Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jun 27th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica
Radionica
Virtualni ženski poduzetnički centar organizira besplatne edukacije u suradnji s Gradom Lipikom
Tea Plenar   
Četvrtak, 23 Oľujak 2017
Image
Sanela Dropulić u društvu gradonačelnika Lipika

Koliko je znanje moć najbolje pokazuju članice i članovi Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, ali i svi zainteresirani za poduzetništvo, koji su pohodili edukacije za što lakše poslovno snalaženje na tržištu.

U posljednjih mjesec dana Virtualni ženski poduzetnički centar u suradnji s nekoliko hrvatskih gradova održao je cijeli niz besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike, kao i sve one koji to žele postati.

Edukacije su do sad održane u Osijeku, Sisku, Zaprešiću i Novoj Gradiški uz sudjelovanje više od 300 polaznika koji su aktivno sudjelovalo u njima. Edukacije se u potpunosti financiraju iz proračuna jedinica lokalne vlasti ili fondova EU. 
 
 
Zagreb će u travnju ugostiti prvu konferenciju o migrantima poduzetnicima
Tea Plenar   
Petak, 24 Veljača 2017
Image
Izvor: okus-doma.hr

Centar za mirovne studije u suradnji sa Zadrugom za interkulturalnu suradnju Okus doma, te uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu organiziraju prvu konferenciju o migrantima poduzetnicima. Konferencija će se održavati od 24. do 28. travnja 2017. godine u Zagrebu.

Panel diskusije i predavanja su samo dio onoga što će biti prezentirano na najavljenoj konferenciji. Naglasak će biti na razmjeni iskustava i primjera dobre prakse te na poduzetničkom sajmu i treninzima koje će predvoditi iskusni mentori.
 
 
Prostoripacija! progovorila o upravljaju i oživljavanju javnih prostora u Čakovcu
Tea Plenar   
Četvrtak, 23 Veljača 2017
Image
Izvor: Društveni centar Čakovec

Platforma za Društveni centar Čakovec organizirala je u subotu, 18. veljače 2017. godine cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom Prostoripacija! koja je u čakovečkoj zgradi Scheier okupila dvadesetak lokalnih umjetnika, kulturnih i društvenih aktivista, te više od stotinu sudionika/ica, piše portal novo.hr.

Program je uključivao niz prezentacija, predavanja i drugih aktivnosti: izložbu fotografija koja problematizira korištenje javnih prostora u Međimurju, otvoreni atelje četvero mladih međimurskih likovnih umjetnika, promociju važnosti učenja kroz igru i inkluziju djece s teškoćama u razvoju u aktivnosti u zajednici, književni susret i razmjenu knjigu/stripova/fanzina te besplatno fotografiranje za sve posjetitelje.

 
Ako želimo novac iz fondova ciljevi projekta moraju imati uporište u europskim strategijama
Tea Plenar   
Srijeda, 25 Siječanj 2017
Image
Sudionici konferencije

Tijekom prvog dana međunarodne konferencije ''Održivost civilnog društva u novim zemljama članicama Europske unije i uloga EU fondova'', koja se održavala od 23. do 25. siječnja 2017. u Zagrebu, govorilo se o iskustvima i problemima korištenja EU fondova u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini te kako se pripremaju za prelazak na decentralizirani sustav.

Drugi je dan konferencije bio rezerviran za iskustva iz naše zemlje koja je punopravnom članicom Europske unije postala još 1. srpnja 2013. godine i koja u razdoblju 2014./2020. iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova na raspolaganju ima 10,676 milijardi eura. 

 

 
O spremnosti i kapacitetima susjednih zemalja za decentralizirani sustav EU fondova
Tea Plenar   
Srijeda, 25 Siječanj 2017
Image
Sudionice konferencije

Iskustva korištenja pretpristupnih fondova i priprema za decentralizirani sustav, te doprinos EU fondova razvoju civilnog društva samo su neke od tema o kojima se govorilo tijekom prvog dana međunarodne konferencije ''Održivost civilnog društva u novim zemljama članicama Europske unije i uloga EU fondova'' koja se održavala od 23. do 25. siječnja 2017. u Zagrebu u organizaciji Cenzure Plus.

Gošće iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije govorile su o izazovima i problemima s kojima se susreću organizacije civilnog društva u zemljama iz kojih dolaze, te koliko politička situacija utječe na uspješnost povlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova Europske unije i održivost udruga.
 

