Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Dec 14th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Blog arrow Kreativom zadajte UDARAC maloljetničkom nasilju!
Kreativom zadajte UDARAC maloljetničkom nasilju!
Karolina Krpeljević   
Petak, 14 Kolovoz 2009

Image
Snimite video ili izradite plakat!
Ovim putem vas zajedno s organizatorima pozivamo na sudjelovanje u multimedijalnom projektu UDARAC kazališta PlayDrame i Udruge Most, koji će od 17. do 25. rujna 2009. održavati u Splitu. Maloljetničko nasilje postalo je top tema hrvatskog društva i niza stručnjaka, ali nažalost i medija koji u zadnje vrijeme pronalaze nepresušni izvor novih vijesti upravo zbog nasilja koje čine maloljetnici na našim ulicama. To nasilje je otišlo toliko daleko da danas imamo i maloljetne pokojne ikone koje nas podsjećaju na to koliko je ozbiljan problem delikvencije.

Povećanje nasilja među maloljetnicima čak 20%

Posljedice su nesagledive. Ulice, škole, igrališta više nisu mjesta na koja svoju djecu puštamo bez bojazni. Naime, u posljednje dvije godine evidencije bilježe povećanje nasilja među maloljetnicima za čak 20%. Brojke govore kako je svako četvrto dijete bilo izloženo nekom obliku nasilja, a zabilježeno je gotovo tisuću prijava povrede prava djece. Postavlja se pitanje i utjecaja medija na porast nasilja, pogotovo novih oblika nasilja koja se vrše putem softwerskih tehnologija na internetu i putem mobilne telekomunikacije poput chata, SMS-a, Facebooka i sl.  Na području PU Splitsko-dalmatinske županije tijekom godine u prosjeku 350 maloljetnika počini kaznena djela, a tijekom 2007. počinjeno je 427 kaznenih djela. Zadnje dvije godine u splitskom zatvoru boravio je rekordan broj maloljetnika zbog teških kaznenih djela ubojstava i teških razbojstava.

Riješenje kroz kvalitetne slobodne aktivnosti

Istraživanja pokazuju da su zlostavljači najčešće i sami zlostavljana i zanemarena djeca te je kao preventivna mjera istaknuto sprječavanje obiteljskog nasilja kao i veća aktivnost lokalne zajednice u kvalitetnom osmišljavanju slobodnih aktivnosti maloljetnika. Upravo su slobodne aktivnosti jedan od najuspješnijih modela stvaranje zdrave mlade osobe. Samoaktualizacija kroz kreativni rad, sport ili jednostavno druženje sa vršnjacima stvaraju pozitivne osobe sa ciljevima koji ih vode kroz život kao i osobe koje znaju cijeniti sebe pa onda i druge.

Udruga MOST is Splita godinama se bavi mladim ljudima i nizom projekata pomogla je mnogim splitskim generacijama. Jedan od takvih je i POP program. Posebni odgojni postupak ili POP-program afirmira vršnjačku pomoć u radu s mladima s poremećajem u ponašanju. Stručnjaci iz područja humanističkih znanosti i mladi pomagači- volonteri organiziraju psihosocijalnu potporu mladima iz rizičnih grupa koji su u dobi od 13-18 godina. POP-program svojim sadržajima upotpunjuje u gradu Splitu nedostatak sustavnih projekata i programa primarne prevencije ( za djecu iz teško socijalno ugroženih i rizičnih obitelji) i programa sekundarne prevencije ( za mlade koji su po prvi put počinili kazneno djelo).

Kultura kao oblik prevencije

Aktualizirajući upravo problem maloljetničke delikvencije, udruga MOST je zajedno sa kazalištom Playdrama osmislili multimedijalni projekt UDARAC.

