Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Zaboraviti loša iskustva i inzistirati na umrežavanju
Zaboraviti loša iskustva i inzistirati na umrežavanju
Barbara Becker   
Ponedjeljak, 15 Prosinac 2008
S velikim zainmanjem okupljeni su pratili prezentacijuUlaganje u ozbiljan management, ulaganje u marketing, ne nužno novca, nego vremena i kao prvo i osnovno - povezivanje proizvodnje i prerade s tržištem, recept je koji su koristili članovi subotičkog Udruženja Terra's kako bi omogućili tamošnjim ekološkim poljoprivrednicima da žive i profitiraju od svog rada. Kako su u tome uspjeli, koliko im je vremena trebalo i kako uspješno preslikati njihov model na prilike u Slavoniji prodiskutirali su u Našicama na drugom Ekoforumu Udruge za kreativni razvoj Slap. Temu su s velikim zanimanjem pratili i s konkretnim se pitanjem uključivali korinsnici Slapovog projekta YES-Ekopoduzetnik.

Funkcioniranje Udruženja Terra's predstavila je jedna od njegovih osnivačica Tereza Horvat Skenderović, dok je opširnom prezentacijom sa stanjem organske proizvodnje u Srbiji, načinom uspješnog povezivanja na području Subotice, te modelom koji je dobio ime Terra's po udruženju sudionke upoznao sadašnji predsjednik udruženja Nenad Novaković.

"Morate sami shvatiti potrebu za povezivanjem" 

Najviše je polemike izazvala preporuka o nužnosti povezivanja u kooperative, zadruge ili bilo koje druge poslovne oblike koji bi omogućili zajednički nastup prema tržištu - i nabave i prodaje. "Morate shvatiti da udruge poput Terra's-a ili Slapa nemaju financijskog interesa u osnivanju i pokretanju kooperativa. Ako vi sami ne shvatite tu potrebu i ne budete gurali, ne budete angažirani oko te priče, onda udruživanja neće ni biti. Ali ako se priča s fondovima i ostalim mogućnostima dobivanja bespovratnih sredstava počne odmotavati - a kooperativa ne bude - onda će već biti kasno", upozorio je okupljene ekoproizvođače Nenad Novaković.

Ne gledajte u probleme - nađite rješenje 

Tereza Horvat Skenderović i Nenad Novaković iz Udruženja Terra'sS mnogo gorčine i pesimizma neki su od proizvođača, poučeni dosadašnjim lošim iskustvima, dočekali takve preporuke. "Kod nas je potrebno podmićivati, svi gledaju samo kako će te prevariti, država nas ne potiče da se bavimo ovime...", moglo se čuti.

"Nama je trebalo 15 godina da sve posložimo. Vama ne treba. Vi možete učiti na našem iskustvu. Ukoliko želite, vi za godinu dana možete imati zadrugu koja će savršeno funkcionirati, štititi vaše interese i omogućiti vam da unapređujete proizvodnju, te da ostvarujete zaradu. Nemojte skrštenih ruku gledati u probleme - nađite rješenje i bavite se njime. To je put ka napretku", ohrabrivao je strpljivo Novaković, te dodao da je ključ uspješnog funkcioniranja zadruge, između ostalog, jasno definiranje odnosa između njenih članova. "Sve se propiše. I kad nastane određena situacija - okrene se sadržaj, stranica na kojoj to piše, pročita se što piše - i kraj priče. Nikog ne boli glava. Sve je regulirano. Sve se zna. Zato je potrebno odrediti jasna pravila ponašanja", savjetuje.

Hits: 3012
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Tiha, Lipanj 18, 2010
tereza ako ovo pročitaš javi se na moj email Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
jedna prijateljica iz danih vremena
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union