 
Novi oblici financijske podrške udrugama samo su jedan od brojnih prioriteta buduće Strategije
Tea Plenar   
Utorak, 24 Svibanj 2016
Image
Vesna Lendić Kasalo, Sandra Pernar i Milana Romić

Konferencijom ''Uloga udruga u društveno-ekonomskom rastu i demokratskom razvoju'' započeli su ovogodišnji, peti po redu Dani otvorenih vrata udruga 2016. koji se ove godine održavaju od ponedjeljka, 23. do srijede, 25. svibnja u cijeloj Hrvatskoj. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao je spomenutu konferenciju kako bi se istaknula važnost djelovanja udruga i njihov utjecaj na širu lokalnu zajednicu. 

Prijepodnevni dio konferencije bio je rezerviran za raspravu o prioritetima Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u razdoblju od 2017. do 2021. godine, dok se u drugom dijelu konferencije govorilo o novim modelima financiranja programa i projekata organizacija civilnog društva. 

Vesna Lendić Kasalo iz Ureda za udruge u svom je izlaganju istaknula važnost povećanja vidljivosti udruga i njihovog djelovanja, te uključivanje organizacija u javne rasprave s ciljem dobivanja pravovaljanih informacija s terena. Naglasila je i kako Strateški dokument obvezuje sva u njega uključena tijela na aktivno postupanje, te je najavila osnivanje stručne radne skupine koja će krenuti s izradom nove Strategije čije se predstavljanje planira za početak 2017. godine. Lendić Kasalo je također iskoristila priliku i najavila kako Ured za udruge planira do kraja 2016. godine objaviti ukupno šest natječaja za organizacije civilnog društva.

Nakon stanke konferencija je nastavljena okruglim stolom o novim modelima financiranja programa i projekata organizacija civilnog društva na kojemu su sudjelovali Dražen Šimleša iz Institut  društvenih znanosti Ivo Pilar i ZMAG-a, Goran Jeras iz Zadruge za etično financiranje, Luka Piškorić iz Kretaivnog centra Poligon iz Slovenije, Drago Vručinić iz Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah i Hrvoje Hafner iz Doniralice. 

U raspravi su predstavljena iskustva korištenja različitih modela financiranja, govorilo se o privlačenju privatnog profitnog sektora u filantropske aktivnosti, te mogućnostima koje se otvaraju osnivanjem prve etične banke u Hrvatskoj.

Kako bi se dodatno raspravilo o važnim temama vezanim za civilni sektor Republike Hrvatske sudionici konferencije su mogli sudjelovati u jednoj od tri rasprave: Djelovanje organizacija civilnog društva u međunarodnom kontekstu – utjecaj na kreiranje i provedbu politika; vidljivost programa udruga u javnosti; te praksa hrvatskih sudova u vezi s ostvarivanjem prava na slobodno udruživanje. 

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske već tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga kako bi građanima bio omogućen uvid u aktivnosti i djelovanje udruga kroz organizaciju brojnih kreativnih radionica, predavanja, predstava, akcija, te kako bi se građane potaknulo na uključivanje u volonterske programe.

Prioriteti buduće Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u razdoblju od 2017. do 2021. godine:

- poboljšanje djelotvornosti, osiguranja i transparentnosti postojećih i novih oblika institucionalne, normativne i financijske potpore razvoju civilnog društva na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini; 

- osiguranje analitičke, statističke i znanstvene podloge za djelovanje i vrednovanje organizacija civilnog društva; poticanje i unapređenje provedbe savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, te promicanje sustava e-Savjetovanje na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini; 

- poticanje primjene Povelja i Deklaracija o suradnji organizacija civilnog društva i lokalne/regionalne zajednice s ciljem osiguravanja uvjeta za djelovanje i razvoj civilnog društva na lokalnim razinama; 

- poticanje kulture participacije i razvoja novih modela organiziranja građana i i udruga s ciljem postizanja društvene promjene, te veće vidljivosti i značaja društvenog djelovanja za podizanje razine otvorenosti, solidarnosti i demokracije u zajednicama; naglašavanje važnosti formalnog i neformalnog cjeloživotnog obrazovanja građana za razvoj i promicanje vrijednosti kritičkog razmišljanja i kulture dijaloga i demokracije; 

- razvijanje novih oblika potpore i razvoj neprofitnih medija. 


 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 10 od 68
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union