Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica
Udruga za kreativni razvoj Slap

Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka organizacija je koja se bavi razvojnim projektima kroz koje potiče socijalno zapošljavanje, društveno odgovorno poslovanje, međusektorsku suradnju, te kroz svoj trening centar radi na održivosti organizacija civilnog društva. Iza nas je 11 godina djelovanja i niz uspješno završenih projekata. Trenutno sudjelujemo u provedbi 8 projekata financiranih iz različitih komponenti IPA predpristupnog fonda Europske unije. 

O PROJEKTIMA

SEFOR - Social Entrepreneurs Forum | 2011.

Kako bi se olakšalo i potaknulo socijalno poduzetništvo od organizacija civilnog društva povezanih od strane Udruge Slap krenula je inicijativa stvaranja Foruma socijalnog poduzetništva kao mreže koja bi trebala raditi na stvaranju poticajnijeg okvira za razvoj socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj. Za provedbu ciljeva Foruma socijalnog poduzetništva osigurana su novčana sredstva predpristupnog EU fonda kroz IPA IV komponentu Razvoj ljudskih potencijala. Više o projektu možete pročitati ovdje.

Ethno-brand | 2009.-2010.

Kroz projekt Ethno-brand koji je financiran od Europske unije (INTERREG ADRIATIC Programme) stvorena je robna marka rukotvorina Panona. Riječ je o brandu koje je temeljen na tradicionalnim vrijednostima i motivima, utkanima u moderne i upotrebne predmete, namijenjen poslovnoj, uspješnoj i samosvjesnoj ženi. Ujednačavanjem standarda kvalitete i podizanjem kapaciteta udruga koje se bave rukotvorinama, te pojedinaca i malih obrta, objedinjavanjem šarolike ponude pod brandom Panona, Slap nastoji stvoriti temelje za povećanje zapošljavanja teže zapošljivih skupina društva. Izrada rukotvorina jedno je od područja kroz koja je to moguće ostvariti. Projekt Ethno-brand je završen pokretanjem web-shopa na adresi www.panona.net kroz koji će rukotvorine udruga žena i malih obrta biti dostupne tržištu 24 sata dnevno.

YES - Youth Employment Support Programme | 2006.-2010.

Poticanje zapošljavanja mladih i žena glavni je cilj projekta YES kojega financira talijanska zaklada Unidea. Završena su dva ciklusa projekta koji je ukupno trajao 36 mjeseci, a obuhvaćao je sljedeće module:

 1. EKOPODUZETNIK  - osposobljavanje poljoprivrednih proizvođača za ekološku proizvodnju i poduzetnički nastup na tržištu (uključeno 60ak eko-poljoprivrednika). Ekoproizvođačima je po završetku edukacije bila ponuđena mogućnost MIKROKREDITIRANJA uz povoljnu kamatnu stopu. Izradom Web-shopa ekopoduzetnicima se pruža mogućnost prodaje svojih, sve traženijih, ekoloških proizvoda putem interneta.
 2. AGROTURISTIČKI ANIMATOR – osposobljavanje mladih za samostalno osimšljavanje i provođenje turističkih aktivnosti u lokalnoj zajednicip (uključeno 30ak mladih). Mladima će za aktivnosti po završetku programa edukacije također biti ponuđena mogućnost korištenja MIKROKREDITA
 3. RUKOTVORINE -  osposobljavanje udruga žena za izradu kvalitetnih rukotvorina (suvenira, nakita, odjeće...), ovaj se modul u mnogome preklapao s projektom Ethno-brand
 4. JAČANJE KAPACITETA UDRUGA ŽENA – osposobljavanje udruga žena za proizvodnju, plasman i tržišni nastup s proizvedenim rukotvorinama u ulozi nositelja budućih projekata...
 5. COOP MANAGER - obrazovanje za deficitarno zanimanje upravitelja zadruga (edukaciju prošlo 30ak mladih i žena), te pristup MIKROKREDITIMA po završetku edukacije, uz izrađen poslovni plan 

Velika baza korisnika ovog projekta i iskustvo stečeno tijekom provedbe omogućile su Slapu da nastupi kao poveznica između brojnih malih ekoproizvođača i tržišta. Pokretanje web-shopa nudilo se kao rješenje njihovog problema s plasmanom proizvoda. Budući da je to drugi web-shop koji je Udruga Slap pokrenula, došlo je vrijeme da se taj biznis, kako ne bi ugrožavao status Slapa kao neprofitne organizacije, izdvoji iz svakodnevnog djelovanja Slapa. Zato je osnovana tvrtka MODRA NIT d.o.o. koja će na sebe preuzeti brigu oko web-shopova, ali i nuditi marketinške usluge malim proizvođačima, zadrugama, udrugama i svim dosadašnjim i budućim korisnicima.  

EcoCompetitive | 2009.-2011. 

Project EcoCompetitive za cilj je imao podizanje konkurentnosti slavonskih i baranjskih proizvođača organski uzgojene hrane. S tim se ciljem okupilo tridesetak korisnika koji su dobili potrebna znanja i vještine za organski uzgoj, omogućen im je studijski posjet u Belgiju, gdje su na iskustvima tamošnjih proizvođača učili o mogućnostima marketinga i plasmana organskih proizvoda.

Centar za održivi ruralni razvitak Erdut

Krajnji je istok Hrvatske značajan po svojim poljoprivrednim i turističkim potencijalima. S partnerima – Agencijom lokalne demokracije Osijek, koja se već bavi razvijanjem turističkih potencijala tog kraja i Udrugom Credere, orjentiranom poticanju ukupnog razvitka istočnih županija – osnivamo u Erdutu Centar za održivi ruralni razvitak.

Centar je zamišljen kao edukacijsko središte za lokalne zajednice, udruge i sve potencijalne korisnike sredstava iz predpristupnih fondova EU; mjesto gdje svi zajedno mogu naučiti kako osmisliti, napisati i kvalitetnom partnerskom suradnjom provesti projekte koje financiraju ti fondovi. Osim toga, Centar je opremljen za provođenje radionica u sklopu naših ostalih projekata, kojima je za cilj jačanje kapaciteta i osnaživanje udruga žena za proizvodnju i plasman rukotvorina na tržište.

Prilog o aktivnostima Udruge Slap u emisiji Dobro jutro Hrvatska

Training centar 

Osim navedenih projekata, Udruga Slap kroz svoj Trening centar pruža kontinuirane usluge radionica i konzultacija za sve organizacije civilnog i poslovnog sektora, te jedinice lokalne samouprave, na teme održivosti udruge, prikupljanja sredstava, pozicioniranja, neprofitnog poduzetništva i slično... Udruga Slap članica je Regionalnog foruma udruga Slavonije.

    
NAŠ TIM 
Predsjednica

Sonja Vuković, dipl.oec
L.Jagera 6/3
31000 Osijek
t: 031 213 556
f: 031 213 557

Programske asistentice

Žana Žebić, dipl.oec
L.Jagera 6/3
31000 Osijek
t: 031 213 556
f: 031 213 557
m: 095 777 999 5

Ivana Brkić, upravna pravnica
L.Jagera 6/3
31000 Osijek
t: 031 213 556
f: 031 213 557
m: 095 777 999 4 

Marketing & dizajn

Ante Vekić
L.Jagera 6/3
31000 Osijek
t: 031 213 556
f: 031 213 557
m: 095 777 999 3

Mihael Tomić
L.Jagera 6/3
31000 Osijek
t: 031 213 556
f: 031 213 557
m: 095 777 999 6