Cilj ove akcije je preventivno djelovati na tinejdžere i navesti ih na razmišljanje o vrijednosti tuđeg i svog života, o drugačijim modelima komunikacije, potaknuti roditelje i odgovorne društvene institucije da se ovakvim problemima bave prije no što se suočimo s njegovim posljedicama. Suradnja kazališta PlayDrama i Udruge Most trebala bi pomoći u bržem i djelotvornijem utjecaju na formiranje svijesti i savjesti mladih i njihove okoline, Predstava Udarac i aktivnosti koje bi se provodile prije i nakon predstave progovorit će o ovoj problematici na sasvim drugačiji, izravan način, uključujući stručnjake iz područja prosvjete, pravosuđa, policije, socijalne skrbi, zdravstva i velik broj mladih, učenika i studenata. Kulturnim sadržajima, predstavom, izložbom, razgovorima, organizatori žele potaknuti mlade da sami zauzmu jasne stavove i izraze ih kasnije u školi, kroz razgovore s psiholozima, likovne, dramske grupe, literarne radove. Cilj je afirmirati pozitivne modele komunikacije pogotovo dijalog. Poznata, splitska, glazbena skupina TBF skladati će i posebnu pjesmu pod nazivom Udarac u kojoj će govoriti o problemu maloljetničkog nasilja. Uz ovu pjesmu snimiti će se i glazbeni spot, kojim će se najavljivati cijela akcija.

Budite kreativni u borbi protiv nasilja

Organizatori pozivaju sve umjetnike i dizajnere da svojim vizualnim alatima upute komentar štoviše kritiku nasilja, bilo da ga se drži uzrokom ili posljedicom, privatnim ili društvenim svjedočanstvom - globalnog ili lokalnog karaktera, istaknutim ili potisnutim u društvu. Također, eventualne vizije rješenja i šire kontekstualizacije osobito su dobrodošle!

Dvije su moguće forme vizuala:

 1. S obzirom da je PLAKAT, i to onaj ulični, najeksplicitniji i najdemokratičniji od svih formata javnog komuniciranja zamišljeno je da upravo on bude nositelj vizualnog dijela programa, i to veličine 100x70 cm. Vođeni idejom angažiranog plakata i otvorenog demokratskog zida (“dazibao”) s pristiglim će plakatima organizatori oblijepiti za tu svrhu izvedenu i postavljenu privremenu konstrukciju, u centralnoj pješačkoj zoni grada Splita
 2. Vašu poruku je moguće odaslati i u formi postojećeg ili novog VIDEO rada, u kritičkom suodnosu sa širom problematikom nasilja, ali i vezanim za specifičnosti adolescentskog formativnog i prijelaznog razdoblja. Videoprogram će biti predstavljen u Galeriji Konzervatorskog odjela u središtu Splita, usporedno s kazališnom izvedbom drame “Udarac” i postavom ulične plakatne instalacije.

Molimo autore da se odazovu ovoj akciji i da svoje plakate u TIF formatu rezolucije 300 dpi na CD-u i po mogućnosti isprint plakata od 100x70 cm, kao i videoradove na DVD-u pošalju do 20. kolovoza na adresu Udruge. Napominjemo da slanjem isprintanog plakata postajete donatorom izložbe, što uvelike olakšava nadu organizatora u što veći i glasniji odaziv.

 

Hits: 2648
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Marijana Ivanov: Monetarno-kreditni sustav ma...
Zdravo, Moje ime je gospođa Joan Luke, ja sam osobni z...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Jeste li u financijskim poteškoćama? Trebate li zajam...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretni...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav svima, Moje ime je janice albert, ja sam iz Ala...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav svima, Moje ime je janice albert, ja sam iz Ala...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretni...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Dobar dan, Moje ime je Laura Pablo, želim svjedočiti ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
"Pozdrav svima FEDRICK POWER Kreditna tvrtka je ovdje i...
Marijana Ivanov: Monetarno-kreditni sustav ma...
Da bih se pravilno upoznala, ja sam gospodin Paul Brenn...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
zdravo Predstavljam financijsku instituciju koja u osno...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union