Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Jednostavne ideje socijalnog poduzetništva koje ne zahtijevaju velika ulaganja
Jednostavne ideje socijalnog poduzetništva koje ne zahtijevaju velika ulaganja
Ivona Grubišić   
Srijeda, 21 Prosinac 2011
Image
Marty Nemko

Imao samo brojne klijente koji su vjerovali da je kapitalizam zao, pa za njih u obzir dolazi samo za neprofitne organizacije ili državu. Često ih upoznajem s drugim mogućnostima koje im nude priliku za dobru zaradu uzimajući u obzir njihove neprofitne vrijednosti. To se zove socijalno poduzetništvo.

Kim (izmišljeno ime) jedna je od mojih antikapitalističkih klijentica. U dobi od 36 godina, unatoč prvostupničkom obrazovanju iz povijesti, magisteriju iz novinarstva na Berkeleyu i diplomi prava, zarađivala je manje od 20.000 dolara godišnje i jedva preživljavala.

Kada sam ju upitao do kojih joj je stvari stalo, odgovorila je: „Voljela bih da je u društvu manje individualizma i više zajedništva.“ Rekla je da voljela slušati priče svojih djeda i bake o Velikoj krizi, tijekom koje su stanovnici u kvartu skrbili jedni o drugima. Tada sam ju upitao zašto ne bi napisala knjigu pod nazivom „Zajedništvo: zašto smo ga izgubili? Kako da ga vratimo”. Zatim, na temelju onoga što si naučila, pokreni poslovno savjetovalište u kojem možeš pomoći stanovnicima iz istog kvarta da se povežu. Nakon kratkotrajne odbojnosti zbog pomisli da mora tražiti novac, ozbiljno je to uzela u razmatranje.

Joel Tranmer učinio je korak dalje od samog razmišljanja. Šetajući jedne hladne noći, primijetio je beskućnika kako spava na ulaznim vratima, pokušavajući se zagrijati novinama. To je Joelu dalo ideju o uporabi recikliranog novinskog papira kao izolacijskog materijala u građevinarstvu – to je jeftinije i manje štetno za okoliš od fiberglasa. Zaradio je dovoljno od tog posla pa je otišao u prijevremenu mirovinu. Danas je predsjednik neprofitne Zemljišne zaklade okruga Napa.

"Profesori" bivši osuđenici i (iz)liječeni ovisnici

Osoba za plakat za socijalno poduzetništvo svakako je Mimi Silbert, utemeljiteljica Delancey Street fondacije, 'Harvarda' za ljude s dna društvene ljestvice. Nema uvjeta za upis. Zapravo, prosječan rezident ima 18 krivičnih djela. Iako, nakon šest mjeseci na Delancey fakultetu, gdje su „profesori“ bivši osuđenici i (iz)liječeni ovisnici, diplomanti imaju tržišne vještine.

Zvuči kao neprofitno? Delancey Street nikada nije primio ni novčić iz državne blagajne i nikada nije podnio zahtjev za institucionalnu pomoć. Gotovo sav novac dolazi od posla koji vode „diplomanti“ Delancey Streeta: pokreću autoprijevozničku tvrtku, restoran u San Franciscu i desetke dobavljača božićnih drvaca. Stopa uspješnosti Delancey Streeta je 65 posto, i veća je od većine sveučilišta u kampusu Californije.

Craig Newmark pokrenuo je online oglasnu ploču Craiglist na kojoj besplatno možete pronaći sve, od provoda za jednu noć do stalnog posla (čak i u Hrvatskoj). On zarađuje samo od poslodavaca koji oglašavaju listu poslova. To je bilo dovoljno da Craiglist zaposli 14 osoba, ujedno pomažući milijunima ljudi u 50 gradova u SAD-u, bez štetnih utjecaja za okoliš ili bilo kojih drugih neželjenih posljedica.

Među prvim socijalnim poduzetnicima bila je Maria Montessori, talijanska liječnica koja je 1907. otvorila svoju prvu Casa De Bambini, privatnu školu za djecu s koja imaju poteškoće u učenju. Njezina načela primjenjuju se i danas u još uvijek popularnim Montessori sustavom obrazovanja.

Dva milijuna Indijanaca u SAD-u imaju najvišu stopu siromaštva i nezaposlenosti. To, unatoč činjenici da posjeduju zemlje veličine Californije, koja je bogata drvnom građom, pašnjacima i oranicama, te da sadrži znatan postotak američke nafte, plina i rezervi ugljena. Rebecca Adamson osnovala je Prvi nacionalni institut za razvoj (First Nations Development Institute) kako bi osigurala mikrozajmove i pomogla Indijancima pokrenuti male tvrtke koje koriste njihove prirodne resurse. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evo nekoliko socijalnopoduzetničkih ideja koje sam nedavno podijelio sa svojim klijentima. Usredotočio sam se na jednostavne ideje koje ne zahtijevaju velika ulaganja: 

 1. Pronalaženje posvojitelja: Sklopite ugovor s državnom agencijom za pronalaženje doma za djecu koju je teško usvojiti.
 2. Učenje jednostavnosti i iskrenosti: Pomozite bogatim ljudima da spuste ljestvicu, „stvari“ zamijene korisnim aktivnostima i mudro daju milostinju.
 3. Trener za wellness: Pomozite ljudima da praktično usvoje zdrav način života: skinu suvišne kilograme, jedu zdravo, manje piju alkohol, moderno vježbaju i smanje stres.

Konačno, evo i omiljene socijalnopoduzetničke ideje moje suradnice Libby Pannwitt:

„Kaže iskusni odvjetnik: Pomaganje starijim ljudima da pročitaju svoje bolničke račune i savjetovanje kada ih treba, a kada ne treba platiti.“

Želite li više saznati i naučiti o socijalnom poduzetništvu, posjetite socialent.org, changemakers.net, or schwabfound.org – preporuke su to Martyja Nemka, kolumnista The Washington Posta.

Hits: 1815
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union