Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Strategije arrow Razvoj civilnog društva
Nacionalna strategija stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva
Savjet za razvoj civilnog društva održao sjednicu u Banskim dvorima
Tea Plenar   
Četvrtak, 13 Veljača 2014

Image
Ilustracija

Savjet za razvoj civilnog društva održao je sjednicu u srijedu 12. veljače 2014. godine u Banskim dvorima. Na sjednici je raspravljen dosadašnji napredak ostvaren u provedbi Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva u razdoblju od 2012. do 2016. godine. Provedena je i rasprava o mogućnostima koje za razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj donosi plan natječaja za financiranje projekata i programa organizacija civilnog društva iz Državnog proračuna i fondova EU u 2014. godini, piše portal Ureda za udruge. Govorilo se i o izazovima u ujednačenoj primjeni usvojenih standarda provedbe natječaja u svim državnim tijelima, kao i jedinicama lokalne uprave, u skladu s Kodeksom pozitivne prakse standarda i mjerila za ostvarivanje financijske podrške za programe i projekte udruga.

 

 
Socijalno poduzetništvo pred izazovima: od zakonske regulative do stvaranja novih radnih mjesta
Željka Mandić   
Srijeda, 16 Studeni 2011

Za razvoj socijalnog poudzetništva nužno je izraditi Strategiju i uključiti sve dionike, od civilnog društva do Vlade, resornih ministarstava, agencija...
Važno je i pojmovno određenje
Nacionalna strategija stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2006. do 2011. godine, uključujući i operativni plan provedbe, u svojem sadržaju (poglavlje „socijalna kohezija“) razmatra i temu socijalne ekonomije. I odmah se, u radnom tekstu Strategije, navodi kako se pod tim pojmom podrazumijeva uistinu široka lepeza ekonomskih aktivnosti između tržišta, države i civilnoga sektora.  Upravo to široko poimanje, nedefiniranost – od nazivlja pa nadalje – stavlja društvenu ekonomiju u nedorečenost koja mnoge još uvijek zbunjuje. I upravo je i to jedan od izazova i ove Strategije – pojmovno definirati, odrediti ciljeve, promisliti moguće prepreke i iznaći riješenja za iste. Kako je Strategija u izradi, što znači da timovi okupljeni u skupine prema tematskim poglavljima rade na svojim područjima, zanimalo nas je dosada učinjeno i promišljeno baš po pitanju društvene ekonomije, kao komponente socijalne kohezije. U podskupini za ovu temu su, među ostalim, Sonja Vuković (Udruga za kreativni razvoj Slap, Osijek) i Teo Petričević (Udruga ACT, Čakovec.)  

 
IGOR VIDAČAK: javna rasprava idući mjesec, završni nacrt do kraja godine
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 26 Rujan 2011
Image
Uloga civilnog društva u procesima odlučivanja samo je jedan segment u znanstveno – istraživačkom fokusu dr. Igora Vidačka, predstojnika Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.  „Pomaku“ i civilnom sektoru zasigurno i najvažnija, no dodajmo ovdje i širi spektar područja u kojima je Vidačak priznati stručnjak: interesna reprezentacija i lobiranje u Europskoj uniji, utjecaj pristupanja Uniji na strukture vladavine, paradigme kretanja javnih politika u tranzicijskim zemljama... Široki se spektar interesa, na neki način, prirodno nadograđuje i na široko obrazovanje: doktorirao je  na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, magistrirao europsku politiku i upravu na College of Europe Natolin u Brugesu, a diplomirao – romanistiku i indologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2007. godine predstojnik je Ureda Vlade RH za udruge. Taj je Ured nositelj izrade nove Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva – strategije za koju  postoji složna ocjena civilnog sektora da je prijeko potrebna i da joj je zadaća unaprijediti Nacionalnu strategiju koja je istu temu definirala u razdoblju od 2006. do ove, tekuće godine. Do sada je, podsjećamo, održan jedan radni sastanak vezano uz izradu Strategije u kojemu su sudjelovali predstavnici državne uprave, organizacija civilnog društva i akademske zajednice. Što se dogodilo od tada – početna je „točka“ našeg razgovora s predstojnikom Ureda Vlade RH za udruge, Igorom Vidačkom. 
 

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Tražite hitno hitno? Želite li podmiriti svoje račun...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Dobar dan Poštovani tražitelju kredita, potrebna vam ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Imate li finansijskih poteškoća? Da li želite da zap...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...
OPG iz Laduča traži suradnike za organiziranu...
E moj Matija nek ti je sa srećom
OPG iz Laduča traži suradnike za organiziranu...
baš jako dobro. i dalje se ovdje mogu pročitati tekst...
Seminar o participativnom budžetiranju sredin...
Dragi Palma smiley, nažalost seminar neće biti moguće pr...
Seminar o participativnom budžetiranju sredin...
Oduševljena sam temom ali neću biti u Hrvatskoj. Hoć...
Poslušajmo glas ruralne zajednice, potaknimo ...
to mi zvuči jako zanimljivo

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union