Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Apr 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Strategije arrow Razvoj socijalnog poduzetništva
Razvoj socijalnog poduzetništva
Strategija razvoja socijalnog poduzetništva napokon pred javnosti, u tijeku je javna rasprava
Željka Rački-Kristić   
Utorak, 18 Oľujak 2014
Image
Strategija je predstavljena u Osijeku, Splitu i Čakovcu

Nakon četiri godine priprema i izrade, nacrt Strategije razvoja socijalnog, odnosno društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, napokon se predstavio široj javnosti. Strategija poslovanja u kojemu profit nije isključiva misao vodilja poduzetnika, već pojedinci, tvrtke, institucije ili udruge stvorenu dobit velikim dijelom investiraju u dobrobit zajednice, prvo je predstavljanje imala u Splitu, a potom i u Osijeku. 

Osijek prvi u Hrvatskoj

Početni zadatak je stvaranje poticajnog okruženja za rad civilnog društva - kazala je u Osijeku Viktorija Rončević, koja je uz Katarinu Ivanković Knežević, u ime nositelja nacrta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, predstavila strategiju za razdoblje od 2014. do 2020. Osijek je, inače, prvi i jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji je i ranijih godina kreirao natječaje za poticanje socijalnog poduzetništva i to preko Udruge za kreativni razvoj Slap stoga ne čudi da je predstavljanje organizirano u suradnji s njima, ali i British Councilom, CEDRA-om Hrvatska i Ekonomskim fakultetom u Splitu. 

 
Do kraja godine finalna verzija: Strategija donosi 'hrvatsku' definiciju socijalnog poduzetnika
Tea Plenar   
Srijeda, 09 Listopad 2013
Image
Radne skupine usuglasile kriterije

Misija socijalnog poduzetništva je stvaranje određene društvene vrijednosti, dok se njegove značajke prepoznaju u ekološkoj i društvenoj odgovornosti, socijalnim inovacijama, financijskoj održivosti i praćenju socijalnog učinka. Začetnici prvih društvenih poduzeća su organizacije civilnog društva čiji rad nastoje upotpuniti državne institucije zaslužne za razvoj javnih politika poput Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Kao prvi korak u procesu unapređenja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj odlukom Vlade je 25. travnja 2013. godine osnovana radna skupina za izradu Strategije razvoja socijalnog poduzetništva čiji su članovi imenovani 18. srpnja.

 
Svjetlo dana ugledao prvi nacrt Strategije razvoja socijalnog poduzetništva
Tea Plenar   
Utorak, 01 Listopad 2013
Image
Konferenciju je otvorila Sonja Vuković

Na konferenciji ''Strategija razvoja socijalnog poduzetništva'', koja je u okviru projekta SEFOR2 održana 30. rujna 2013. godine u prostorima Veleučilišta VERN, po prvi je put javno predstavljen nacrt Nacionalne stategije na kojoj se užurbano radi od svibnja, kada je formirana radna skupina. Na konferenciji se okupilo 60-ak sudionika, uz gostovanje Katarine Ivanković Knežević iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, panelista Ivane Sesar, Luke Rajčića i Sonje Vuković, te moderatora Igora Bajoka. S obzirom da Strategija mora biti gotova do kraja godine, konferencija je bila izvrsna prilika da se kroz panel raspravu, rad u grupama, te komentare i pitanja sudionika vidi što se još može promijeniti i poboljšati.

 
U 2013. godinu ulazimo bez Nacionalne strategije za razvoj socijalnog poduzetništva
Željka Mandić   
Četvrtak, 27 Prosinac 2012

Image
Od ideje do akcije dugi put
Još uvijek nemamo Nacionalnu strategiju za razvoj socijalnog poduzetništva. U izradi je. Kada će biti gotova - pitanje je na kojeg nema preciznog odgovora. Podsjetit ćemo, sada, evo, na izmaku ove 2012. godine na neke trenutke koje ćemo pamtiti, a vezani su upravo za promociju ideje i prakse socijalnog poduzetništva.

