Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow P.G.D.I. kroz «Baranjske motive» ženama osigurava dodatnu zaradu
P.G.D.I. kroz «Baranjske motive» ženama osigurava dodatnu zaradu
Barbara Becker   
Ponedjeljak, 06 Listopad 2008
Radionicama zlatoveza do tržišno isplative vještineRazvijajući socijalno poduzetništvo, Udruga Projekt Građanske Demokratske Inicijative (P.G.D.I.) iz Beloga Manastira fokusirala se posebice na žensko poduzetništvo. Svoje namjere uobličili su kroz program "Baranjski motivi" putem kojega istovremeno žele doprinjeti i proširenju turističke ponude suvenira u Baranji zajedno s belomanastirskom Mirovnom udrugom Oaza. Tek jedan korak u sklopu projekta kojega provode, bio je i okrugli stol održan u Belom Manastiru, a na kojemu se raspravljalo o ženama na tržištu rada. Njegovi zaključci bit će proslijeđeni na adrese svih jedinica lokalne samouprave u Baranji, medijima, ali i određenim institucijama. Kako je prezentirala Mirela Alagić ispred Udruge P.G.D.I., sudionici su se složili oko tri stvari.

Žene diskriminirane, slabije plaćene - i teže zapošljive 

"Kao prvo, iako je zakonska regulativa usklađena s zakonima EU, još se nije dovoljno postiglo u svezi rješavanja problema žena na tržištu rada. Ilustrirano je to primjerima iz svakodnevnice prema kojemu su žene i dalje manje plaćane na istim radnim mjestima od svojih muških kolega. Također, su i diskriminirane pri traženju posla, a postoje i druge barijere, poput one da se žene smatraju čuvaricama doma", objašnjava iznjedreni zaključak Mirela Alagić.

Sudionici, a među kojima je bila i Gordana Sobol, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora kao i belomanastirski gradonačelnik dr. Davorin Bubalović, su poručili kako je potrebno još više raditi na senzibiliziranju javnosti o ženama putem medija, ali je po njima, svakako potrebno promovirati i poticaje za zapošljavanje žena, a posebice onih koje su žrtve nasilja. U P.G.D.I-ju prenose kako bi stimulacije za zapošljavanje žena trebalo izdvojiti kao posebnu mjeru, a ne ih stavljati u okvir s nekim drugim mjerama.

Rješenje je socijalno poduzetništvo 

"Ovo je bila tek jedna u nizu aktivnosti koje provodimo s posebnim naglaskom na žene. Kontinuirano kroz radionice zlatoveza podučavamo najugroženiju skupinu žena nekim novim vještinama kako bi na taj način došle do dodatne zarade za život", poručuje Alagić. Zbog toga su si u Udruzi P.G.D.I. kao jedan od zadataka postavili osiguranje plasmana tako izrađenih proizvoda, konkretno suvenira na tržište i to putem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u kojima odsjedaju turisti. Alagić ističe kako se na njihovom popisu nalazi već dosta suvenira koje će putem organizacije jedne konferencije u Baranji, pokušati plasirati i izvan granica Hrvatske. Trenutno pregovaraju i s Beljem kako bi dobili izložbeni kutak u njihovu restoranu Kormoran smještenom u Kopačkom ritu. Inače, čitav ovaj projekt potpomognut je novcem od UNHCR-a i Kraljevine Belgije.

Hits: 3934
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union