Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow U Đakovu stvoreni temelji razvojnog tima
U Đakovu stvoreni temelji razvojnog tima
Barbara Becker   
Ponedjeljak, 15 Prosinac 2008
Radionice se pokazale potencijal đakovačkog područjaRazvojni timovi sačinjeni od kvalitetnih, obrazovanih i motiviranih pojedinaca jedina su poluga koju manje općine i gradovi mogu iskoristiti za privlačenje novca iz EU fondova. To su odavno spoznali na krajnjem istoku Hrvatske, gdje zajednica općina Tovarnik, Njemci, Tompojevci, Lovas i Grada Iloka već duže vrijeme uspješno radi upravo na pripremanju i odrađivanju europskih projekata koji su digli razinu kvalitete života na tom području. Prateći njihov uspješan primjer Regionalni forum udruga Slavonije pokrenuo je projekt obrazovanja zainteresiranih pojedinaca na području Vukovara i Đakova, kako bi se na tim lokacijama, po završetku edukacije mogla stvoriti operativna jezgra čije bi znanje donijelo zamah tim sredinama.

Besplatni prijenos traženog znanja 

Za razliku od Vukovara gdje su radionice odrađene bez problema, političke prilike u Đakovo nakratko su usporile proces stvaranja đakovačkog tima. "Do zadnjeg je trenutka bilo nezivjesno, no uz razumijevanje pojedinaca iz grada ipak nam je omogućeno ostvariti zacrtani plan, jer ipak radi se o besplatnom prijenosu danas jako traženog znanja", rekla je Tatjana Ordanić, trenerica na projektu.

Metodologija za EU fondove 

Na radionicama su se okupili predstavnici raznih udruga, kulturno-umjetničkih društava, plivačkog kluba, zajednica žena, udruge informatičara, te Srednje obrtničke škole iz Đakova. Zajedno su prošli ukupno pet radionica na teme Motivacije i resursa, Pisanja projektnog prijedloga i budžeta (tri radionice), te namicanja sredstava i EU fondova. Radom po grupama nastojali su odmah stečena znanja primijeniti na konkretne projekte primijenjive u zajednici. Jedan od njih odnosio se na očuvanje tradicije i promociju KUD-ova na području đakovštine, dok je drugi za cilj imao borbu protiv raznih oblika ovisnosti kod djece i mladih od 12-18 godina. Iako su neki od sudionika već imali iskustva s pisanjem projekta, radilo se manje zahtjevnim donatorima i manjim novčanim iznosima. Naučena metodologija uvelike će im pomoći na putu do boljeg pisanja projektnih prijedloga i projekata kojima bi mogli konkurirati za zahtjevne standarde europskih projekata.

Nužno je povezivanje i timski rad 

"Pojedinci koji su sudjelovali pokazali su da imaju perspektivu, ali isto tako smo uvidjeli da je ono na čemu moraju raditi i inzistirati u budućnosti upravo povezivanje i timski rad: dvije stvari bez kojih će jednostavno biti nemoguće konkurirati na projekte EU fondova", zaključila je Tatjana Ordanić.

Projekt stvaranja razvojnih timova Forum udruga realizirao je u partnerstvu s Gradom Đakovom i srednjom obrtničkom školom Antuna Horvata iz Đakova. Projekt je financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Hits: 2440
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union