Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Zašto biti društveno odgovoran?
Zašto biti društveno odgovoran?
Eleonora Dukovac   
Ponedjeljak, 24 Rujan 2007
Zašto biti društveno odgovoran u zajednici koja se uglavnom tako ne ponaša i sve mjeri novcem? Možda iznenađujuće, ali i društveno odgovorno ponašanje donosi dobit.

Dobri, iskusni i vizionarski lideri u poslovnom sektoru svjesni su da im je težnja za pukim zgrtanjem dobiti kratkoročan uspjeh. Na tržištu valja i opstati. Društvena odgovornost donosi tvrtki i veći ugled, veći ugled stvara bolji imidž, a dobro je poznato kako bolji imidž donosi i veći profit.

DOP diže cijenu dionicama

U državama Zapadne Europe i Sjeverne Amerike, društveno odgovorno poslovanje postaje imperativ. Primjerice BT Mobile u Velikoj Britaniji procjenjuje da aktivnosti društveno odgovornog poslovanja doprinose s 25 posto ugledu poduzeća i zadovoljstvu potrošača! DOP poboljšava poslovne prakse i raste pod pritiskom javnosti, posebice potrošača te nevladinih organizacija zabrinutih za povrede ljudskih prava i uništavanje okoliša.

Neizostavan je i pritisak financijskih tržišta jer društvena reputacija poduzeća sve više utječe na vrijednost dionica i odluke ulagača. S obzirom na to da će Hrvatska biti članicom Europske unije, poduzeća koja razmišljaju ili već uvode DOP, zapravo, kreiraju mudru i financijski plodonosniju politiku.  Na primjer, sve je više dokaza da u poduzećima koja pružaju profesionalne usluge, mlada i perspektivna radna snaga od potencijalnog poslodavca traži dokaze o provođenju DOP-a.

Uvode se posebni parametri mjerenja 

No, i stvarna mjerila tržišta, a to su burze govore u prilog razvijanju i poticanju društveno odgovornog ponašanja. Za biznismene, upravo je kotacija na burzi najbolja motivacija. Vrijednost dionica tvrtke u nekim praksama ovisi i o stupnju društvene odgovornosti te iste tvrtke. Uvode se, naime, posebni parametri i kriteriji vrednovanja vrijednosnih papira koji se izražavaju društvenim indeksima kao što je, primjerice, Domini 400 društveni indeks (Domini 400 Social Indeks – DSI). Uz globalni indeks vrijednosti dionica tvrtke Dow Jones uvodi Indeks održivosti (Dow Jones Sustainability World Indeks) koji, zapravo, odražava stupanj društvene odgovornosti neke tvrtke. Na taj način, društveno odgovorno ponašanje utječe i na burzovni indeks.

Važnu ulogu imaju ostali sektori 

Dow Jones je pred svjetske kompanije tako stavio vrlo stroge kriterije kroz koje se određuje indeks održivosti, odnosno društvene odgovornosti. Neki od tih kriterija su da poslovna strategija tvrtke treba uključivati načine postizanja ekonomske, ekološke i društvene odgovornosti, stalna ulaganja u inovacije te briga o interesu zaposlenika i sudionika u partnerskim projektima. U svakom slučaju, kotacija na svjetskim burzama bitan je i vitalan interes stimuliranja društveno odgovornog ponašanja. Ipak, nije jedini pokretač za stvaranje atmosfere društvene osjetljivosti. Važnu ulogu imaju i pripadnici ostalih sektora, građanske inicijative, ustanove, institucije i vladajuće strukture. Tek kroz njihovu suradnju društvena  odgovornost stječe čvrstu osnovu za dugoročni razvoj.

Hits: 9577
Komentari (1)Add Comment
...
napisao mila, Svibanj 22, 2009
meni nije bas jasno zasto se to mora nekome dodatno objasnjavati... pa stara je stvar da je samo zadovoljan radnik dobar radnik, a dobar radnik donosi dobit svom poduzecu...
report abuse
vote down
vote up
Votes: +2

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union