upošljava 160 osoba u 25 regionalnih ureda po Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Asiji, Europi i Bliskom Istoku. Financiraju ju pojedinci, fondacije i ‘pravi’ poduzetnici iz cijeloga svijeta. Ashoka ne prihvaća dotacije od vladinih subjekata. Pojedinačna i institucionalna sredstva fondova osiguravaju dugoročnu stabilnost Ashoka fondacije.

Socijalni poduzetnici su pojedinci s inovativnim idejama i rješenjima najvažnijih društvenih problema. Ambiciozni su i ustrajni, i prihvaćaju se glavnih socijalnih problema i nudeći nove ideje za promjene velikih razmjera. Kako ne bi socijalne porebe prepustili vladinom i poslovnom sektoru, poduzetnici otkrivaju što ne funkcionira i rješavaju problem mijenjajući sustav, šireći rješenje i uvjeravajući čitavo društvo da ponovno zakorače.

Image
Poduzetnici otkrivaju što ne funkcionira i rješavaju problem mijenjajući sustav
 

Socijalni poduzetnici često ostavljaju dojam da su opsjednuti idejama, posvećujući živote promjenama u svojim područjima. Oni su i vizionair i bezuvjetni realisti, zabrinuti zbog praktičnih primjena svojih vizija prije svega. Svaki socijalni poduzetnik zastupa ideje koje su pristupačne, razumljive, moralne i uživaju najširu podršku kako bi se povećao broj lokalnih ljudi koji će se zauzeti, iskoristiti svoje ideje i provesti ih. Drugim riječima, svaki vodeći socijalni poduzetnik masovno regrutira lokalne aktere promjena - uzor dokazuje da građani koji usmjeravaju svoju strast na djelovanje, mogu ostvariti bilo što.

Posljednja dva desetljeća, civilni sektor je otkrio ono što je poslovni sektor davno naučio: ništa nije tako snažno kao nova ideja u rukama prvorazrednog poduzetnika.

Agenti promjena u društvu 

Kao što poduzetnici mijenjaju naličje biznisa, socijalni poduzetnici djeluju kao agenti promjena u društvu, iskorištavajući mogućnosit koje drugi nisu prepoznali, poboljšavajući sustav, ipronalazeći nove pristupe i kreirajući rješenja kako bi popravili društvo. ‘Pravi’ poduzetnici mogu stvoriti čitavu novu industriju, a socijalni poduzetnik pronalazi nova rješenja za društvene probleme i i primjenjuje ih u velikim razmjerima.

Povijesni primjeri vodećih socijalnih poduzetnika:

 • Susan B. Anthony (SAD): borkinja za ženska prava u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući i pravo na upravljanje imovinom, te pomažući usvajanje 19. amandmana, koji je ženama jamčio pravo glasa.
 • Vinoba Bhave (Indija): osnivač i vođa Land Gift Movement, zaslužan je za redistribuciju više od 7 milijuna jutara zemlje kako bi pomogao indijskim bezemljašima.
 • Dr. Maria Montessori (Italija): razvila je tzv. Montessori pristup ranog obrazovanja djece, koji se primjenjuje u mnogim vrtićima u Hrvatskoj.
 • Florence Nightingale (Ujedinjeno Kraljevstvo): osnivačica suvremenog njegovateljstva, oformila je prvu školu za medicinske sestre i borila se za poboljšanje bolničkih uvjeta.
 • Margaret Sanger (SAD): utemeljiteljica Američkog udruženja za planirano roditeljstvo (Planned Parenthood Federation of America), vodila je pokret za planiranje obitelji diljem svijeta.
 • John Muir (SAD): biolog i konzervator, usustavio je Sustav nacionalnih parkova (National Park System) i pomogao osnivanje The Sierra Cluba.
 • Jean Monnet (Francuska): odgovoran je za rekonstrukciju francuske ekonomije nakon 2. svjetskog rata, uključujući i uspostavu Europske zajednice za ugljen i čelik (European Coal and Steel Community, ECSC). ECSC i Zajedničko europsko tržište (European Common Market) bili su izravni prethodnici Europske Unije.
Image
Florence Nightingale oformila je prvu školu za medicinske sestre i borila se za poboljšanje bolničkih uvjeta
Hits: 1935
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union