Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Friday
Feb 24th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica
Radionica
Prostoripacija! progovorila o upravljaju i oživljavanju javnih prostora u Čakovcu
Tea Plenar   
Četvrtak, 23 Veljača 2017
Image
Izvor: Društveni centar Čakovec

Platforma za Društveni centar Čakovec organizirala je u subotu, 18. veljače 2017. godine cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom Prostoripacija! koja je u čakovečkoj zgradi Scheier okupila dvadesetak lokalnih umjetnika, kulturnih i društvenih aktivista, te više od stotinu sudionika/ica, piše portal novo.hr.

Program je uključivao niz prezentacija, predavanja i drugih aktivnosti: izložbu fotografija koja problematizira korištenje javnih prostora u Međimurju, otvoreni atelje četvero mladih međimurskih likovnih umjetnika, promociju važnosti učenja kroz igru i inkluziju djece s teškoćama u razvoju u aktivnosti u zajednici, književni susret i razmjenu knjigu/stripova/fanzina te besplatno fotografiranje za sve posjetitelje.

 
Ako želimo novac iz fondova ciljevi projekta moraju imati uporište u europskim strategijama
Tea Plenar   
Srijeda, 25 Siječanj 2017
Image
Sudionici konferencije

Tijekom prvog dana međunarodne konferencije ''Održivost civilnog društva u novim zemljama članicama Europske unije i uloga EU fondova'', koja se održavala od 23. do 25. siječnja 2017. u Zagrebu, govorilo se o iskustvima i problemima korištenja EU fondova u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini te kako se pripremaju za prelazak na decentralizirani sustav.

Drugi je dan konferencije bio rezerviran za iskustva iz naše zemlje koja je punopravnom članicom Europske unije postala još 1. srpnja 2013. godine i koja u razdoblju 2014./2020. iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova na raspolaganju ima 10,676 milijardi eura. 

 

 
O spremnosti i kapacitetima susjednih zemalja za decentralizirani sustav EU fondova
Tea Plenar   
Srijeda, 25 Siječanj 2017
Image
Sudionice konferencije

Iskustva korištenja pretpristupnih fondova i priprema za decentralizirani sustav, te doprinos EU fondova razvoju civilnog društva samo su neke od tema o kojima se govorilo tijekom prvog dana međunarodne konferencije ''Održivost civilnog društva u novim zemljama članicama Europske unije i uloga EU fondova'' koja se održavala od 23. do 25. siječnja 2017. u Zagrebu u organizaciji Cenzure Plus.

Gošće iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije govorile su o izazovima i problemima s kojima se susreću organizacije civilnog društva u zemljama iz kojih dolaze, te koliko politička situacija utječe na uspješnost povlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova Europske unije i održivost udruga.
 

 
Novi oblici financijske podrške udrugama samo su jedan od brojnih prioriteta buduće Strategije
Tea Plenar   
Utorak, 24 Svibanj 2016
Image
Vesna Lendić Kasalo, Sandra Pernar i Milana Romić

Konferencijom ''Uloga udruga u društveno-ekonomskom rastu i demokratskom razvoju'' započeli su ovogodišnji, peti po redu Dani otvorenih vrata udruga 2016. koji se ove godine održavaju od ponedjeljka, 23. do srijede, 25. svibnja u cijeloj Hrvatskoj. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao je spomenutu konferenciju kako bi se istaknula važnost djelovanja udruga i njihov utjecaj na širu lokalnu zajednicu. 

Prijepodnevni dio konferencije bio je rezerviran za raspravu o prioritetima Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u razdoblju od 2017. do 2021. godine, dok se u drugom dijelu konferencije govorilo o novim modelima financiranja programa i projekata organizacija civilnog društva. 

