Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Kako izgraditi grad iz dječje mašte?
Kako izgraditi grad iz dječje mašte?
Saša Bajamić   
Četvrtak, 18 Listopad 2007

Crtež Iloka kakvog djeca želeNa ovoj je slici grad kakav djeca žele. Svi su sretni, u ljubavi, nema automobila, a igrališta posvuda. Je li tako nešto danas zaista moguće izvesti? Ako klinci mogu, zašto bi odraslima tako nešto trebalo predstavljati problem? Potrebno je samo htjeti. A odrasli su, kažu djeca, od posla zaboravili kako se mašta. Neki ipak nisu! Na okruglom stolu organiziranom u okviru CARDS programa, sastali su se predstavnici udruga i lokalne samoprave kako bi pokušali maštati o stvaranju Iloka sa slike učenika 5. razreda tamošnje osnovne škole.

Saznali su tako Iločani koje korake trebaju poduzeti kako bi krenuli u tom smjeru. Na primjeru Općine Lovas, za kojom, prirodnim potencijalima ne zaostaju u niti jednom aspektu, vidjeli su kako se organizirati i uzeti novac predpristupnih fondova iz EU, na dobrobit čitave zajednice. Iskustva sa zapada, predstavljena u izlaganju Rafala Kunaszyka, voditelja CARDS tima za Hrvatsku, dodatno su upozorila Iločane na važnost partnerskog povezivanja.

"Udruge same, baš kao niti lokalna vlast ne mogu same napraviti ništa da privuku kapital predpristupnih fondova. On će u zajednicu doći samo putem partnerstava, ali ne onih na papiru, nego istinskih, kojima je cilj podići kvalitetu života", istaknuo je Rafal.

Organizirala se i Osječko-baranjska županija. Njena regionalna razvojna agencija prisutna je u Bruxellesu, na samom izvoru informacija. "Agencija je angažirana na brojnim projektima. U njoj rade ljudi koji su svojim znanjem, ali i zalaganjem spremni i sposobni donijeti novac za razvojne prokete u zajednici, ali i osigurati sebi plaću. Ne samo sjediti i čekati da ju netko drugi isplati", istaknula je u ime agencije Gordana Stojanović.

Kako Ilok može krenuti u smjeru razvitka? Ako Lovas može, mogu svi. Nezaposlenost, slabo gospodarstvo i zapuštenost nikako ne mogu biti izgovori. S time se složio Damir Remenar, predsjednik iločke udruge inovatora. "Bez ičije pomoći organizirali smo sajam inovacija. Za prvo izdanje mogu reći da smo ga uspješno izgurali. Pošto vidimo da u Iloku postoji zanimanje za tehniku, a djeci treba ponuditi mogućnost da se bave nečime, želja nam je otvoriti dom tehničke kulture", kaže Remenar. Kao idealno sjedište budućeg doma vidi staru zgradu ambulante.

"Stara ambulanta idealan je prostor za dom tehničke kulture. Tamo bi se mogli smjestiti inovatori, modelari, informatičari, radioamateri i svi ostali koji bi se bavili tehnikom. Osim toga prostora je dosta i za ostale udruge. Svi zajedno mogli bi učiniti puno za taj prostor, a samim time i za naš grad", priča Remenar. Upravo u tom projektu leži sjeme jedne uspješne iločke priče. U kojoj će ga mjeri lokalna zajednica prepoznati, a nakon toga fondovi EU financijski podržati, ovisi jedino o volji i inicijativi koja treba doći od samih Iločana.

Hits: 5099
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union