Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Kako se osloboditi dugova zna udruga "Život u plusu"
Kako se osloboditi dugova zna udruga "Život u plusu"
Barbara Becker   
Nedjelja, 19 Listopad 2008
Kako uživati u životu bez dugovaPrema službenim podacima objavljenim u travnju ove godine, prosječna zaduženost po svakom zaposlenom stanovniku Hrvatske prekoračila je granicu od 10.000 eura, odnosno dosegnula je oko 74.000 kuna! Izići iz minusa i živjeti u plusu. San je mnogih građana. Slamku spasa ili iskorak u tome smjeru, pruža nevladina udruga «Život u plusu». S radom je započela sredinom prošle godine, a zacrtali su si nekoliko glavnih ciljeva. Na prvom im je mjestu širenje financijske pismenosti i promicanje kulture štednje te ulaganja kao dijela opće građanske kulture. Istovremeno su se fokusirali na promicanje i unapređivanje struke financijskog planiranja u Hrvatskoj kao i donošenja strukovnih normi u području planiranja osobnih financija u suradnji s međunarodnim organizacijama za financijsko planiranje. Žele, također, promicati i kulturu odgovorne potrošnje, odnosno kulturu odgovornog kreditiranja među davateljima financijskih usluga i surađivati sa subjektima financijskog tržišta. Zbog toga su u probni rad pustili i Savjetovalište za osobne i obiteljske financije koje pomaže prezaduženim građanima. Njihove usluge su besplatne i potpuno neovisne o bilo kojoj financijskoj ili državnoj instituciji.

Naglasak na edukaciji 

Udruga kojom predsjeda Nikola Milijević povremeno organizira i okrugle stolove o osobnim financijama u Velikoj dvorani Novinarskoga doma u Zagrebu. Ove se godine na njima do sada raspravljalo o financijskom planiranju kao novoj struci u Hrvatskoj, cjelovitom planiranju osobnih i obiteljskih financija, ali i ulozi stečaja fizičkih osoba na financijskom tržištu. Do kraja godine okupit će se još jednom, i to 19. studenoga, kada bi trebali razgovarati o potrošačkoj groznici i prezaduženosti građana. Kao gost toga skupa najavljen je prof.dr.sc. Šime Ivanjko, redoviti profesor na Pravnom fakultetu u slovenskom Mariboru i jedan od koautora slovenskoga Zakona o financijskom poslovanju, postupcima zbog insolventnosti i prisilnoj likvidaciji koji se u toj susjednoj državi počeo primjenjivati s prvim danom listopada ove godine. Iz «Života u plusu» poručuju kako ih se putem njihova weba može kontaktirati u bilo koje doba korištenjem obrasca koji se ondje nalazi, a na telefon 01/60 62 886 od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 12 sati.

Kako do financijske stabilnosti

Građanima koji žive u minusu, žele pomoći da prijeđu u plus i tako ostvare cjeloživotnu financijsku stabilnost i sigurnost. Ističu kako se te postiže kroz dva postupka:

 1. Prestankom zaduživanja, odnosno vrlo pažljivim i usmjerenim zaduživanjem,
 2. Stalnim povećavanjem neto vrijednosti osobne imovine, odnosno usmjeravanjem štednje i ulaganja što se postiže trošenjem koje je ispod vlastitih financijskih mogućnosti, ali i povećavanjem prihoda i cjeloživotnim planiranjem osobnih financija.

Šest koraka za bolje planiranje osobnih financija

Navode, također, i šest koraka u procesu planiranja osobnih financija:

 1. Prikupljanjem svih osobnih i financijskih podataka radi razumijevanja trenutačne financijske situacije klijenta,
 2. Pomoći klijentu u određivanju njegovih kako kratkoročnih, tako i dugoročnih financijskih ciljeva kako bi se odredilo što se točno želi postići,
 3. Razmatranjem problema u financijskoj situaciji klijenta koji bi se mogli pojaviti kao prepreka za postizanje osobnih financijskih ciljeva,
 4. Pripremanjem osobnoga ili obiteljskoga financijskog plana sukladno profesionalnim normama,
 5. Primjenom ili koordiniranjem primjene odgovarajućih strategija koje će osigurati da klijenti ostvare svoje financijske ciljeve,
 6. Povremenim konzultacijama i revizijama financijskog plana klijenta radi praćenja uspješnosti ostvarivanja njegovih osobnih ili obiteljskih financijskih ciljeva.
Hits: 4675
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union