Vesna Lendić Kasalo iz Ureda za udruge u svom je izlaganju istaknula važnost povećanja vidljivosti udruga i njihovog djelovanja, te uključivanje organizacija u javne rasprave s ciljem dobivanja pravovaljanih informacija s terena. Naglasila je i kako Strateški dokument obvezuje sva u njega uključena tijela na aktivno postupanje, te je najavila osnivanje stručne radne skupine koja će krenuti s izradom nove Strategije čije se predstavljanje planira za početak 2017. godine. Lendić Kasalo je također iskoristila priliku i najavila kako Ured za udruge planira do kraja 2016. godine objaviti ukupno šest natječaja za organizacije civilnog društva.

Nakon stanke konferencija je nastavljena okruglim stolom o novim modelima financiranja programa i projekata organizacija civilnog društva na kojemu su sudjelovali Dražen Šimleša iz Institut  društvenih znanosti Ivo Pilar i ZMAG-a, Goran Jeras iz Zadruge za etično financiranje, Luka Piškorić iz Kretaivnog centra Poligon iz Slovenije, Drago Vručinić iz Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah i Hrvoje Hafner iz Doniralice. 

U raspravi su predstavljena iskustva korištenja različitih modela financiranja, govorilo se o privlačenju privatnog profitnog sektora u filantropske aktivnosti, te mogućnostima koje se otvaraju osnivanjem prve etične banke u Hrvatskoj.

Kako bi se dodatno raspravilo o važnim temama vezanim za civilni sektor Republike Hrvatske sudionici konferencije su mogli sudjelovati u jednoj od tri rasprave: Djelovanje organizacija civilnog društva u međunarodnom kontekstu – utjecaj na kreiranje i provedbu politika; vidljivost programa udruga u javnosti; te praksa hrvatskih sudova u vezi s ostvarivanjem prava na slobodno udruživanje. 

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske već tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga kako bi građanima bio omogućen uvid u aktivnosti i djelovanje udruga kroz organizaciju brojnih kreativnih radionica, predavanja, predstava, akcija, te kako bi se građane potaknulo na uključivanje u volonterske programe.

Prioriteti buduće Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u razdoblju od 2017. do 2021. godine:

- poboljšanje djelotvornosti, osiguranja i transparentnosti postojećih i novih oblika institucionalne, normativne i financijske potpore razvoju civilnog društva na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini; 

- osiguranje analitičke, statističke i znanstvene podloge za djelovanje i vrednovanje organizacija civilnog društva; poticanje i unapređenje provedbe savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, te promicanje sustava e-Savjetovanje na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini; 

- poticanje primjene Povelja i Deklaracija o suradnji organizacija civilnog društva i lokalne/regionalne zajednice s ciljem osiguravanja uvjeta za djelovanje i razvoj civilnog društva na lokalnim razinama; 

- poticanje kulture participacije i razvoja novih modela organiziranja građana i i udruga s ciljem postizanja društvene promjene, te veće vidljivosti i značaja društvenog djelovanja za podizanje razine otvorenosti, solidarnosti i demokracije u zajednicama; naglašavanje važnosti formalnog i neformalnog cjeloživotnog obrazovanja građana za razvoj i promicanje vrijednosti kritičkog razmišljanja i kulture dijaloga i demokracije; 

- razvijanje novih oblika potpore i razvoj neprofitnih medija. 


 
Poduzetnice imaju društvenu i ekonomsku vrijednost i treba poticati njihovo osnaživanje
Tea Plenar   
Srijeda, 09 Oľujak 2016
Image
Kongres samozaposlenih žena

Na Međunarodni dan žena 2016. godine po prvi je put održan Kongres samozaposlenih poduzetnica Hrvatske s ciljem razmjene znanja i iskustava, te unapređenja ženskog poduzetništva. Kongres je organizirao Virtualni ženski poduzetnički centar, virtualna platforma za promociju i jačanje poslovne aktivnosti poduzetnica, ujedno i jedinstven poslovni poduhvat u ovom dijelu Europe. 

