Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Slapovi ekopoduzetnici u posjetu slavonskim ekološkim imanjima
Slapovi ekopoduzetnici u posjetu slavonskim ekološkim imanjima
Saša Bajamić   
Srijeda, 04 Lipanj 2008
Već u ranu zoru autobus iz Osijeka krenuo je u obilazak Ekoloških imanja Slavonije. Prvu skupinu polaznika Slapovog obrazovanja za ekološku proizvodnju u okviru projekta YES pokupio je u Orahovici, a druga se ukrcala U Našicama. Tridesetak 'eko putnika' zaputilo se na Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jug u Nizi.
"Ovo je putovanje zapravo zaokruživanje prvog dijela edukacije u kojoj smo obradili teorijski i praktični dio ekološke proizvodnje, gdje smo se upoznali sa svim zahtjevima koje zakon postavlja pred poljoprivrednog proizvođača koji se želi baviti organskom proizvodnjom i svim ostalim praktičnim primjenama raznih tehnika u takvoj vrsti uzgoja hrane. Danas ćete vidjeti kako to izgleda u praksi, kod nekih od najuspješnijih primjera ekoproizvodnje u Slavoniji", istaknula je voditeljica projekta Tatjana Ordanić na putu prema Nizi, gdje je ekopoduzetnike dočekala srdačna Marica Jug i uz pomoć Ivana Miličevića iz BIOPE ih provela svojim voćnjacima, hladnjačom i upoznala s proizvodnim procesima, nakon čega ih je ponudila svježim jagodama, sokovima i drugim proizvodima iz svog eko asortimana. Naravno, strpljivo je odgovarala na sva konkretna pitanja koja su dolazila od zainteresiranih gostiju.

Imanje Jakovina u Ivandolu
Ekopoduzetnici su se u Ivandolu upoznali s ekološkim uzgojem koza
 Druga postaja eko puta bio je Ivandol. Na idiličnom, brežuljcima okruženom imanju ekobus dočekao je Davorin Jakovina, ekološki uzgajivač koza i proizvođač eko kozjih proizvoda.
"Ekološko domaćinstvo zahtjeva dosta strpljenja, predanosti i uloženog vlastitog rada. Upravo nam je rad jedan od ključnih problema, jer teško je pronaći radnu snagu koju bi angažirali da se zajedno s nama aktivnije bavi ovom djelatnosti", rekao je Jakovina tijekom razgledavanja njegova imanja, na kojem je osim koza i mladih kozlića, Jakovina demonstrirao i održavanje površina na kojima se uzgaja hrana za te koze. U kvalitetu proizvodnje gosti su se uvjerili kušavši svježi kozji sir, kozje mlijeko i specijalno pripremljeni puding s kozjim mlijekom, nakon čega su se zaputili u srce zlatne doline - Sloboštinu.

TKO JE EKOPODUZETNIK?

YES - Ekopoduzetnik naziv je projekta Udruge za kreativni razvoj Slap koji ima za cilj sposobljavanje poljoprivrednih proizvođača za ekološku proizvodnju i poduzetnički nastup na tržištu (uključeno 60ak eko-poljoprivrednika). Ekoproizvođačima će po završetku edukacije biti ponuđena mogućnost MIKROKREDITIRANJA, iznosima do 10.000 eura uz povoljnu kamatnu stopu. Izradom Web-shopa ekopoduzetnicima će se pružiti mogućnost prodaje svojih, sve traženijih, ekoloških proizvoda putem interneta.

Prvi ciklus edukacije obuhvatio je teoretska znanja iz područja organske proizvodnje, a posjet eko imanjima bio je kraj tog prvog dijela. U drugome dijelu naglasak će biti stavljen na poduzetničke vještine, nastup na tržištu, marketing i sve ostalo što je potrebno da bi se proizvodi uspješno prodali. Nakon drugog ciklusa edukacija, Slap ostaje uz poduzetnike i u naredne dvije godine osigurava im kontinuirano praćenje i konzultantsku pomoć, kako bi uspjeli u svojim poduzetničkim namjerama.

"Osim što proizvodimo ekološki, ovdje nastojimo zaista i živjeti u skladu s prirodom, koja je posljednjem stoljeću toliko toga pretrpjela i mi joj nastojimo pomoći da se oporavi. Krenuli smo od sebe i nadamo se da ćemo svojim primjerom pokazati kako se to radi, te da će što više ljudi prihvatiti takav način proizvodnje", rekla je, pozdravivši okupljene, Hela Liverić iz Eko Centra Mavrović. Nakon ručka u kojem su se našle delicije s imanja, provela je ekoproizvođače jednim od najpoznatijih eko imanja u Hrvatskoj, koje je pod vodstvom bivšeg boksača Željka Mavrovića i pokrenulo renesansu ekološke proizvodnje u Slavoniji, a danas se prostire na 400 hektara i zapošljava 30ak djelatnika. Iako oduševljeni viđenim, neki od prisutnih ipak su se požalili kako je ekološka proizvodnja još uvijek teško isplativa djelatnost.

Cijena hrane raste, pa tako i one organske 

"Važno je ustrajati. Uz trenutna kretanja cijena hrane na svjetskim tržištima i sve veću popularnost organske hrane, siguran sam da ćete već za godinu dana osjetiti pomake na bolje", raspršio je sumnje u isplativost ekološke proizvodnje jedan od sudionika putovanja Juraj Fofonjka, dogradonačelnik Orahovice. No, ono oko čega su se svi složili jest činjenica da je ekološkim proizovđačima nužno pružiti više poduzetničkih znanja, jer znati proizvesti danas nije dovoljno. Proizvođač mora ono što proizvede znati i prodati, a jedno će mu ta vještina osigurati dostatnu zaradu za pokrivanje troškova. Upravo stoga iskazano je i veliko zanimanje za nastavak obrazovanja u kojem bi se trebale pokriti upravo poduzetničke i marketinške teme.

Posljednja je postaja ekobusa bilo mjesto Mokreš i imanje Slavka Vukovića na kojemu se uzgaja ljekovito i začinsko bilje, povrće, stare sorte jabuka i izrađuju džemovi i slični eko proizvodi. Upravo je kolačima i juhom od bilja uzgojenog na imanju okončan uspješan, ali i zbog jarkog sunca i visoke temperature naporan dan, tijekom kojeg su se sudionici Slapova projekta upoznali s mogućnostima ekološke proizvodnje iz prve ruke - od onih koji se time i sami bave.

Eko Centar Mavrović
Osim dobre hrane, u Eko Centru Mavrović ekopoduzetnici su dobili i pregršt korisnih informacija

Hits: 4787
Komentari (1)Add Comment
...
napisao posjetitelj, Lipanj 04, 2008
krasne fotografije.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union