Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow SEFOR | Forum socijalnog poduzetništva
SEFOR | Forum socijalnog poduzetništva
Ante Vekić   
Ponedjeljak, 21 Veljača 2011

Stvaranje poticajnog okruženja za smanjenje nezaposlenosti

Problem nezaposlenosti gorući je problem hrvatskog gospodarstva. No, još je veći problem što je među tim nezaposlenima velik broj onih koji su zbog godina, neiskustva, neodgovarajuće spreme, imovinskog ili fizičkog stanja i ostalih predispozicija – gotovo isključeni s tržišta rada, s malom ili nikakvom mogućnosti za pronalaženje posla. Svakim danom pripadnika tih ugroženih i marginaliziranih skupina sve je više.

Koncept socijalnog poduzetništva i socijalnog zapošljavanja u svijetu se sve više prihvaća kao odgovor na takvu situaciju. U Hrvatskoj postoje modeli uspješnog socijalnog zapošljavanja, ali zbog nepostojanja jasnog okvira djelovanja organizacija koje žele poslovati na takav, društveno obazriviji način, ti su primjeri suočeni s brojnim poteškoćama.

Kako bi se olakšalo i potaknulo socijalno poduzetništvo od organizacija civilnog društva povezanih od strane Udruge Slap krenula je inicijativa stvaranja Foruma socijalnog poduzetništva kao mreže koja bi trebala raditi na stvaranju poticajnijeg okvira za razvoj socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj. Za provedbu ciljeva Foruma socijalnog poduzetništva osigurana su novčana sredstva predpristupnog EU fonda kroz IPA IV komponentu Lokalna partnerstva i u narednih 12 mjeseci koliko će se provoditi projekt SEFOR bit će provedene sljedeće aktivnosti:

USTROJ MREŽE – FORUMA SOCIJALNOG PODUZETNIŠTVA– Forum će se fokusirati na tri glavna područja djelovanja: 1. Stvaranje regionalnih centara potpore u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci, 2. Pripremu i provedbu strategije razvoja socijalnog poduzetništva s naglaskom na zakonski okvir djelovanja, etički kodeks i stvaranje infrastrukture podrške i 3. Zagovaranje i stvaranje podrške kod glavnih dionika (ministarstva, Ured za udruge, Nacionalna Zaklada, financijske institucije...)

PRAĆENJE I POPULARIZACIJA SOCIJALNOG PODUZETNIŠTVA – Putem web magazina Pomakonline.com bit će popraćeni primjeri dobre prakse i otvoreno mjesto za javnu raspravu o temama socijalnog zapošljavanja i socijalnog poduzetništva

IZGRADNJA KAPACITETA – Edukacija će se odvijati na dvije razine: 1. Za socijalno poduzetništvo bit će obučena skupina konzultanata, stručnjaka za pojedina područja poslovanja (pravo, financije, marketing...) i 2. Socijalnim poduzetnicima iz četiri hrvatske regije bit će pružena edukacija iz kritičnih područja poslovanja

MARKETINŠKE USLUGE – Kako bi se povećala vidljivost i potražnja za uslugama i proizvodima socijalnih poduzetnika, za organizacije koje budu sudjelovale u projektu bit će osigurana pomoć pri kreiranju i provođenju plana odnosa s javnošću, osimišljavanju i izradi vizualnog identiteta i prikladnih promo-materijala, ambalaže i ostalih marketinških alata.

POKRETANJE NAGRADE ZA SOCIJALNOG PODUZETNIKA GODINE – Kao dodatni promocijski alat bit će utemeljena i dodijeljena nagrada za Socijalnog poduzetnika godine – organizaciju koja u najvećoj mjeri zadovoljava kriterije i promiče prinicipe socijalnog poduzetništva, kreirajući najveći utjecaj na zajednicu u kojoj djeluje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 120.090 eura, od čega je 85% (100.000 eura) iznos doniran od strane EU, dok su ostatak vlastita sredstva partnera u projektu: Udruge Slap iz Osijeka, Centra za tehničku kulturu Rijeka i Udruge Zdravi grad iz Splita.

Hits: 20658
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union