Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Apr 20th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica
SVIJET | U Londonu se otvara burza socijalnog poduzetništva
Saša Bajamić   
Srijeda, 28 Prosinac 2011
Image
Kapital za socijalna poduzeća

Prva svjetska burza socijalnog poduzetništva bit će pokrenuta u Londonu uz pomoć novca s neaktivnih bankovnih računa, najavila je britanska vlada. Korištenje tih računa već je od ranije dio "Big Society" plana kojim je britanski premijer najavio "prijenos moći" s vlade na ljude i podržavanje najrazličitijih društvenih inicijativa. Jedna takva je i Social Stock Exchange (SSE). U nju će biti utrošeno 850.000 funti s neaktivnih računa, a burza bi trebala socijalnim poduzetnicima priskrbiti lakši pristup kapitalu.

U sklopu burze bit će uspostavljena burza obveznica i kao sekundarni biznis - burza "startup" investicija kako bi se generirao određeni broj socijalnih tvrtki spremnih za prvi plasman dionica na novoosnovanu burzu.

SSE vjeruje kako će novac biti ključni čimbenik stvaranja uspješnog investicijskog tržišta za socijalno poduzetništvo. Formalno i regulirano tržište društvenog sektora pomoći će u prukupljanju investicijskog kapitala socijalnim poduzećima koja žele rasti.

Novac s neaktivnih računa iskoristiti za opće dobro 

Big Society plan s neaktivnih je bankovnih računa već prikupio ukupno 3.1 milijun funti za projekte socijalnog zapošljavanja, samozapošljavanja i pomoć marginaliziranim i ranjihvim skupinama u pristupu tržištu rada.

"Umjesto da leži neaktivan novac koji je ničiji stavili smo u funkciju koja će donijeti dobrobit lokalnim zajednicama i socijalnim poduzetnicima", rekao je Nick Hurd, britanski ministar civilnog društva i dodao kako se radi o investicijama koje će donijeti stvarnu promjenu u živote ljudi, pomoći mladim ljudima da dođu do zaposlenja, dugotrajno nezaposlenima da pokrenu vlastite biznise.

"Big Society investicijski fond već čini prve korake u tom smjeru. Njegov investicijski portfolio obuhvaća nekoliko uzbudljivih projkata kojima je potreban samo manji financijski vjetar u jedra da zaplove punom snagom", naglašava Hurd.

Boom društvenih investicija 

Osim tog fonda u Ujedinjenom kraljevstvu djeluje i Finance South East, sličan fond koji namjerava pokrenuti socijalna poduzeća u vlasništvu siromašnijih lokalnih zajednica kako bi takvim zajednicama osigurao pristup jeftinijoj zelenoj energiji.

Sve te institucije pod Big Society planom bilježe značajan porast uvjerenosti u isplativost društvenih investicija, čiji se dodatni rast u Britaniji očekuje tijekom 2012.

Hits: 1228
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »