Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Apr 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica
Drveni panj kao inspiracija i mogućnost zarade
Dana Jurman   
Utorak, 05 Lipanj 2012

Image
Sve, pa i panj, može biti inspiracija
Kako spojiti ekologiju, ljubav prema prirodi, umjetničke izričaje, originalni hrvatski proizvod, psihoterapijsku pomoć i edukaciju mladih za rad sa drvetom? Iako izgleda teško, braniteljska Zadruga "Sjeme-Panj-Umjetnost-Život" uspjela je upravo sve to. Panj kao inspiracija!

Osnovna djelatnost Zadruge je sakupljanje panjeva po cijeloj Hrvatskoj te njihova obrada do finalnog proizvoda. Panj je idealan "medij" za poticanje svih mogućih kreativnih izražavanja u drvu. Uz korištenje prirodnih oblika drva, panjeva i korijenja nastaju jedinstveni komadi ekološkog namještaja od punog drveta, što je ujedno i početak stvaranja potpuno novog hrvatskog izvoznog proizvoda s jedinstvenim dizajnom, uvjereni su u to članovi Zadruge i njihov upravitelj Andrej Macko koji nam je predstavio samu Zadrugu. I otkrio nam puno zanimljivosti...ovo je njihova priča.

Zadruga iskoristila drvo kao kreativni potencijal 

Braniteljska zadruga "Sjeme-Panj-Umjetnost-Život" osnovana je 2006.godine u Slavonskom Brodu. Ideja vodilja je poticati sve oblike kreativnog izražavanja u drvu, s posebnim naglaskom na korištenje prirodnih formi drva. Nagrade za inovativnost Braniteljska zadruga inspirativnog naziva sudjeluje na raznim manifestacija i sajmovima, aktivan je čimbenik u kulturnom životu Hrvatske.

Tako smo se s radom zadrugara imali prilike upoznati na manifestaciji Vridne ruke obale, zagore i škoja koja je održana u Trogiru. Samouki majstor, branitelj Andrej Macko dobitnik je niza nagrada za inovaciju, primjerice na Salonu Inova 2005. za "Stol od panja bagrema" zlatna medalja za inovaciju.

A Zadruga je na Međunarodnom sajmu ekologije u Čakovcu 2007. dobila nagradu za tehnološku inovaciju u ekologiji za projekt  "Žvaka Stup" te na Inovi 2007 zlatnu medalju-nagrada za inovaciju "Kompjuter u panju".

Braniteljska zadruga posjeduje i FSC certifikat. Različiti uporabni predmeti Spomenuti dizajn primjenjuje se na gotovo sve proizvode zadruge, kao što su ogledala, stalaže, eko nakit, dječje igračke, tronošci, police i slično.Svi proizvodi su od autohtonog hrvatskog drveta obrađeni na klasični način bez uporabe bilo kakvih kemijskih zaštitnih sredstava.

Prirodni domaći proizvod umjesto nekvalitetnog uvoznog 

Tretirani su samo prirodnim materijalima kao što su laneno ulje i tutkalo koji samo pridonose isticanju svima znane topline drveta kao materijala i njegove jedinstvene boje. U edukacijske radionice, poput radionice izrade ekološkog nakita uključuju velik broj nezaposlenih branitelja i ostale građane različitih dobnih skupina od učenika u osnovnim i srednjim školama pa sve do turista koji će radije kupiti unikatne proizvode nego uvozne "đinđe". 

A kreativne radionice obrade panja mogu poslužiti i kao oblik psihoterapije za branitelje koji su oboljeli od PTSP-a. Prilika za zaradu rogram rada braniteljske zadruge zaista je šarolik pa se i velik broj nezaposlenih branitelja može uključiti u naš rad-kaže Macko te dodaje kako u svoje poslovanje uskladili sa novim zakonom o zadrugama te zaposlili djecu branitelja različitih profesija od ekonomije do prava upravo kako bi mogućili bolji razvoj same Zadruge.

Hits: 2262
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »