Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Kako socijalni poduzetnici mogu dati 'novi pogled' zemljama u razvoju?
Kako socijalni poduzetnici mogu dati 'novi pogled' zemljama u razvoju?
Ivona Grubišić   
Subota, 17 Prosinac 2011
Image
Jordan Kassalow

Godine 1984. Jordan Kassalow, student oftalmologije u Bostonu, volonterski je liječio stotine pacijenata u ruralnim dijelovima Meksika. Mnogi od njih su mnogo su muke pokušavali pronaći posao zbog lošeg vida, no nisu si mogli priuštiti nikakvo pomagalo. Od njih 70 posto koji su trebali dioptrijske naočale, Kassalow je shvatio da će polovici odgovarati oni gotovi modeli koji se mogu kupiti u većini ljekarni i prodavaonica.

„Zašto ne bismo naučili lokalno stanovništvo da prodaje naočale za čitanje“, pomislio je. Sedamnaest godina kasnije Kassalow i njegov prijatelj Scott Berrie utemeljili su neprofitnu organizaciju koja se danas zove VisionSpring. Oko 9.000 žena u mreži ove oranizacije profalo je 600.000 komada osnovnih naočala za čitanje u sedam zemalja, uključujući i Bangladeš, Indiju i Južnu Afriku.

Uskoro su otvorili i prvu prodavaonicu u El Salvadoru, u kojoj je radio oftalmolog i još šest zaposlenika, koji su prodavali skuplje naočale i leće po receptu, ali i obične naočale za čitanje. Berrie je napustio organizaciju 2007. godine. S 290.000 američkih dolara godišnjeg prihoda, VisionSpring, začudo, još je uvijek prilično ovisio o dobrovoljnim prilozima i donacijama.

Izgraditi samodrživu djelatnost

U 2010. taj je prihod iznosio 1.7 milijuna američkih dolara, no Kassalow je imao veći cilj: izgraditi samodrživu djelatnost. “Svaki dolar prihoda ili vanjskog financiranja uložili smo u pronalazak mjerljivog, profitabilni poslovni model”, rekao je.

Kassalow je počeo napredovati. Godine 2005. je opremio svoju vojsku prodavačica - uglavnom majki željnih dodatne zarad - setovima s po 30 pari sunčanih naočala proizvedenih u Kini. Svake su koštale 2.50 dolara, a one su ih dalje prodavale po četiri do sedam po komadu. Ostavile su deset posto pologa, a ostatak platile kasnije. No ubrzo su ostale bez mušterija nakon što su iscrpile krug svojih prijatelja i rođaka susjednim selima. Računica nije valjala: nakon proizvodnje, transporta, obuke za prodavačice i općih troškova u sjedištu na Manhattanu, troškovi VisionSpringsa dostigli su 20 dolara po paru. Gubitak je iznosio 17.50 dolara. “Bili smo izvrsni dobrotvori, ali ne baš dobri biznismeni”, rekao je Kassalow.

Tri godine kasnije Kassalow je udružio snage s BRAC-om, svjetskom mikrokreditnom organizacijom sa sjedištem u Bangladešu, koja zapošljava žene da prodaju zdrave proizvode, poput pomagala i aspirina. Kassalow je shvatio da mu njihovih 80.000 vještih prodavačica može pomoći da brže napreduje, usput štedeći novac za obuku i administrativne troškove. Godine 2008. VisionSpring je prodao 98.000 komada po cijeni od 1.70 dolara (BRAC je dobio popust na količinu), ali su ipak bili u gubitku od 9.30 dolara po komadu. Sljedeće godine brojka se popela na 201.000 komada po cijeni od samo 95 centis i gubili su sedam dolara po svakom. Po tom načelu, Kassalow bi trebao prodavati milijune komada da bi bio na nuli.

Image
Kassalow je volonterski liječio stotine pacijenata u ruralnim dijelovima Meksika
 

Kassalow se okrenuo drugoj polovici od 50 posto potencijalnih mušterija koje trebaju jaču dioptriju od one koju imaju obične naočale za čitanje. Zbog toga je i otvorena trgovina u El Salvadoru. Za 15 dolara po komadu, naočale na recept donijele su zaradu od 4.50 dolara. Kassalow kaže da je misija u El Salvadoru (radnja i prodaja na terenu) donijela zaradu u 2010.

Kako bi smanjio rashode za ubuduće, Kassalow razmjenjuje robu s dokazanim brandovima, uključujući ClearVision i FGX International. “VisonSpring raspaljuje tržište za nas”, kaže Alec Taylor, izvršni direktor u tvrtki FGX, koja je prodala VisionSpringu 10.000 komada naočala za čitanje uz vrlo veliki popust. Bilo to za pet, 10 ili 15 godina, ljudi će prihvatiti proizvod, a Kassalowa vizija će se ostvariti.

Hits: 1630
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union