Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Međusektorskom suradnjom do Fuzije
Međusektorskom suradnjom do Fuzije
Saša Bajamić   
Nedjelja, 24 Kolovoz 2008
ImageU Valpovu 28. i 29. 8. 2008. u dvorcu Norman Prandau održat ce se treći po redu festival FUZija u organizaciji Ministarstva kulture, Urbancluba, grada Valpova, Agencije za društvene promjene i UHDDR-a.
 
"Valpovo je u vremenu nakon rata postalo sredina u kojoj je dominantna glazba postao pravac koji nazivamo narodnjaci ili turbo-folk, razočarani su bili u valpovačkom Urbanclubu, ogranku tamošnje Agencije za društvene promjene."Sjetimo li se kako je taj geografski dobro položen i mali urbani slavonski gradić prije 90-ih važio za urbanu, rock i disco sredinu, činjenica je to od koje svakako bole uši, ali više od toga boli dobar ukus", složili su se i odlučili tome stati na kraj. Prije tri godine pokrenuli su festival pod nazivom Fuzija.

Suradnja svih sektora 

FESTIVAL FUZIJA je, poručuju iz Urbancluba, u samo dvije godine postao najkvalitetniji urbano-kulturno-događaj  u Vapovštini. Nije to subjektivna ocjena organizatora, kažu, nego to potvrđuju i broj gledatelja, kvaliteta kulturnog programa i medijsko praćenje te marketinška promocija. U organizaciju festivala uključene su brojne organizacije, institucije, pojedinci - pripadnici svih sektora. Velik posao odrađuju lokalne organizacije iz Valpovštine (Crveni križ, Izviđači, Branitelj, Klubovi mladih...) i šire (Mini teatar Osijek, Klub mladih Donji Miholjac, UKE – Križevci, Clubture...) Događaj  kontinuirano prati i Ministarstvo kulture (već treću godinu), Ministarstvo obrane, Osnovnai srednja škola u Valpovu, Šumarija, a festival je u dvije godine vidjelo  5.000 posjetitelja.

Rat narodnjacima 

Prvim festivalom FUZIJA (Festival umjetnika, znanstvenika i aktivista) 2006. godine u Valpovu je, kažu članovi Urbancluba, objavljen tzv. „rat narodnjacima“ odnosno, barem su ga pobornici te scene tako doživljavali iako je organizatorima cilj bio samo promovirati nešto drugo, dopuštajući i tim narodnjacima da se razvijaju bez ikakvih otrovnih strelica. Nastupilo je tada deset bendova, a glavna zvijezda, tzv. head-liner, bila je rock-skupina VATRA koja je osvojila brojne diskografske nagrade za svoj stvaralački i umjetnički rad.

Sljedeće godine, head-liner na festivalu Fuzija bio je sastav The Beat Fleat (TBF) koji je uz desetak bendova okupio zavidan broj posjetitelja. U pravom festivalskom ozračju, publika je plesala u dvorištu i prostoru Dvorca Prandau Norman. Festival je ostavio i neke repove. Još su svježa sjećanja Urbanclubovaca na, kako kažu, medijsku hajku o famozne 173 prijave za „rušenje dvorca“. No, hrvatski branitelji(UHDDR) koji su na istom festivalu odradili ulogu službenoga osiguranja, pobili su zlurade komentare malograđanskih skupina, napominju u Urbanclubu, koje je mahom samo smetala «glasna glazba do kasno u noć». Za dobru zabavu, zaključuju, nekad je potrebno malo pretrpjeti. Branitelji su tada izjavili: „Mi smo bili osiguranje i naša djeca su bila na koncertima FUZIJE, te potvrđujemo kako je sve proteklo izuzetno dobro i bez incidenata.“ (Glas Slavonije).

Medijsko-festivalski hit istočne Hrvatske 

Uz to, sama činjenica da je Minstarstvo kulture već treću godinu zaredom donator, kao i Ministarstvo obrane, te čitav spektar civilnih lokalnih, regionalnih i međunarodnih inicijativa, udruga i mreža, jasno pokazuje kako izvan kruga Valpovštine sa svih razina dolaze samo pohvale ovom festivalu. "Svi smatraju kako se u Valpovu događa nešto fantastično (dokaz tome je i ankata koju smo proveli na službenoj stranici festivala gdje je na pitanje „Treba li gradu Valpovu festival Fuzija?” 96 posto odgovora bilo pozitivno), a samo dio, moramo to nerado istaknuti, ljubomornih pojedinaca urušava započeti medijsko-festivalski hit ovoga dijela Istočne Hrvatske", zadovoljni su u Urbanclubu.

Osim koncertnih događanja na festivalu FUZIJA bile su organizirane i ekološke radionice duž toka rijeke Drave, okrugli stolovi sa zanimljivim temama poput „KAKO MOTIKOM PO GLOBALNOM SELU KOPATI“, te ETNO radionice, izložbe (slika i fotografija) i projekcije (DORF). Sve je pridonjelo da svaki posjetitelj, a na prošlogodišnjoj Fuziji ih je sveukupno bilo gotovo 2.000, upozna Valpovo i Valpovštinu kroz tradicijsku, ali i urbanu prizmu. U Urbanclubu očekuju da će FUZija zaživjet i ove godine i to najjača i najbolja do sad, te vas sve pozivaju da dođete i osjetite kako suradnja funkcionira na djelu.

Prvi dan - Rock

Drugi dan - electronica

Hits: 2860
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union