Početak godine zasigurno ćemo pamtiti po tome što je po prvi puta u Hrvatskoj uručena nagrada za najboljeg socijalnog poduzetnika godine i najbolju socijalno poduzetničku ideju godine. Teo Petričević iz ACT Čakovca ponio je tako nagradu za prvospomenutu kategoriju, a Dragutin Vincek, ispred "Domaćeg mlijeka d.o.o" za socijalno poduzetničku ideju. 

 

 
U veljači počinje rad radnih skupina
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 23 Siječanj 2012

Ministar Mrsić dao je punu potporu socijalnom poduzetništvu
Ministar Mirando Mrsić
U veljači, dakle sljedeći mjesec, očekuje se da bi s radom trebali početi članovi radnih skupina koje će raditi na izradi Strategije socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na nedavnoj je dodjeli nagrada za socijalno poduzetništvo rekao kako je po svom dolasku u novo Ministarstvo odmah rekao svojim suradnicima da treba stvoriti uvjete kako bi radne skupine, odnosno njihovi članovi, što prije mogli početi raditi i da sve za to treba biti spremno već prvoga veljače.

Dalo se jasno čuti i ministrov stav o tome kakva to, prema njemu, Strategija treba biti. "Vidjeli smo već različite strategije na pedeset, stotinjak stranica i više...a koje nitko niti ne čita" - rekao je Mrsić i dodao da nije važan broj stranica, već ciljevi koji će se kroz taj dokument definirati. A oni trebaju biti jasni i ostvarivi.

Naziv nije bitan, bitni su rezultati 

I mjerljivi, da se, primjerice, vidi da je socijalno poduzetništvo sudjelovalo u stvaranju brutto društvenog proizvoda i smanjilo broj nezaposlenih, stvorilo nova radna mjesta. Ministar Mrsić je rekao kako vidi veliki potencijal socijalnog poduzetništva i u stvaranju novih radnih mjesta. Stoga je, dodajmo, rekao kako će ovo Ministarstvo dati sve potrebno, a što im je na raspolaganju, za razvoj i poticanje socijalnog poduzetništva, a da izrada Strategije treba krenuti što prije. Što se samog naziva tiče, Mrsić drži da nije niti to presudno kako će se ono zvati. Socijalno poduzetništvo, društveno poduzetništvo, eko socijalna ekonomija...Važno je da se ostvaruju ciljevi. Da se nakon nekog razdoblja može povući crta i konstatirati što je učinjeno po pitanju takvog poduzetništva u Hrvatskoj. 

 

Komentari

Banke vremena - u njima je vrijeme uistinu no...
Poštovani, drago mi je da pišete o banci vremena. Me®..
Dobrom ekonomijom do naše bolje zajedničke bu...
Više i na http://www.dobra-ekonomija.hr
Dobrom ekonomijom do naše bolje zajedničke bu...
Snima emisije Na rubu znanosti o alternativnim valutama...
Volontiranjem do radnog iskustva
nedavno sam, sasvim slucajno, pronasla ovu stranicu. ni...
DEŠA | Bitter Oranges for Sweet Entrepreneurs...
www.fped.bu.edu.eg
HUMANA NOVA: Recikliranjem stare odjeće do no...
Sjajno! rado podržavam ovu vrijednu inicijativu i s ve...
The Humana Nova: recycling clothes as a way o...
Joseph could you please contact Humana nova cooperative...
The Humana Nova: recycling clothes as a way o...
Dear sirs. We are interested in your used clothing. Q...
Reciklirano imanje Vukomerić: Proslavili dese...
Oduševljena sam! Zanima me to što se događa na vaše...
Povrće i voće koje je dobilo drugu priliku
http://www.romereports.com/palio/pope-dont-waste-food-o...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union