Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Dec 14th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Strategije arrow Razvoj socijalnog poduzetništva
Razvoj socijalnog poduzetništva
Vlada RH prihvatila prijedlog Strategije razvoja društvenog poduzetništva
Tea Plenar   
Četvrtak, 30 Travanj 2015
Image
Ilustracija

Prijedlog Strategije razvoja društvenog poduzetništva za razdoblje 2015. - 2020. usvojen je na sjednici Vlade Republike Hrvatske u četvrtak, 30. travnja 2015. godine. U prijedlogu Strategije su definirani pojmovi i definicije u području društvenog poduzetništva, ciljevi, mjere i aktivnosti društvenog poduzetništva, te metodologija izrade i praćenja provedbe Strategije razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj. 

Cilj Nacionalne strategije za razvoj društvenog poduzetništva je stvaranje poticajnog okruženja za razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj, zakonodavnih i fiskalnih okvira, financijske i tehničke potpore društvenim poduzetnicima, definiranje kriterija i instrumenata za prepoznavanje, praćenje i razvoj društvenih poduzetnika, te izobrazbe na svim razinama radi prepoznavanja važnosti društvenog poduzetništva kao bitne komponente gospodarskog razvitka. 

Podsjetimo, kao prvi korak u procesu unapređenja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj odlukom Vlade je još 25. travnja 2013. godine osnovana radna skupina za izradu ove Strategije. Članovi radne skupine imenovani su 18. srpnja 2013. godine. 
 
 
 
Rimska strategija o značaju i važnosti društvene ekomonije
Tea Plenar   
Subota, 27 Prosinac 2014
Image
Rim

U organizaciji talijanskog Ministarstva rada i socijalne politike, te uz suradnju i financijsku podršku Europske komisije, u Rimu je sredinom studenog 2014. godine održana konferencija ''Unlocking the Potential of the Social Economy for EU Growth'' iz koje je proizašla ''Rimska strategija''. Također, objavljeni su i detaljni izvještaji o zaključcima konferencije i radnih grupa koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom rasprava o društvenoj ekonomiji u Europskom parlamentu i parlamentima zemalja članica.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 190 govornika iz 25 europskih država, među njima je bilo predstavnika raznih institucija, praktičara društvene ekonomije, dioničara, znanstvenika, stručnjaka iz različitih područja, te kreatora politike. Društvena ekonomija, zaključeno je, doprinosi gospodarskom rastu i ima ključnu ulogu u gotovo svim zemljama članicama Europske unije jer stvara i zadržava radna mjesta, potiče socijalnu koheziju i inovacije, doprinosi ruralnom i regionalnom razvoju i zaštiti okoliša, te uključuje međunarodnu suradnju i razvoj. 

 
Predstavljen Nacrt Strategije DP-a uz najavu dodjele nagrade za društvenog poduzetnika godine
Tea Plenar   
Petak, 13 Lipanj 2014
Image
Ministar Mrsić i K.Ivanković Knežević

Svega dvadesetak ljudi odazvalo se pozivu Ministarstva rada i mirovinskog sustava da prisustvuju predstavljanju Nacrta Strategije za razvoj socijalnog/društvenog poduzetništva za razdoblje 2014. – 2020. koji se održao u petak, 13. lipnja 2014. godine. Nacrt Strategije su predstavili ministar Mirando Mrsić i Katarina Ivanković Knežević iz Ministarstva.

Želimo da društveno poduzetništvo postane dio ekonomskog sustava Hrvatske i imali smo obvezu sastaviti Strategiju. Puno se raspravljalo hoće li se ovakvo poduzetništvo zvati socijalno ili društveno ali mi je osobno draži naziv društveno jer socijalno ima konotaciju socijale koju treba gurati, rekao je u ministar Mrsić te dodao kako je svaka diskusija važna da se vidi da li se može još što poboljšati.

Definicija DP-a: Poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojih se stvorena dobit/višak vrijednosti u cijelosti ili većim dijelom investira za dobrobit zajednice.  

 
Strategija razvoja socijalnog poduzetništva napokon pred javnosti, u tijeku je javna rasprava
Željka Rački-Kristić   
Utorak, 18 Oľujak 2014
Image
Strategija je predstavljena u Osijeku, Splitu i Čakovcu

Nakon četiri godine priprema i izrade, nacrt Strategije razvoja socijalnog, odnosno društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, napokon se predstavio široj javnosti. Strategija poslovanja u kojemu profit nije isključiva misao vodilja poduzetnika, već pojedinci, tvrtke, institucije ili udruge stvorenu dobit velikim dijelom investiraju u dobrobit zajednice, prvo je predstavljanje imala u Splitu, a potom i u Osijeku. 

Osijek prvi u Hrvatskoj

Početni zadatak je stvaranje poticajnog okruženja za rad civilnog društva - kazala je u Osijeku Viktorija Rončević, koja je uz Katarinu Ivanković Knežević, u ime nositelja nacrta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, predstavila strategiju za razdoblje od 2014. do 2020. Osijek je, inače, prvi i jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji je i ranijih godina kreirao natječaje za poticanje socijalnog poduzetništva i to preko Udruge za kreativni razvoj Slap stoga ne čudi da je predstavljanje organizirano u suradnji s njima, ali i British Councilom, CEDRA-om Hrvatska i Ekonomskim fakultetom u Splitu. 

 
Do kraja godine finalna verzija: Strategija donosi 'hrvatsku' definiciju socijalnog poduzetnika
Tea Plenar   
Srijeda, 09 Listopad 2013
Image
Radne skupine usuglasile kriterije

Misija socijalnog poduzetništva je stvaranje određene društvene vrijednosti, dok se njegove značajke prepoznaju u ekološkoj i društvenoj odgovornosti, socijalnim inovacijama, financijskoj održivosti i praćenju socijalnog učinka. Začetnici prvih društvenih poduzeća su organizacije civilnog društva čiji rad nastoje upotpuniti državne institucije zaslužne za razvoj javnih politika poput Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Kao prvi korak u procesu unapređenja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj odlukom Vlade je 25. travnja 2013. godine osnovana radna skupina za izradu Strategije razvoja socijalnog poduzetništva čiji su članovi imenovani 18. srpnja.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 9 od 10

Komentari

Marijana Ivanov: Monetarno-kreditni sustav ma...
Zdravo, Moje ime je gospođa Joan Luke, ja sam osobni z...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Jeste li u financijskim poteškoćama? Trebate li zajam...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretni...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav svima, Moje ime je janice albert, ja sam iz Ala...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav svima, Moje ime je janice albert, ja sam iz Ala...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretni...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Dobar dan, Moje ime je Laura Pablo, želim svjedočiti ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
"Pozdrav svima FEDRICK POWER Kreditna tvrtka je ovdje i...
Marijana Ivanov: Monetarno-kreditni sustav ma...
Da bih se pravilno upoznala, ja sam gospodin Paul Brenn...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
zdravo Predstavljam financijsku instituciju koja u osno...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union