Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica arrow Zašto je društveno odgovorno poslovanje tako važno?
Zašto je društveno odgovorno poslovanje tako važno?
Narcisa Bošnjak   
Petak, 19 Prosinac 2008
Publikaciju je objavio UNDPPrvu sveobuhvatnu analizu stanja DOP-a donosi publikacija na temelju istraživanja u Hrvatskoj (od ožujka do svibnja 2007.) u sklopu regionalnog projekta "Ubrzanje praksi društveno odgovornog poslovanja u novim zemljama članicama EU-a i zemljama kandidatkinjama, kao sredstvo usklađivanja, konkurentnosti i društvene kohezije u EU". Publikacija daje uvid u relevantne organizacije i inicijative, daje korisne savjete i preporuke za poslovne subjekte, Vladu i organizacije civilnog društva, tj. rastućem krugu onih koji prakticiraju DOP. Zašto je DOP tako važan, odgovara Yuri Afanasiev, stalni predstavnik UNDP-a za Hrvatsku. DOP, prema njegovim riječima, oslobađa veliki potencijal za inovacije na svim korporativnim razinama. DOP pruža okvir za sustavno upravljanje, uzimajući u obzir financijska, ekološka, socijalna, upravljačka i etička pitanja. Pomaže nam u smanjenju troškova, potrošnje energije i otpada; pomaže istaknuti tvrtku među ostalima izbjeći prilagodbe u budućnosti; potiče stvaranje inovativnih proizvoda i poslovnih procesa; otvaranje novih tržišta; pomaže privući i zadržati najbolje zaposlenike; poboljšati sliku tvrtke kod dioničara i javnosti; smanjiti pravne rizike i troškove osiguranja; te u konačnici osigurati bolju kvalitetu života. Dugoročno, DOP donosi vjernost brandu i profitabilnost, ističe Afanasiev. Ugraditi održivost u strategiju poslovanja tvrtke nije teret, nego izazov i mogla bi postati temeljnom moralnom vrijednosti svake "pametne" organizacije, kroz koju će se podjednako gledati na ljude, planet i profit. DOP je važan u poticanju suradnje između poduzeća, akademske zajednice, organizacija civilnog društva i drugih stručnih organizacija, što rezultira razmjenom najboljih upravljačkih praksi i redovnim javnim objavljivanjem nefinancijskih podataka prema kojima se može procijeniti doprinos kompanije održivom razvitku.

Poslovna udruženja - glavni pokretači DOP-a u Hrvatskoj

Zanimanje poslovnog sektora za upravljanjem kvalitetom datira iz 60-ih, a primjeri ulaganja u zajednicu iz vremena prije Drugog svjetskog rata. DOP u Hrvatskoj treba razmatrati u kontekstu tranzicije i procesa približavanja EU te liberalizacije tržišta. Glavni su pokretači DOP-a u Hrvatskoj vodeća poslovna udruženja, uz pomoć međunarodnih razvojnih agencija i donekle poslovnih medija, stoji u publikaciji. Dvjestotinjak je hrvatskih poduzeća prihvatilo DOP kao dio svoje vrijednosne i strateške orijentacije.

Razmjenom najboljih praksi i iskustava iz naprednijih zemalja do veće stupnja integracije DOP-a

Zanimanje za DOP najčešće se javlja u proizvodnoj i prerađivačkoj industriji, financijskom sektoru i telekomunikacijama, i to među vodećima u sektoru. Prakse DOP-a u Hrvatskoj relativno su dobro razvijene, s naglaskom na kvaliteti i sigurnosti radnog mjesta, zadovoljstvu potrošača, zaštiti okoliša, ulaganju i partnerstvo u zajednici. Ključna u promociji DOP-a uloga je Vlade i to u partnerstvu s poslovnim sektorom. Razmjenom najboljih praksi i iskustava iz drugih europskih zemalja u Hrvatskoj bi se pravodobno stvorila kritična masa društveno osviještenih tvrtki, čega smo svjedoci danas kad smo dobili nagradu za DOP, ali i konferenciju o važnosti integracije DOP-a u strateški management. I intenzivnije zagovaranje DOP-a u medijima značilo bi kvalitetnije informacije o DOP-u. Jačanje akademske zajednice u istraživanju i promociji DOP-a, jačanje komplementarne uloge Vlade te jačanje kapaciteta nevladinih organizacija pri stvaranju partnerstva s poslovnim sektorom pomoći će ukloniti eventualne prepreke za razvitak DOP-a, donosi između ostaloga ova korisna publikacija, namjenjena svima koji se žele informirati o praksama, važnosti i utjecaju DOP-a na društvo.

Hits: 3259
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union