Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Zaklada Erste svojim nagradama promiče društvenu integraciju
Zaklada Erste svojim nagradama promiče društvenu integraciju
Željka Mandić   
Petak, 05 Rujan 2008
Nagradni fond 285.000 euraDjelovati društveno angažirano, pozitivno – moglo bi se pozitvno odraziti i na računu vaše udruge! Naime, Zaklada ERSTE ovih je dana objavila poziv za podnošenje prijava za projekte čiji je cilj društvena promjena i angažirano djelovanje. Neprofitne organizacije, državne uprave, udruge građana i privatne inicijative, vjerske zajednice i mediji u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji, mogu se tako prijaviti na natječaj kojim se dodjeljuju nagrade u ukupnoj visini od 295.000 EURA. Nagrada Zaklade ERSTE bit će uručene u lipnju 2009. godine. Pružanje financijske potpore dobitnicima za njihovu kontinuiranu posvećenost – ukupno će biti nagrađeno deset projekata, a još deset će dobiti počasne nagrade – samo je jedna od prednosti ove nagrade. Uz to, ukupno šezdeset finalista dobit će i pozivnicu na svečanu dodjelu nagrada u Bukureštu u lipnju sljedeće godine.  Ni to nije sve! Svih 60 finalista bit će također dijelom video prezentacije koja će biti predstavljena na ceremoniji dodjele nagrada. Oni će time, smatraju u Zakladi,  dobiti i svojevrsnu platformu koja će im osigurati veću pozornost javnosti i samim time popularizaciju njihovih aktivnosti.

Na temelju čega se ocjenjuju projekti? Kriteriji su “učinkovitost i konkretna korisnost za društvo”. Međunarodni žiri sastavljen od 16 stručnjaka će zatim ocijeniti užu listu i izabrati 60 finalista. U drugom krugu, žiri će odabrati deset pobjedničkih projekata i deset za počasne nagrade.

Pomaganje onima koji si ne mogu pomoći 

Nagradni fond
Prva nagrada: 40.000 eura
Druga nagrada: 30.000 eura
Treća nagrada: 20.000 eura
4. do 10. mjesto: 15.000 po dobitniku
Javna priznanja za još 10 organizacija (11. do 20. mjesto): 10.000 eura po dobitniku

Svatko tko podupire socijalnu integraciju – shvaćenu tako da podrazumijeva sve aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje stabilnog i pravednog društva, a obuhvaća i ugrožene osobe, skupine u nepovoljnom položaju i osobe s posebnim potrebama – ima pravo prijaviti se na natječaj za nagradu. Iako se društveno angažirano ponašanje može sasvim jednostavno pokazati, ono nije unaprijed pretpostavljeno: odnosi se na pomaganje drugima koji ne mogu pomoći sami sebi. Društvene i etničke manjine, osobe s invaliditetom i osobe s traumama, djeca i odrasli na marginama društva  – svi oni imaju koristi od takve posvećenosti – priopćuju iz Zaklade.

Dodajmo; otkako je uvedena početkom 2008. godine, nagrada Zaklade ERSTE je znatno porasla u opsegu i veličini: nagrada je  uvećana gotovo pet puta, rastući od 60.000 EURA u 2008. na gotovo 300.000 EURA -  koliko će biti dodijeljeno u 2009. godini, a lista zemalja sudionica je proširena. “Naš cilj je jasan: podržati što više inovativnih i svrsishodnih projekata”, kaže član Odbora Zaklade ERSTE Boris Marte, te dodaje “Takav cilj jasno zahtijeva kontinuirano proširivanje naših aktivnosti – a ovaj važan korak je samo jedan od mnogih koje kanimo učiniti”. Prijava projekata je do 14. studenog.
 

Hits: 2740
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union