Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica arrow Zašto nam se čini da je pohlepa jedini smisao tržišnog natjecanja?
Zašto nam se čini da je pohlepa jedini smisao tržišnog natjecanja?
Ivona Grubišić   
Ponedjeljak, 25 Srpanj 2011
Image
Michael Strong

Michael Strong, John Mackey: Be the Solution: How Entrepreneurs and Conscious Capitalists Can Solve All the Worlds Problems

Ako je naslov knjige "Budi rješenje" važno, podnaslov je još važniji: Kako poduzetnici i osviješteni kapitalisti mogu riješiti sve svjetske probleme. Jedan od autora, Michael Strong ističe da u kapitalističkom sustavu ima mnogo prostora za idealizam, no njegov je najsnažniji argument da je, pod uvjetom da svi svjetski problemi mogu biti riješeni, osviješteni kapitalizam jedino moguće rješenje. U poglavlju "Rješavanje svih ekoloških problema" izvrsno argumentira da politika je dio problema i da su vlasnička prava temelj rješenja. Imate li nekoga tko želi promijeniti svijet, ova će knjiga biti idealan poklon jer je dobro mišljena i došla je u pravo vrijeme. Primorava nas da (po)gledamo oko sebe i vidimo začuđujuće mogućnosti koje svijetu nudi poduzetništvo.

U prošlosti, mnogi su vjerovali da se u javnoj službi zapošljavaš kako bi činio dobro, a poduzetništvom se baviš kako bi zaradio novac. Neki su shvatili da dugoročni uspjeh ili posao ovise o uslužnosti ljudima, a ne zarađivanju novca. Možda jedan od najboljih načina kako biti društveno koristan je i kroz slobodno poduzetništvo. To su shvatili John Mackey (osnivač Whole Foods Marketa), vizionar Michael Strong, mikrokreditor Muhammad Yunus... "Be the Solution" najbolja je knjiga za razumijevanje načina na koji poduzetnici mogu promijeniti svijet.

Možda kao nikad prije, mladi su motivirani željom učiniti svijet boljim. Na žalost, mnogi nemaju ideju kako to postići, a njihovo obrazovanje daje im premalo smjernica. Srećom, ova je knjiga kao autokarte na putu do željenog mjesta koje je mirnije, perspektivnije i u skladu s prirodom. 

Je li krivo tržište slobodnog kapitala?

Ovo je uzbudljivo, motivirajuće i pustolovno štivo koje daje recept za bolji svijet, ali i poticajna i informativna knjiga o srcu kapitalizma kao pokretaču dobročinstava u svijetu i rješavanju brojnih teških društvenih problema. Mnogi su se zasigurno kao studenti naslušali priča kako je za najvažnije svjetske probleme krivo tržište slobodnog kapitala. Oni koji su to tvrdili rijetko su kada imali bilo kakav domišljat ili praktičan plan za rješavanje tih problema. Ova knjiga nudi pristup rješavanju problema koji se vrlo duboko i osobno tiču svih nas. Autori tvrde da su ekonomska sloboda i poduzetničke prilike najbolji uvjeti za inovativan, profitabilan i rastući boljitak za sve. Autor Michael Strong navodi mnogo primjera kako su intervencije javne uprave na tržištu odgovorne za brojne goruće svjetske probleme. Knjiga donosi mnoštvo primjera društveno odgovornog poslovanja koje čini izvanredne stvari. Posebice je užitak poglavlje koje potpisuje dobitnik Nobelove nagrade za mir, Muhammad Yunus, utemeljitelj Grameen Banke i sustava mikrokreditiranja za pomoć siromašnima.

Poglavlje Johna Mackeya o osviještenom kapitalizmu donosi prosvjećujući i iscrpan pogled na gospodarstvo i kako ono može pokrenuti dobročinstvo u svijetu, a istodobno biti profitabilan i kreativan za sve sudionike.

Pronicave i obećavajuće su ideje koje Strong iznosi u svezi očuvanja okoliša i općenito osiguranje vlasničkih prava, te poduzetničkih rješenja zajedničkih problema koja su najperspektivnija u pogledu zaštite prirode. Strongove su vizije budućnosti optimistične i idealističke. Ovo je knjiga za sve koji su vrlo ozbiljni glede društvenih promjena. 

Važno je okruženje ljubavi i uvažavanja

Ukratko, ovo je fenomenalna i snažna knjiga! Trebao bi ju pročitati svaki (mali ili veliki) poslovni čovjek zaokupljen smišljanjem ideja i vizija... U ovoj knjizi Michael Strong predočio je konkretne definicije tih ideja. Elektronski mediji potpuno upravljaju našim doživljajem stvarnosti, a do sada to nitko nije tako precizno artikulirao. 

Zanimljivo je da su pozornost i naglasak autora na stvaranju okruženja ljubavi i uvažavanja prilično krucijalni. Čini se kako dopuštamo kulturne inovacije u svim sferama života osim u obrazovanju.

U sjajnom poglavlju "New Paradigm for Business" Johna Mackeya održivi koncept osviještenog kapitalizma je fantastičan. Jasna je uputa svim poslovnjacima da trebaju razumjeti i usvojiti način kako prilagoditi njihove poslovne modele i usto pomoći u rješavanju većih problema. Pročitate li ovu knjigu, složit ćete se s autorima.

Želite li pridonijeti stvaranju svijeta boljim mjestom za život, i imate nesalomljiv poduzetnički duh, ovo je knjiga za vas. Ovo je vrijeme za činiti dobro i činiti to dobro. Mišljenje da je smisao tržišnog natjecanja pohlepa, ogromna je pogrješka i možete naraštajima koji dolaze pomoći da ju ne ponove.

Hits: 1943
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union