Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Postavljeni temelji projektima za predpristupne fondove EU
Postavljeni temelji projektima za predpristupne fondove EU
Željka Mandić   
Srijeda, 30 Rujan 2009
Image
Seminar je održan u Milankovićevoj kući
Skoro polovica hrvatskog stanovništva živi u ruralnim područjima. Pad stope prirodnog prirasta, niska razina obrazovanja, visoka stopa nezaposlenost i loš pristup temeljnoj infrastrukturi samo su neki od problema s kojima se to stanovništvo susreće. Upravo su zato važne inicijative koje potiču ruralni razvoj, a koje stižu s terena i nastoje uključiti sve dionike uključene u život zajednice. Jedna takva inicijativa okupila je pod zajedničkim krovom pedesetak predstavnika što civilnog, što javnog, a što poslovnog sektora. Riječ je o seminaru Udruge za kreativni razvoj Slap pod nazivom „Praksa socijalnog poduzetništva“, na kojemu se u obnovljenoj kući Milutina Milankovića u Dalju, u srcu ruralnog istoka Hrvatske, pokušalo doći do prijedloga novih razvojnih projekata temeljenih na stvarnim potrebama.

„Ono što smo htjeli postići ovim seminarom jest identificirati u kojim se to područjima praksa socijalnog poduzetništva može prakticirati kroz konkretna partnerstva i zato smo na jedno mjesto doveli ključne dionike – sve one institucije i organizacije koje surađuju s nama na našim programima poticanja socijalnog zapošljavanja kako bi vidjeli koje to zajedničke programe možemo osmisliti,“ istaknula je Sonja Vuković, predsjednica Udruge za kreativni razvoj Slap.

Na tri su područja sudionici seminara nastojali mapirati potrebe, resurse, te su kreirali i konkretne akcijske planove: prvo je područje obuhvatilo stvaranje infrastrukture podrške ekopoduzetnicima, drugo se baziralo na zapošljavanju u području ruralnog turizma kroz brendiranje i povezivanje turističkih potencijala, dok se treće područje odnosilo na programe edukacije i profesionalnog usavršavanja žena i mladih koji se pripremaju za tržište rada. Za svako od tih područja konkretizirano je nekoliko ideja koje će poslužiti oblikovanju projekata.

„Akcijski programi koje su sudionici ovog seminara sastavili ići će u doradu, te biti ponuđeni svim zainteresiranim institucijama koje u njima pronalaze svoj interes, te će kao takvi poslužiti kao podloga projektima koje ćemo kandidirati na otvorene predpristupne fondove Europske unije“, zaključila je Sonja Vuković.

Hits: 2954
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union