Voditeljica centra, Sanela Dropulić u uvodnom je obraćanju istaknula kako trenutno stanje hrvatskog gospodarstva nije dramatično, već plod dvadeset godina zanemarivanja temeljnih postavki odgovornog upravljanja. Ono što je dramatično je činjenica da zemlja polako i sigurno, kroz bolnu stagnaciju, klizi prema ozbiljnim problemima jer nije postojala niti ideja niti inicijativa među dosadašnjim vodećim političkim snagama da se stanje popravi i promijeni, rekla je Dropulić.

 
Eko industrija i eko inovacije su pokretači cirkularne ekonomije
Tea Plenar   
Srijeda, 09 Prosinac 2015
Image
Ariana Vela na konferenciji

Cirkularna ekonomija, važnost javne politike, evaluacija projekata i lobiranje bile su teme završne godišnje konferencije o EU fondovima u organizaciji EU PROJEKTI - obrta za poslovno savjetovanje i ostale usluge, Učilišta EU PROJEKTI i Instituta za razvoj poduzetništva i europske projekte. Konferencija je održana u Almeria centru u Zagrebu u utorak, 8. prosinca 2015. godine. 

O konceptu cirkularne ekonomije govorila je Mirela Holy, predsjednice stranke Održivi razvoj Hrvatske (ORAH). Termin cirkularne ekonomije je u Hrvatskoj relativno nepoznat ali ćemo sa njim sve više susretati, rekla je Holy u uvodu te dodala kako se sada nalazimo u fazi prelaska s linearne na cirkularnu ekonomiju. Cirkularna ekonomija, za razliku od interesnog, pokušava očuvati eko sustav, a ne iskorištavati sve dostupne resurse, uključujući i ljudski rad, objašnjava Holy.
 
Cirkularna ekonomija zapošljava
 
Pozitivni rezultati zelenog gospodarstva u Europskoj Uniji i svijetu su već vidljivi. Francuska je, primjerice, otišla toliko daleko da je osnovala Nacionalni institut za cirkularnu ekonomiju. Cirkularna ekonomija potiče reindustrijalizaciju i eko inovacije koje promiču recikliranje i koncept zero waste-a, rekla je Holy te navela kako EU kroz cijeli niz strukturnih fondova potiče cirkularnu ekonomije kroz financiranje obnovljivih izvora energije. 
 
Cirkularna ekonomija je povezana s eko industrijom i eko inovacijama, te nije samo dobra za okoliš, već zapošljavanja velik broj ljudi. U EU, primjerice, cirkularna ekonomija je treći sektor po zapošljavanju i iznosi oko 6,8 posto, jednako kao i u sektoru turizma, otkriva Holy i dodaje kako je u Hrvatskoj situacija znatno drugačija jer je u turizmu kod nas zaposleno 17 posto ljudi. 
 
Cirkularna kampanja
 
U Hrvatskoj je stranka ORAH pokrenuta kampanja ''Upecaj staru haljinu i bez zlatne ribice stvori novo radno mjesto - Krug mode'' koja je promovirala koncept cirkularne ekonomije u modnoj industriji. Mladi dizajneri, njih 20 koji su se prijavili na natječaj, su od otpadnog materijala kreirali nove odjevne komade. Pobjednik je osvojio stari, ali kvalitetan šivaći stroj koji, u skladu s cirkularnom ekonomijom nije završio na smeću, već mu je udahnut novi život.
 
Gost konferencije Daniel Mondekar govorio je o važnosti donošenja javnih politika za koje je Hrvatska i dalje jako zatvorena. Mi u Hrvatskoj gledamo Europsku Uniju kroz naočale kohezijske politike, nismo postigli rezultate i trebamo ljude da bi postigli rezultate u zaštiti okoliša i u ekonomiji, rekao je Mondekar, te dodao kako je nužno mijenjati obrazovanje kako bi se djeca i mladi pripremili za doba digitalizacije jer su i tvornice danas digitalizirane.
 
Nakon konferencije Ariana Vela, vlasnica Učilišta EU Projekti, je podijelila uvjerenja sedmoro polaznika i polaznica koji su uspješno završili program za Voditelja pripreme i provedbe EU projekata. 
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 6 od 66
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union