Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica arrow Održivi protiv ljudskog razvoja
Održivi protiv ljudskog razvoja
Željka Mandić   
Četvrtak, 01 Prosinac 2011

Dražen Šimleša | Ekološki otisak: Kako je razvoj zgazio održivost

Ekološki otisak daje i odgovor kakav to svijet ostavljamo budućim generacijama. A ova knjiga propitkuje i postoje li društveni akteri koji su stvarno spremni na promjene i za održivi razvoj
Koliki je vaš ekološki otisak?
Održivost, održivi razvoj....da, održivi razvoj postao je jedan od prisutnijih pojmova, kako u znanosti, tako i u civilnom sektoru,medijima, svakodnevnom životu. Pa opet, još je uvijek velika nepoznanica, posebice kada se postavi pitanje kako taj održivi razvoj primjeniti u stvarnosti. Baš na tragu realnih i praktičnih znanja i alata, modela i tehnologija knjiga je dr. sc. Dražena Šimleše, Ekološki otisak: Kako je razvoj zgazio održivost. Dražen Šimleša piše iz dubokog osobnog uvjerenja i ozbiljno „potkovan“ znanjem, i to čitatelj uistinu može osjetiti. I puno toga naučiti.

Primjerice, pomoću indikatora održivog razvoja,ekološkog otiska i indeksa ljudskog razvoja tražiti odgovore o svijetu u kojemu živimo i kojeg ostavljamo budućim generacijama. Pitamo se postoje li društveni akteri koji su spremni, koji imaju sposobnosti i odlučnosti, poslužiti kao eventualni model održivog razvoja? Ako postoje, s kojim to političkim strategijama, primjenjivim znanjima i praktičnim vještinama ostvaruju održivi razvoj?

Hrvatska-zemlja iznimne biološke raznolikosti i razvojne "jednolikosti" 

Posebno se razmatra stanje u Hrvatskoj, tranzicijskoj zemlji koliko iznimnoj u biološkoj raznolikosti, toliko upornoj u razvojnoj jednolikosti! Dražen Šimleša, autor nekoliko knjiga o održivom razvoju i utjecajima globalizacije i tehnološkog razvitka na kvalitetu života, u ovoj knjizi traga za odgovorima na pitanje kako je moguće da se u trenutku globalne sveprisutnosti održivog razvoja u medijima, znanosti, politici, poslovnom sektoru i civilnom društvu, stanje u planetarnom okolišu, u svjetskoj biološkoj raznolikosti i planetarnoj klimi kontinuirano pogoršava.

Osnovna autorova hipoteza je da se danas održivi razvoj ne primjenjuje u dovoljnoj, odnosno potrebitoj mjeri i opsegu, zbog jakih prepreka, odnosno interesa određenih socijalnih aktera, velikog utjecaja tih društvenih aktera i premoći procesa koji djeluju kao prepreka za primjenu održivog razvoja, a ne zato što ne postoje kvalitetna znanja i strategije koje promoviraju prakticiranje održivog razvoja. U fokusu ove knjige jest upravo razmatranje odnosa između onoga što koči održivi razvoj i njegovih mogućnosti.

U čemu je osobita vrijednost ove knjige zbog čega je i naša preporuka?

Ovom knjigom po prvi smo puta dobili empirijski utemeljenu usporedbu ekološkog otiska i indeksa ljudskog razvoja za Hrvatsku, a glavna poruka štiva je pokazati kako danas za primjenu održivog razvoja nije problem nedostatka znanja ili strategija o tome kako živjeti održivo, već prevlast prepreka za aktivnu primjenu održivog razvoja. Ujedno i pozivnica da se „svrstate“ na stranu onih koji aktivno pristupaju održivom razvoju!

Hits: 3309
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union