Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Saturday
Jan 20th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow ĐARA | Od ideje prema etno suveniru
ĐARA | Od ideje prema etno suveniru
Željka Mandić   
Srijeda, 29 Lipanj 2011

Image
U đarama se čuvalo maslinovo ulje
Kad je Vito Šimunović iz Slanog pokraj Dubrovnika vidio svog sumještanina kako vozi „tamić“, mali kamion pun razbijenog kamena s obližnjeg kamenoloma, pomislio je: ma, zar će toliko blago završiti kao otpad? I rekao mu je: Stani! Kako sumještaninu „otpad“ nije trebao, ostavio ga je Viti. A pod starinskim alatom i umjetničkim rukama Vite Šimunovića iz kamena su nastale prave dubrovačke „đare“ ili „kamenice“. Za slabije upućene poznavatelje južnog hrvatskog kraja, radi se o kamenim posudama, koje su se izrađivale ručno, klesanjem, a u kojima je svaka bolja dubrovačka obitelj čuvala maslinovo ulje koje se u takvim „đarama“ odlično održavalo. Danas police kućnih prostorija i blagavaonica rijetko krase prave, rukom klesane „đare“. Zahvaljujući Viti Šimunoviću, taj kameni predmet što za poznavatelje može ispričati brojne priče o nekadašnjem načinu života sve je prisutniji i vidljiviji.

Nitko više ne izrađuje „đare“- nema ih na cijelom Mediteranu

Kamen je za stanovnike Juga svakodnevica. Zaljubljenici koji pogledaju u oblike grada, kamenih predmeta i od kamena izrađenog prepoznaju u tome ruke starih majstora, patinu prošlosti, ljepotu koja prkosna odoljeva stoljećima. Tako kamen doživljava i Vito Šimunović koji je 2000. godine izradio iz bračkoga kamena prve đare. Trebalo je više dana za izradu, jer radi se ručno, tradicionalnim alatima dobavljenim iz starih kovačnica: nema tu mjesta struji i tehnologiji. Samo rukama i duši – dodaje Vito koji je svoje daljne napore uložio ne samo u vještinu izrade kamenih predmeta, već u osmišljavanje projekta kako da ti isti predmeti budu i pravi etno, zavičajni hrvatski suveniri. „Mislim da više nigdje na svijetu se ručno ne izrađuju ovakve kamene posude za maslinovo ulje. Talijani i južni Francuzi prepoznaju odmah o čemu se radi, češće nego naši ljudi“ – komentira ovaj meštar od kamena.

Image
Đare se izrađuju tradicionalnim alatom
Sada ulaže napore da Općina Slano prepozna autohtonost ovog predmeta i da ga vidi kao jedinstvenost koja može biti i brand Slanog. Svjestan je da bez međusektorske suradnje neće doći do svog krajnjeg cilja: „đara“ kao etno brenda, autohtonog suvenira dubrovačkog kraja. I nije da nema sluha, priča V. Šimunović, no teško je izgraditi senzibilitet i lokalne sredine za vlastite vrijednosti. Ipak, u prvim je koracima uspio i Općina je proteklo ljeto financirala malu školu, radionicu izrade kamenih predmeta, a Vito je, dakako, bio učitelj. Općina sudjelovala u financiranju radionice izrade kamenih predmeta Svi su odmah dobili alat u ruke, nema kod mene puno teorije. Treba klesati – kroz osmijeh će Vito, a kaže da je interes bio odličan. Sudjelovali su i najmlađi, stranci su htjeli učiti klesati, domaći su se prihvatili alata, a možda najviše oni od kojih bi se najmanje očekivalo: informatičari, profesori...ljudi čija su zanimanja vezana uz tehnička pomagala i koji su, naprosto, željni, pod svojim prstima osjetiti prirodni materijal, kamen.

Radionica izrade kamenih predmeta bila je tako prvi korak u čvršćoj suradnji ovog mještanina Slanog i lokalne samouprave, Općine. Valjalo bi uključiti i turističku zajednicu, a Vito sve ozbiljnije razmišlja o okupljanju sebi sličnih, zaljubljenika u kamen, kako bi svoje kapacitete ujedinili u udrugu koja će promicati izradu tradicijskih predmeta te kroz projekt pokušati i sačuvati svoju povijest i stvoriti nova radna mjesta socijalno – poduzetničkim aktivnostima.

Nedostaje radionica kako napisati projekt

Ova priča, uz osjetni entuzijazam što proizlazi iz dubokih korijena ljubavi prema svom kraju i osjećaju za tradiciju koja ima svoje potencijale sa sadašnjost i za tržište, svjedoči, među ostalim, kako brojne slične još uvijek nisu pretvorene u cjelovite projekte koji mogu dobro napisani tražiti izvore financiranja i izvan lokalne sredine. Nedostaje kaže Vito, radionica na kojima bi naučili pisati projekte, gdje bi čuli više o tome kako proizvod i plasirati na tržište te učili o socijalnim i poduzetničkim vještinama. Jer vidi da je to zasigurno dobar put, kanal kroz koji bi ovakvi vrijedni predmeti bili i mogućnost zapošljavanja, ne samo umjetnička aktivnost.

Priželjkujući veća sredstva i ovoljetnu radionicu izrade kamenih predmeta, putem, nema bojazni, neće izgubiti ni dušu ni strast za kamenom. Vitu u njegovom kraju znaju i iz obližnjih kamenoloma, poput Visočana, rado mu daju kamen iz kojega nastaju umjetnički predmeti. A jedan je posebna želja: da se u Slanom izrade velike „đare“, od kamena teškog 500 kilograma, što znači da bi gotove težile oko 200 kilograma. Bile bi, da se Vitu pita, u središtu Slanog, da ih svi vide i da postanu ono po čemu se, uz sva prirodna blaga, prepoznaje ova sredina.

Hits: 3288
Komentari (2)Add Comment
...
napisao Katarina i Lina, Srpanj 25, 2011
Jako lijepo; zbilja rad vrijedan zapažanja i odlično je što takve zapažate i uvijek na vašim stranicama nađemo korisne informacije, tekstove...Pozdrav redakciji od cura
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao jelena visković, Kolovoz 08, 2011
Kada sam prošloga ljeta posjetila Dubrovnik ,od svih suvenira na Stradunu jedino sam ostala impresionirana ovim kamenim posudama.Autor je stvarno taj gospodin o kojemu pišete.Sada maminu vikendicu u Umagu krasi baš jedna đara. Jelena
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Tražite hitno hitno? Želite li podmiriti svoje račun...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajam za pokretanje poslovanja ili plaćanje...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union