Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica arrow Što je i komu je namijenjena financijska pomoć Europske unije?
Što je i komu je namijenjena financijska pomoć Europske unije?
Narcisa Bošnjak   
Srijeda, 18 Veljača 2009

Koristan priručnik o EU fondovimaBolji uvid i pomoć u boljem razumijevanju planiranja i raspodjeljivanja europskih fondova, kako se njima upravlja te kako mogu poduprijeti ideju, projekt, zajednicu ili organizaciju daje priručnik "Europski fondovi za projekte u Hrvatskoj". Prvi je to priručnik u Hrvatskoj koji transparentno i razumljivo objašnjava što je i komu je namijenjena financijska pomoć Europske unije, dostupna kroz pretpristupne programe CARDS, PHARE, ISPA, SAPARD i IPA te Programe Zajednice, i u kojem su predstavljeni projekti financijske suradnje i programi financirani iz sredstava Europske unije u Hrvatskoj. U priručniku su predstavljene i financijske mogućnosti koje za Hrvatsku već postoje, kao i one koje će se otvoriti u budućnosti kad postane članica Europske unije.

Prema izvještavanju medija o fondovima EU-a, čini se da postoji nerazumijevanje i cijelog programa i neposrednih koristi koje pružaju projekti iz EU-ovih fondova. Stoga ovaj priručnik daje jasne i konkretne primjere kojima se pokazuje kako se novac poreznih obveznika Europske unije troši te kako je snažan njegov utjecaj na čitavu zajednicu. Projekti koji se financiraju tim sredstvima odnose se primarno na izgradnju institucija, prilagodbu pravnim stečevinama EU-a i na velike infrastrukturne investicije, kao i niskobudžetne projekte nevladinih organizacija usmjerene izgradnji civilnoga društva.

Priručnik Europski fondovi za hrvatske projekte možete preuzeti ovdje: ENGLESKA VERZIJA | HRVATSKA VERZIJA

Programi potpore usklađeni s potrebama zemlje 

U priručniku je pojašnjeno:

 • Što su pretpristupni instrumenti i kako se mogu iskoristiti;
 • Pregled programa Europske zajednice koji predstavljaju dodatnu mogućnost za financiranje vezano uz različite europske politike;
 • Što su Strukturni i Kohezijski fondovi, Europski fondovi za ruralni razvoj i ribarstvo, te kako će oni djelovati za Hrvatsku;
 • Objašnjenje različitih vrsta procedura javne nabave za dodjeljivanje bespovratnih sredstava i javnih ugovora u sklopu Europskih fondova;
 • Preporuke kako “korak po korak” pretvoriti neku ideju u prijedlog projekta, služeći se pristupom logičke matrice i drugim pomagalima za upravljanje projektnim ciklusima,
 • Smjernice o tom kako uspješno razviti europski projekt, te savjete o upravljanju, nadzoru i ocjeni projekata.

Već nekoliko desetljeća Europska je unija jedan od glavnih čimbenika u međunarodnoj suradnji i najveći donator razvojne pomoći u svijetu. Kako bi podupro svoju politiku međunarodne pomoći, EU je razvio širok spektar financijskih instrumenata koji su većini ljudi poznati kao programi pomoći EU-a ili europski fondovi. Neki od tih instrumenata usklađeni su sa specifičnim razvojnim prioritetima onih zemalja kojima su namijenjeni. Drugi su instrumenti oblikovani kako bi se odgovorilo na hitne potrebe partnerskih zemalja i regija. U Hrvatskoj taj je proces financijske potpore pokrenut s uspostavom njezine neovisnosti. U svakoj fazi tog procesa Europska unija svoju je potporu usklađivala s potrebama zemlje. Trenutačno EU pruža pretpristupnu pomoć Hrvatskoj kako bi poduprla političke, gospodarske i institucionalne reforme, prekograničnu suradnju, regionalnu konkurentnost, regionalni razvitak, razvitak ljudskih resursa te poljoprivredu i ribarstvo. Na taj način Europska unija pomaže Hrvatskoj u ispunjavanju europskih standarda i da u najvećoj mogućoj mjeri pripremi svoje institucije, administraciju, tvrtke i civilno društvo za članstvo.

Za sve koji žele shvatiti prednosti financijske pomoći EU 

Hrvatskoj je kroz pretpristupne programe CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD ukupno dodijeljeno 289,80 milijuna eura, od čega je dosad ugovoreno 217,8 milijuna eura. Stope ugovaranja po programima od 2003. do 2008. kreću se između 85% i 95%. Tako dobri rezultati potvrđuju da su postavljeni ciljevi i metode kojima se Agencija služila bili ispravni i dobro strateški usmjereni. Svi decentralizirani projekti iz programa CARDS 2003 i 2004, a zatim i svi projekti iz programa PHARE i ISPA navedeni su u prvom poglavlju, u nadležnosti Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

U narednim godinama slijedi isti zadatak ugovaranja i provedbe projekata iz novog pretpristupnog programa IPA, čiji su ciljevi, namjena i struktura opisani u drugom poglavlju. Program IPA bit će Hrvatskoj dostupan sve do stupanja u punopravno članstvo EU-a, nakon čega slijede Strukturni i kohezijski fondovi dostupni svim zemljama članicama, o čemu govori četvrto poglavlje. Zanimljiv i informativan, priručnik će pomoći svima bolje shvatiti prednosti EU-ove financijske pomoći.

Za koordinaciju fondova EU-a, kao i za pripremu nacionalne razvojne strategije u Hrvatskoj zadužen je Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije (SDURF). To je središnja institucija Hrvatske za planiranje i nadzor fondova EU-a te ključni posrednik između Vlade RH i Europske komisije u financijskom upravljanju fondovima EU-a, zajedno s nacionalnim dužnosnikom za ovjeravanje i Nacionalnim fondom u sklopu Ministarstva financija. Dok Ministarstvo financija treba osigurati da se fondovi EU-a troše u skladu s pravilima i na financijski opravdan način, u širem je mandatu SDURF-a nadgledanje njihova efikasnog trošenja, priprema programa i projekata koji su u stanju apsorbirati sredstva iz fondova, te osiguranje pune iskorištenosti nacionalnih i sredstava EU-a.

Hits: 3352
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union