Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Energetska agencija Slavonije i Baranje kao savjetovalište o obnovljivim izvorima energije
Energetska agencija Slavonije i Baranje kao savjetovalište o obnovljivim izvorima energije
Barbara Becker   
Utorak, 02 Rujan 2008
Energetska kuća kao rezultat prijekta Energetski učinkovita SlavonijaPred oživotvorenjem je ideja Ekološkog društva Zeleni Osijek o pokretanju i radu Energetske edukacijske agencije istočne Hrvatske. Novac za realizaciju stigao je prvo iz CARDS-a 2004, a potom je podržan i kroz program PHARE 2006 u segmentu regionalne međunarodne suradnje, a u visini od 280.000 eura. Prvi korak je već napravljen – krajem prošle godine u rad je pušten besplatni energetski telefon na broju 0800 200 186. Putem njega građani mogu dobiti odgovore u svezi nedoumica vezanih uz energetsku učinkovitost i uštedu energije u stanovima i obiteljskim kućama, ali i pitanjima vezanim uz obnovljive izvore energije. Na taj način Zeleni Osijek, kako je već ranije istaknula Marija Jurčević, želi stvoriti uvjete u kojima će agencija djelovati kao savjetovalište za regiju Slavoniju i Baranju te izraditi bazu podataka i edukacijske programe o aktivnostima potrebnim za povećanje energetske učinkovitosti i primjeni obnovljivih izvora energije. Nositelj ovoga projekta službeno naslovljenog "EE Slavonia", a koji bi se trebao protegnuti kroz idućih 15 mjeseci je Grad Osijek uz Talijane iz Energetske agencije u Udinama dok su partneri nevladina udruga Zeleni Osijek, Regionalna razvoja agencija Slavonije i Baranje, a suradnje na njemu prihvatila se i osječka tvrtka Solar System.

Uskoro osnivanje Agencije

"Ekipa koja će provoditi aktivnosti u sklopu projekta EE Slavonia, a što je engleski akronim za Energy Efficient Slavonia ili «energetski efikasna Slavonija", tijekom nekoliko idućih mjeseci pripremit će aplikaciju i za natječaj EU Intelligent energy Europe. Očekuje se da će Agencija biti osnovana do kraja realizacije ovoga projekta», naveo je Goran Pichler jedan od sudionika ovoga projekta.

Edukacija o energetskoj učinkovitosti 

Shematski prikaz pasivnog grijanjaSjedište buduće Agencije kako je planirano, trebalo bi se «useliti» u suteren «Energetski nezavisne kuće» izgrađene na desnoj obali rijeke Drave u osječkom Donjem gradu, a koja se nalazi u vlasništvu Grada Osijeka. Dodatnom prednošću ovoga projekta smatra se, kako je već ranije navedeno, što će se primjeri održive i energetski efikasne gradnje moći vidjeti na prezentacijskim primjerima poput presjeka zidova i krova te na demo objektu energetski nezavisne kuće, prve takve na području jugoistočne Europe. Planirano je, također, da se tijekom PHARE programa višestruko poveća aktivnost provedana za CARDS-a. Najvažnije je pri tome, smatra Pichler, izraditi energetsku bazu svih objekata u gradskom vlasništvu kao i njihove energetske audite, službeno pokrenuti energetsku agenciju grada Osijeka te organizirati najmanje 12 energetskih izložbi, više predavanja i seminara. Istovremeno će se raditi na opremanju prostora demonstracijskog objekata kao i nabavci opreme za energetske audite i mjerenja. Za rad energetske agencije osiguran je i kombi u kojem će se trajno montirati prezentacijsko edukacijska oprema.  Po završetku Phare projekta, prostor, kadrovi i oprema nastali za njegove realizacije, trebali bi predstavljati bazu za osnivanje regionalne energetske agencije Slavonije i Baranje koja bi, kako je planirano, okupljala najmanje pet županija istočne Hrvatske.

Hits: 4272
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union