Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Dec 14th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Blog arrow Hrvatska reprezentacija beskućnika putuje na svjetsko prvenstvo u Milano!
Hrvatska reprezentacija beskućnika putuje na svjetsko prvenstvo u Milano!
Karolina Krpeljević   
Srijeda, 26 Kolovoz 2009
Detalj s utakmice reprezentacija beskućnika Hrvatske i Slovenije
I Hrvati na svjetskom prvenstvu
Siromaštvo, odnosno nedostatak materijalnih resursa, značajno utječe i na druge aspekte života te može dovesti do socijalne isključenosti, a jedna od najugroženijih društvenih skupina su i beskućnici. U Hrvatskoj, kao i u 10 novih članica EU-a, ključni uzročnik beskućništva je visoka stopa nezaposlenosti kao i nedostatna mreža podrške. Tijekom krize broj beskućnika se povečava, a nepostojanje nacionalnih strategija i programa za smanjivanje broja beskućnika i riješavanje njihovih problema dovodi nas do nemogućnosti da očuvamo i poboljšamo njihove živote.

Prihvatilišta malo, a problemi rastući

U Hrvatskoj je fenomen beskućništva relativno novijeg datuma, te je pravni okvir koji bi trebalo pridonijeti kako prevenciji, tako i smanjivanju broja osoba koji žive 'bez krova nad glavom' nedovoljno razvijen. Podatak da u Hrvatskoj postoji tek sedam skloništa za beskućnike u pet gradova Zagrebu, Splitu, Osijeku, Varaždinu i Zadru upućuje na hitnost poduzimanja mjera koje će spriječiti, ili barem ublažiti posljedice beskućništva. Udruga Most iz Splita već 9 godina provodi program za pomoć beskućnicima u okviru kojeg provode različite projekte a sve sa ciljem direktne i konkretne pomoći toj teško socijalno ugroženoj skupini ljudi.

Nedavno je udruga Most dobila i donaciju T-HT-a za svakodnevno funkcioniranje oba prihvatilišta: nabavku hrane, higijenskih i sanitarnih potrepština te održavanje prostora u kojima je smješteno 20-tak korisnika, a osim toga skrbe za još 40-tak indirektnih korisnika koji su na pragu beskucnistva te kod nas dolaze po hranu, donacije, jednokratne novcane pomoci, tusiranje i sl.

Reintegracija u društvo aktualna je tema pomoći beskućnicima

Uključite se!

Beskućnicima možete pomoći na razne načine. Volonterski centar Zagreb planira pokrenuti volonterski program rada sa beskućnicima. U Zagrebu postoje 4 prihvatilišta ali ne postoji nijedan program rada sa njima. Prihvatilišta odnosno prenočišta prvenstveno obezbjeđuju smještaj i hranu. Cilj programa je uz podršku  volontera istražiti druge mogućnosti podrške beskućnicima, istražiti njihove potrebe te definirati moguće programe koji bi odgovorili na te potrebe. Ukoliko želite sudjelovati u nastanku rada sa beskućnicima preko Volonterskog centra Zagreb javite se!

Skloništa su samo privremena riješenja, zadnja slamka za izbjegavanje bolesti i drugih po život opasnih problema beskućnika. Ono što je od izuzetne važnosti jeste reintegracija beskućnika u društvo. Reintegracijski programi pomažu ovim ljudima da nadiđu osjećaj srama i nemogućnosti da promjene nešto u svom životu i preokrenu stvari na bolje. Neki od reintegracijskih programa koje udruga provodi su:

 • Izrada dokumenata – naime mnogi od beskućnika tijekom vremena izgube svoje papire što ih dalje sprječava da se uopće apliciraju za poslove
 • Motivacijski razgovori sa stručnim osobama kako bi ima se vratilo samopoštovanje i vjera u bolje sutra
 • Pronalasci podstanarskih smještaja i honorarnih poslova
 • Uključivanje u volonterske aktivnosti kako bi ponovno stekli radne navike i stvorili ciljeve i obveze u životu

Ponos i samopouzdanje grade se i preko sporta

Jedan od svjetski poznatih progama je i Svjetski nogometni turnir za beskućnike (The Homeless World Cup), inicijativa koja je pokrenuta 2003. godine sa 17 reprezentacija, a danas ima svoje lokalne predstavnike u gotovo 60 zemalja i okuplja preko 25.000 beskućnika.  I Hrvatska ima svoju reprezentaciju beskućnika, to je projekt u kojem sudjeluju sva Prihvatilišta za beskućnike sa područja Hrvatske. Kroz protekle dvije godine formirana je i neformalna mreža svih prihvatilišta u Hrvatskoj koji zajednički planiraju niz projekata za riješavanje problema beskućnika. I ovaj projekt jedan je od takvih, a cilj je beskućnicima ratiti samopouzdanje, osječaj vrijednosti i ponosa pa barem kroz igru kao predstavnik svoje zemlje.

U sklopu projekta u Splitu će se 29. kolovoza 2009 na splitskoj Rivi (u 19h) održati sportsko – promotivni malonogometni turnir na kojemu će sudjelovati:

 • Reprezentacija beskućnika Hrvatske
 • Reprezentacija beskućnika Slovenije
 • Ekipa Prihvatilišta "Ruža Sv.Franje2 - Rijeka
 • Ekipa svećenika - Split
 • Ekipa volontera Udruge Most - Split
 • Humane zvijezde Split

Osim nogometa biti će i niz popratnih događanja: plesni nastupi, promocije, igre i sl. Pa vas sve pozivamo da uživate u subotu na Rivi i bodrite našu reprezentaciju.

Pretprošli tjedan reprezentacija je dobila potvrdu od međunarodne organizacije o sudjelovanju na Svjetskom prvenstvu beskućnika koje će se održati u Milanu u rujnu ove godine. Zahvaljujući velikom trudu prvenstveno Riječke ekipe te odustajanju reprezentacije Novog Zelanda naša reprezentacija će prvi put sudjelovati u velikom sportskom - humanitarnom događaju. Već 05. rujna 2009. okušat ćemo snage sa drugim reprezentacijama na Svjetskom prvenstvu beskućnika na kojem sudjeluje 48 ekipa iz cijelog svijeta (više informacija na www.homelessworldcup.org).

Hits: 3245
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Marijana Ivanov: Monetarno-kreditni sustav ma...
Zdravo, Moje ime je gospođa Joan Luke, ja sam osobni z...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Jeste li u financijskim poteškoćama? Trebate li zajam...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretni...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav svima, Moje ime je janice albert, ja sam iz Ala...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav svima, Moje ime je janice albert, ja sam iz Ala...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretni...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Dobar dan, Moje ime je Laura Pablo, želim svjedočiti ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
"Pozdrav svima FEDRICK POWER Kreditna tvrtka je ovdje i...
Marijana Ivanov: Monetarno-kreditni sustav ma...
Da bih se pravilno upoznala, ja sam gospodin Paul Brenn...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
zdravo Predstavljam financijsku instituciju koja u osno...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union