Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow CEDRA | Rađa se sustav centara potpore socijalnim poduzetnicima
CEDRA | Rađa se sustav centara potpore socijalnim poduzetnicima
Saša Bajamić   
Subota, 17 Prosinac 2011
Image
Teo Petričević - ACT Čakovec

Socijalnim poduzetnicima i onima koji se žele baviti socijalnim poduzetništvom u Hrvatskoj neodstaju znanja i vještine iz područja upravljanja, managementa, financija, pravnih aspekata poslovanja, a ponajviše iz marketinga. Pokazlo je to istraživanje provedeno tijekom radionica sa socijalnim poduzetnicima u sklopu projekta SEFOR. Kao odgovor na te potrebe Forum socijalnog poduzetništva inicirao je stvaranje nacionalne mreže centara potpore pod nazivom CEDRA. Riječ je o klasteru za eko-društveni razvoj koji bi trebao raditi na sustavnom pružanju potpore, edukacije, informiranja i savjetovanja socijalnim poduzetnicima u svim kritičnim područjima poslovanja. Još jedna od potreba koje će CEDRA nastojati zadovoljiti jest nedostatak kvalitetnih istraživanja na temu socijalnog poduzetništva i njegovog razvitka u Hrvatskoj.

Podrška onima koji poduzetničkom aktivnošću žele riješiti društvene probleme

CEDRA je kao inicijativa nastala prije nešto više od 5 mjeseci. Artikulirana je od strane Udruge Slap, Autonomnog centra Čakovce, Zdravog grada iz Splita i Centra za tehničku kulturu Rijeka. Te su organizacije već duže vremena pružale potporu organizacijama civilnog društva zainteresiranima za socijalno poduzetništvo i same radile na razvoju vlastitih modela i eksperimenata. Svoje pojedinačne usluge, odlučili su standardizirati, unaprijediti i ponditi na jednoj višoj razini - kroz mrežu nacionalnih centara potpore. Oni bi trebli odgovarati na potrebe različitih ciljanih skupina.

"Iako još nismo jasno definirali tko su to socijalni poduzetnici u Hrvatskoj, zajednički je nazivnik organizacija kojima su usluge CEDRE namijenjene - rješavanje socijalnih/društvenih problema kroz poduzetničke aktivnosti. Trenutno te inicijative možemo smatrati društvenim poduzećima neovisno o njihovom pravnom obliku djelovanja, bila to trgovačka društva, neprofitne organizcije ili pojedinci koji odgovaraju na društvene probleme", objasno je Teo Petričević iz Autonomnog centra Čakovec, jedne od organizacija koje su krenule u stvaranje mreže centara, kome to CEDRA želi pomoći.

HUB Zagreb udomit će CEDRU 

"U svijetu se sektor socijalnog poduzetništva nije počeo intenzivnije razvijati dok nije postojalo umrežavanje među društvenim poduzetnicima. Trenutno takvu situaciju imamo u Hrvatskoj, jer ne postoji posložen zakonski okvir, dovoljno jasni modeli niti sustavi", dodaje Petričević.

Inicijatori klastera CEDRU vide kao skupine stručnih timova specijaliziranih za određena područja poslovanja koji mogu odgovoriti na sve potrebe socijalnih poduzetnika u lokalnoj zajednici. Ti centri bi trebali razmjenjivati stručna znanja, upravo po principu klasterizacije, korištenjem resursa drugih centara, ali uz jednake standarde i kvalitetu usluge.

Iako još uvijek neformalna, mreža bi vrlo brzo trebala postati registrirana kao udruga u formi klastera: mreža povezanih organizacija koje zajednički nastupaju na području kojim se bave. U mrežu će biti uključene organizacije različitih oblika, ali istih ili sličnih djelatnosti. U Osijeku je nositelj Udruga Slap, koja najduže radi na razvoju socijalnog poduzentišva i pionir je cijele priče, u Rijeci je to CTK, u Splitu je inicijativa osnivanja regionalnog klastera u koji su uključene različite organizacije civilnog društva, CEDRA Čakovec je osnovana nedavno u formi zadruge, a priču se polako uključuje i Dubrovnik sa svojim kapacitetima. CEDRA Zagreb bit će središnji ured koji će kooordinirati cijeli sustav, a tu bi kao bitan kotač sustava potpora trebao biti HUB Zagreb, u čijim bi prostorima CEDRA Zagreb trebala naći svoj dom. 

Centri potpore djelovat će na tri razine:

 • savjetovanje, izobrazba,
 • suradnja s poduzetničkim inkubatorima (nema smisla ulagati u prostore koji postoje)
 • suradnja s privatnim konzultantskim organizacijama (prijenos znanja iz profitnog sektora u društvena poduzeća).

Sve usluge koje će CEDRA pružati mogu se svesti u podršku društvenim poduzetnicima u startup procesima i jačanje organizacijskih kapaciteta postojećih društvenih poduzetnika. Tim će se uslugama koristiti članovi CEDRE koji će biti podijeljeni u dvije skupine: temeljni članovi (osnivači i oni koji održavaju sustav), te redovni članovi (korisnici usluga koje CEDRA nudi).

Stvaranje uspješnog modela 

Cijela priča trebala bi vrlo brzo postati formalna, a nekoliko je koraka kroz koje će se to dogoditi:

 1. Registracija nacionalne mreže CEDRA - klaster za eko-društveni razvoj čiji će osnivači bit regionalni centri potpore
 2. Izgradnja baze trenera/konzultanata i njihovih kapaciteta - u sklopu projekta SEFOR već su odrađene tri radionice za 20-ak trenera i stručnjaka iz raznih sektora i ta se edukacija nastavlja u siječnju
 3. Standardizacija usluga - u cilju dostizanja održivosti nacionalni će klaster ponuditi usluge visoke kvalitete na svim razinama, usavršiti postojeće i razviti nove
 4. Izrada plana održivosti/poslovnog modela: aktivnost koja će se odvijati putem više paralelnih procesa - kroz izgradnju SEFORA (policy istraživanja, razmjena iskustava, pozvezivanje), CEDRE (centri potore, operativna/produžena ruka SEFORA), ESENSEE (širi regionalnih kontekst).

"Morat ćemo u hodu iznaći odgovore na mnoga otvorena pitanja, ali ono što je do prije pola godine bilo nejasno, kroz ovu je mrežu postao smisleno i čvrsto vjerujemo da će znatno doprinijeti razvitku sektora socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, pogotovo u sinergiji s ostalim inicijativama koje smo pokrenuli kroz SEFOR", zaključuje Teo Petričević.

Image
Jedna od skica djelovanja budućih centara potpore u sklopu klastera CEDRA
 

Hits: 8595
Komentari (3)Add Comment
...
napisao Forum50 , Prosinac 26, 2011
Ideja i aktivnosi su hvale vrijedni. Misli li tako i Split?
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Split, Prosinac 28, 2011
Naravno da misli... I ne samo da misli, već i radi i zalaže se svim srcem da ovo nastojanje bude uspješno i samoodrživo :-)
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Biba, Srpanj 28, 2014
Kakve gluposti!!!Nekolicina vas ce skupiti novac i mlatiti praznu slamu....copy - paste...!!!
Nikakve originalnosti i usmjerenja,neznate cemu sluzite ALI vec postojite!!! Nista za opci interes ove jadne zemlje i njihovih ljudi.. kako big brother naredi !!! A samo za informacije o fondovima EU treba imati naravno dobru stelu ,samo za informaciju !!!
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union