Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društvena odgovornost arrow Škola društvene odgovornosti
Škola društvene odgovornosti
Kako to izgleda u praksi: Primjeri pokazivanja društvene odgovornosti u Hrvatskoj
Gordana Ćorić   
Ponedjeljak, 05 Svibanj 2008

Nomen - mali a odgovorniTvrtka «Nomen est omen»  je sponzorirala nekoliko grupa žena u savladavanju kompjuterskih vještina. Izabrane polaznice su bile starije od 45 godina, nezaposlene ili nedavno ostale bez posla, živjele u lošijim materijalnim prilikama, nikada nisu koristile kompjuter, te svojim zaposleničkim, imovinskim i obrazovnim statusom nisu bile pokrivene besplatnim akcijama koje bi im pomogle da usvoje znanja koja se danas smatraju osnovama pismenosti. Cilj je bio vratiti im samopouzdanje i dati osnovna znanja koja bi im eventualno pomogla u traženju novog posla ili ih potaknula na samozapošljavanje. Nakon uspjeha prve grupe, tvrtka je sponzorirala još tri grupe žena. Trenutno rade na traženju partnera u drugim gradovima, kako bi od ove plemenite akcije koristi imao širi krug žena.

 
Može li malo poduzeće poslovati društveno odgovorno bez značajnog povećanja troškova poslovanja?
Gordana Ćorić   
Utorak, 29 Travanj 2008
ImagePrije svega, društvena odgovornost poduzetnika/ce nije samo uredno plaćanje poreza, uredno prijavljivanje zaposlenika (plaćanje doprinosa, nepostojanje “rada na crno”...) ili njegovanje dobrih odnosa s kupcima, dobavljačima, posrednicima... (To se, naime, u uređenom društvu podrazumijeva!) Društvena odgovornost je sve ono što kao poduzetnik/ca DOBROVOLJNO radimo i pokazujemo da nam je stalo do naših zaposlenika, marginaliziranih skupina ljudi, mladih, okoliša, sredine/lokalne zajednice u kojoj djelujemo, životinjskih i biljnih vrsta... Ukratko – predmet pokazivanja svoje društvene odgovornosti poduzetnik/ca može naći u svemu što nas okružuje!  Jasno, to nije “sport” rezerviran samo za velike.
 
Koraci u društvenu odgovornost
Gordana Ćorić   
Četvrtak, 24 Travanj 2008

Koraci prema društveno odgovornom poslovanjuAko smatrate da ste premali da bi vodili računa o društvenoj odgovornosti, nakratko se zaustavite i razmislite: kakve zapravo veličina tvrtke ima veze s vašim principima? Onaj tko je odgovoran, trebao bi tako i poslovati. Smatrate li se odgovornom osobom? Ako da, čitajte dalje. U procesu generiranja poslovne politike, tvrtkama je najvažnije definirati svoju misiju (svrhu poslovanja) iz koje će biti jasna i njihova šira društvena odgovornost.  Najučinkovitije je u misiju poduzeća ugraditi različite elemente društvene odgovornosti poduzeća kao dio poslovne svrhe tvrtke, te prijedloge određenih vrijednosti koje tvrtka želi promicati na tržištu. Za mnoge tvrtke je ovo još uvijek eksperimentalno područje, jer se i dalje muče s definicijom svojih osnovnih ciljeva, ali i izbjegavanjem neželjenih posljedica koje bi forsiranje nedovoljno razrađenih poslovnih ciljeva moglo izazvati.

 
Društvena odgovornost poduzetnika/ce
Gordana Ćorić   
Utorak, 15 Travanj 2008

Društvena odgovornost poduzetnikaKoncept društveno ili socijalno odgovornih tvrtki (Corporate Social Responsibility, CSR) ima široki spektar značenja, prijevoda i definicija.  Za većinu tvrtki to je relativno nov koncept (pojavio se u 90-tim godinama), koji nadilazi područja upravljanja zaposlenicima, etike na radnome mjestu, te odnosa izmedju pojedinih industrija.  Vrlo često se prema konceptu društvene odgovornosti odnosimo kao prema «široj društvenoj ulozi» tvrtke.  Neke su tvrtke još od 70-tih godina uključene u ideju te «šire društvene odgovornosti», ali ih je većina koje su nove u tome.

 
Što je društvena odgovornost?
Gordana Ćorić   
Utorak, 15 Travanj 2008

ImageKako je 2005. godina u Europskoj uniji bila proglašena «godinom društveno odgovornog poduzetništva », u Hrvatskoj je proveden cijeli niz aktivnosti usmjerenih na promoviranje tog koncepta. Rezultat jedne od njih je Priručnik za društveno odgovorno poslovanje kojeg je United Nations Development Program (UNDP) hrvatskoj javnosti predstavio krajem 2005. godine.  Priručnik sadrži veliki broj primjera i ideja kako osmisliti svoj, jedinstven način pokazivanja društvene odgovornosti, te ad hoc odabir zamijeniti sustavnim pristupom koji će dati dugoročnije, održive rezultate. Zahvaljujući tome, puno je jednostavnije objasniti što društveno odgovorno poslovanje uopće jest i koje su mu mogućnosti.